Férfi NB I: Egyet lépett a Szolnok felé a Falco
12
Jan
2019
Férfi NB I: Egyet lépett a Szolnok felé a Falco
2019. január 12.  |  23:35
Egyet lépett a Szolnok felé a Falco

A betegségéből felépülő Milosevic büntetőjére Váradi válaszolt egy duplával. Három perc után 2-7 volt az állás, jobban kezdett az Olaj. Férfias küzdelem volt a pályán, a hazaiak nagyon pontatlanok voltak, a bajnok viszont remekül dobott (38-75%), szinte minden akciót kosárral fejezett be. A hatodik percben, Vojvoda hármasa után, 7-17-nél időt kért Okorn. Hiába, állandósult a különbség, az első negyed Curry triplájával ért véget (19-26).

A folytatásban feljavult a Falco védekezése (ami az első etapban nem is igazán volt), Govens vezérletével 8-2-es rohamba kezdtek a sárga-feketék, 27-28-ra fel is zárkóztak. Elveszítette a fonalat az Olaj, Alekszics 29-30-nál magához is hívta csapatát. Feszült volt a meccs, Vojvoda utolsó másodperces kosarával 37-42-vel zárult az első félidő.

Nem változott a játék képe a fordulás után sem, a címvédő uralta a meccset, igaz előnye továbbra is minimális volt. A harmadik etap derekán Kovács kapott technikai faultot, Govens gólra váltotta a büntetőt, majd Bíró hármasával először vezetett a Falco (48-46). Vojvoda azonnal lehűtötte a hazai szurkolók kedélyét egy triplával. Minden egyes vasi felzárkózást visszavertek a piros mezesek, Balmazovics távolijával zárult a harmadik negyed (55-58).

4-0-val újra visszavette a vezetést az ezüstérmes, amikor Airingtontól jött egy trojka. Ettől lendületet kapott a Szolnok, 61-63-nál mégis Alekszics kért időt. Hiába védekezett sokszor jól a Falco, a Szolnok ellenállhatatlan volt, és sokszor a támadóidő lejárta előtt, a dudaszó pillanatában köszöntek be kritikus pillanatokban is higgadtak maradó Airingtonék. Persze nem kellett félteni a hazaiakat, Balmazovics harmadik tripláját jegyezte, 67-67-nél időt is kért a nyolcszoros bajnok. 3:22-vel a vége előtt, 67-73-nál Okorn kért időt. Govens szemfüles passza után Curry fordított, majd 75-73-nál, a 39. percben Reddic kipontozódott. Andric dobhatott, mindkettőt kihagyta, de Benkéé volt a lepattanó. Benczur faultot fújt Tóthra. Ismét Andric a vonalon, az első bent, a második is (75-75). Curry középtávolról bevágta, Andric a palánk alól egyenlített. Időt kért a Falco, 18.1 másodperc volt vissza. Airington hibája után Govens dobhatott. Az elsőt kihagyta, a másodikat bedobta. Időt kért az Olaj, 3.9 másodperccel a vége előtt. Benke vállalta magára a hero-szerepet, de lejött a dobása, így továbbra is veretlen az Aréna Savariában a Falco, amely egy lépést tett a listavezető felé - írta a BB1.hu.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Szolnoki Olaj KK 78-77 (19-26, 18-16, 18-16, 23-19)

Bajnokság, 15. forduló
Szombathely, Aréna Savaria, 2980 néző
V.: Cziffra Cs., Benczur T., Minár L. (Bodrogváry I.)

Falco: Govens 18/9, Váradi 2, Bíró 11/9, Bruinsma 8, Reddic. 14 Csere: Curry 11/3, Balmazovics 12/9, Tóth N. 2.

Szolnok: Airington 17/9, Kovács P. 5/3, Vojvoda 13/9, N. Milosevic 3, Andric 14. Csere: Benke 5/3, Tóth Á. 9, Rowsey 10/6.

 

A nagy csata elmaradt, simán nyert az Alba

Az Alba nem túl jó bajnoki szereplésén igyekezett javítani szombaton este a jó formában lévő Egis Körmend ellen. A bajnokság első körében a vasiak hazai pályán magabiztosan, 83-65-re győzték le az akkor még Braniszlav Dzunics által irányított fehérvári csapatot.

Keller Iván büntetője nyitotta a rangadót, amire Hammonds válaszolt az ellentámadásból. Visszavette az Alba a vezetést, az 5. percben Heath triplája után 12-9-re vezetett. Nagy volt az iram, a Körmend nem szakadt le, sőt Bradford sikeres büntetői után már újra a vendégeknél volt az előny. Az utolsó két percben Heath révén a fehérváriak szereztek akkora előnyt, hogy a végén Németh 2+1-es akciójával csak két pontra tudtak felzárkózni a vasiak (21-19).

