Férfi NB I: Megszorongatta a Szedeák az Olajt
05
Jan
2019
Férfi NB I: Megszorongatta a Szedeák az Olajt
2019. január 5.  |  23:10
Megszorongatta a Szedeák az Olajt

A listavezető, hazai pályán továbbra is veretlen Szolnoki Olaj KK a Naturtex-SZTE-Szedeákot fogadta az A-csoport 14. játéknapján.

Kovács kezdte a pontgyártást, és bár itt még gyors válasza volt a Szegednek, a hazaiak Vojvoda és Sztrahinja Milosevics dupláival kissé elhúztak. Az első két perc után kevés pontot hozott az első negyed: 8-4-nél előbb Juhos dobott triplát, majd Andric is kintről válaszolt, a csapatok pedig végül 13-10-nél zárták le a játékrészt.

Ponjavics egyenlített egy távolival rögtön a második negyed elején, majd Juhos révén már a vezetést is átvette a Szedeák. Vojvoda triplája ismét fordított az álláson (18-17), majd Tóth kettesével nőtt is a különbség - időkéréssel reagált a szegedi kispad. A szünet az Olajnak adott nagyobb erőt: Kovács is távolról talált be, majd nem sokkal később Vojvoda második triplája is utat talált a gyűrűbe, így az addigi legnagyobb különbség, nyolc pont volt a csapatok között (26-18). Andric két jó büntetőjével lett először tíz közte (30-20), majd a két Milosevics összjátéka után Nemanja szerezte meg első pontjait, így alakult ki a 32-20-as félidei eredmény.

Gyors kosárváltással indult a második félidő, majd egy 10-0-s szegedi futás következett, amivel ismét teljesen nyílt lett a meccs (34-32). Nehezen akart összejönni a következő szolnoki pont, de a mezőnyben akkor még egyedül - már egy jó ideje - tíz pont felett járó Vojvoda megtörte a csendet. Neki köszönhetően kezdett ismét meglépni a hazai gárda, de nem sokáig: a hajrát a Szeged kapta el jobban, és Sulovics negyedet lezáró hármasával 44-42-re jött fel.

Ponjavics egyenlített, majd amikor levegőhöz juthatott volna a négy ponttal válaszoló Olaj, egy triplát is elsüllyesztett. Nem sokkal később Airington is messziről mutatta meg, jól tud célozni: hatpontos hazai vezetésnél (53-47) szegedi időkérés következett. Majd' két perc gólcsend után Vágvölgyi csak egy büntetőt dobott be, aztán Ponjavics újabb triplával jelentkezett. Két-három ponton maradt a Szeged, majd az imént említett légiós újabb kosarával (ezzel lépte át a húszpontos határt) ismét egyetlen pontra volt a Szedeák (55-54). Green duplájával ráadásul már vezetett is a vendég, de Vojvoda keze nem remegett meg a büntetővonalon (57-56). Sőt, akcióból is betalált a válogatott kiválósága, ráadásul újabb büntetőt dobhatott - 60-56 volt ekkor az állás alig egy perccel a vége előtt. A különbség végül még nőtt is: 64-58-ra nyert az Olaj - írta a BB1.hu.

Szolnoki Olaj KK - Naturtex-SZTE-Szedeák 64-58 (13-10, 19-10, 12-22, 20-16)

Bajnokság, 14. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Praksch P., Goda L. (Várhalmi Zs.)

Szolnok: Kovács P. 5/3, Benke 2, Vojvoda 23/6, Sz. Milosevics 6, Tóth Á. 6. Csere: Andric 9/3, Airington 9/3, N. Milosevics 4, Rowsey -.

Szedeák: Ponjavics 21/9, Green 9, Vágvölgyi 8, Sulovics 7/3, Juhos 7/3, Kerpel-Fronius G. 6, Boltics -, Révész -.

 

Govens és Bruinsma győzelemmel tért vissza a Falcóba

A régi-új igazolás, a születésnapos Darrin Govens és a vakbélműtétje után visszatérő Evan Bruinsma