Kihagyott helyzetekkel indult a második etap. Több, mint négy percet kellett arra várni, hogy Lóránt duplája beessen. A körmendiek továbbra is nagyon gyengén céloztak távolról, 1/12-es mutatónál jártak a 15. percben. Nem így tette Zeno, aki a sarokból csont nélkül bevágta. Delas révén csak megszületett az első kosara a vasiaknak, de védekezésben továbbra is nagyon gyengék voltak. Végül hat pontra futotta tőlük ebben a játékrészben, így nem csoda, hogy kilenccel vezetett a szünetben az Alba (34-25).

Ismét közel öt percet kellett arra várni, hogy a Körmend betaláljon. Eközben a kék-fehérek viszont már tizenkettőnél jártak, így már több, mint húsz ponttal vezettek. Matthias Zollner csapatának a dobóformája továbbra is tragikus volt, sem közelről, sem távolról nem jött össze semmi. Úgy nézett ki, hogy Jesus Ramirez tippje nem fog bejönni, miszerint ez a meccs csak az utolsó negyedben dől majd el (58-38).

Ahogy az a játék képe alapján várható volt, a Körmendnek már nem volt visszaút az utolsó játékrészben. A kérdés csak az maradt, hogy vajon nyer-e legalább harminccal az Alba. Mivel az utolsó kosár Bradford nevéhez fűződött, így "megúszta" 29-cel a vendég csapat (88-59) - írta a BB1.hu.

Alba Fehérvár - Egis Körmend 88-59 (21-19, 13-6, 24-13, 30-21)

Bajnokság, 15. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Földházi T., Ádám J., Pozsonyi L. (Dr. Gincsai J. P.)

Alba Fehérvár: Zeno 19/6, Freeman 17/6, Keller I. 4, Lóránt 11, Heath 24/18. Csere: Filipovity 9, Bullock 4, Tóth P. -, Takács M. -.

Egis Körmend: Thames 8/6, Price 10, Ferencz -, Hammonds 7/3, Delas 6. Csere: Bradford 14/3, Csorvási M. 8, Németh Á. 6/3, Takács K. -.

 

Pitts ragyogtatja a Jászberényt, a ZTE sem tudott mit kezdeni vele

Pitts és Alekszandrov vezérletével jobban kezdte a meccset a JKSE. A vendégeknél Szabó tartotta a lépést velük, de az olló egyre jobban nyílt, a hazai publikum pedig mindent elkövetett, hogy tűzbe tartsa az övéit. Bencze Tamás 18-11-nél kért időt. A tanácsok hatottak. Thompson, majd Ware kosarával négyre jött fel a ZTE. Az utolsó percben mindkét csapat hibázott döntő szituációban, izgalmas, jó meccs volt. 21-16.

Pitts középtávolijával indult a második negyed, majd egy triplával az amerikai tízre növelte a hazai előnyt. A folytatásban örizgette ezt az előnyt a JKSE, a ZTE-nek szemmel láthatóan komoly fejtörést okozott Pitts semlegesítése. Tizennégy perc játék után, tizenkét pontnál járt az amerikai. Ware a negyed közepén unta meg a társak tehetetlenségét. Előbb egy triplát, majd egy duplát is hintett. Nikola Lazics azonnal időt kért. A mesteri szavak hatottak, beindult a Pitts - Alekszandrov tengely, később pedig Coleman is csatlakozott hozzájuk. A Jászberény nyolcpontos előnnyel mehetett nagyszünetre. 41-33.

A ZTE nem feltartott kézzel jött ki a második félidőre a bajnokság két meglepetéscsapatának a mérkőzésén, de Jászberény nagyon fegyelmezetten vert vissza minden egerszegi rohamot. Folyamatosan növelték előnyüket. A 16. percre 51-38-ra vezettek. Bencze Tamás időt kért, de ezúttal nem segített. A hazaiak szinte extázisban játszottak. 58-44.

A ZTE megrázta magát a záró részre. Thompson, Afganov és Szabó is kosarat dobott, utóbbi ráadásul hármast. Azonnal jött a berényi időkérés. Fordulópont volt ez a mérkőzésen, Szabó Zsolt újabb triplájával már négy volt közte. Érkezett azonban egy Rakics dupla, és egy sikeres büntető, majd Pitts is dobott egy hármast, ekkor állt vissza a tízpontos különbség. A végjátékot aztán egy horrorfilm író is megirigyelhette volna. Másfél perccel a vége előtt 70-68, tíz másodperccel a vége előtt 70-69 volt az eredményjelzőn. Ware azonban elrontotta a középtávolit, Rakics szedte össze a lepattanót, akit azonnal faultoltak, a légiós azonban csak az egyik büntetőjét dobta be, így két másodperccel a vége előtt Bencze Tamás időt kért. A figura Szabó Zsoltra jött ki, ő azonban elrontotta a dobást - írta a BB1.hu.

JP Auto-JKSE - Zalakerámia ZTE KK 71-69 (21-16, 20-17, 17-11, 13-25)

Bajnokság, 15. forduló
Jászberény, Belvárosi Általános Iskola
Játékvezetők: Praksch P., Söjtöry T., Balog Gy. A. (Páli Dr. K.)

JP Auto-JKSE: Pitts 29/15, Rakics 11/3, Coleman 6, Alekszandrov 14/12, Pantelics 11/3. Cserék: Cseh -, Kerpel-Frónius -.

Zalakerámia ZTE KK: Ware 13/3, Gulyás 2, Thompson 15, Szabó Zs. 18/12 , Agafonov 8. Cserék: Papp 11/3, Doktor -, Bagó 2.

 

Értékes soproni győzelem

Elképesztő magabiztossággal kezdte a találkozót a Sopron, pedig az ellenfél pécsiek egy tekintélyt parancsoló Alba elleni győzelemmel érkeztek a szombat esti bajnokira.

Sabáli Balázs csapata azonban jól felkészült Pongóék játékára. Ültek a dobások, és működött a védekezés. Erről árulkodik az is, hogy az első két negyedben mindössze 32 pontot engedélyeztek a vendégeknek. 21-16, 20-17.

Gordon és Warner remek napot fogott ki, oroszlánrészt vállaltak a magabiztos vezetésből.

A harmadik negyed már szorosra sikerült, de igazából csak a záró részre ébredt fel a Pécs. A vendégek alaposan ráijesztettek a győzelmet már zsebben érző hazaiakra. Csirics tripláinak köszönhetően tíz pont alá is bejöttek, de a Sopron ezt a győzelmet már nem engedte ki a kezéből.

Sabáli Balázs együttese végig vezetve, megérdemelten nyert - írta a BB1.hu.

Sopron KC - Pécsi VSK-Veolia 83-74 (25-16, 21-16, 20-19, 17-23)

Bajnokság, 15. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
V: Tőzsér D., Frányó P., Balogh Gy. (Forrai S.)

Sopron KC: Lemar 12, Warner 21/6, Takács 9/9, Dénes 3/3, Gordon 18. Cserék: Supola 4, Gilbert 3/3, Wiggins 13/3, Molnár. -.

Pécsi VSK-Veolia: Pongó -, Taylor 15, Ciric 21/9, Budimir 17/3, Horti 13/3. Cserék: Antóni -, Simon 2, Demeter -, Kesar 6.

 

Ales Pipan sem tett csodát a TF-fel

A bajnokság első körében az Atomerőmű nagy zakót mért a TF-re, 105-64-re verték akkor még Szrecsko Szekulovics irányításával a fővárosiakat a paksiak. Időközben a túloldalon is edzőváltás történt, Merim Mehmedovic helyét a nagy nevű szlovén szakember, Ales Pipan vette át.

Az első negyed elég kosárszegény volt, egyik csapat sem jeleskedett támadásban. A Serco-TF ezt használta ki, és Krnjajski ponterősségének köszönhetően megnyerte az első tíz percet. A 6. percben Faust kosara után még egál volt, de ezután a hazaiaknak sikerült némileg ellépniük (18-14).

A második negyedben kezdett magához térni az ASE, Norfleet pedig egyre jobban belejött a pontgyártásba. A Falcótól igazolt amerikai kosaraira építve felzárkóztak a vendégek, majd 29-30-nál Trajkovski triplájával a vezetést is átvették. A játékrészt Szobi büntetői zárták, de így is megmaradt hat pont a vendégek előnyéből (35-41).

A harmadik negyedben sikerült növelnie előnyét Schmidt Béla csapatának. Hol Norfleet, hol Jevtovics talált be, így tíz pont körül állandósult a különbség. Később már 48-66-ot is mutatott az eredményjelző, ám a hazaiak néhány triplával sikeresen csökkentették a különbséget (56-68).

A 34. percben Bergstedt triplája után még látótávolságon belül volt a TF 62-73-nál, ám innen egy 7-0-s sorozattal meglépett és bebiztosította győzelmét az ASE. Ezzel pedig az is eldőlt, hogy a papírformának megfelelően vereséggel debütált az újonc kispadján Ales Pipan. Végül 24 pontos lett a differencia (69-93) - írta a BB1.hu.

Serco-TF-BP - Atomerőmű SE 69-93 (18-14, 17-27, 21-27, 13-25)

Bajnokság, 15. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
V.: Kapitány G., Vida J., Nagy V. (Várhalmi Zs.)

TF-BP: Krnjajski 10/6, Beák 3/3, Clark 12/3, McLane 8, Bergstedt 19/3. Csere: Buzás 12/12, Szobi 5/3, Kozma -, Filipovics -.

ASE: Kovács Ák. 10/3, Norfleet 21/9, Faust 8, Eilingsfeld 11/3, Trajkovski 21/12. Csere: Ruják -, Jevtovics 18, Medve -, Horváth K. 4.

Vármegyei szövetségek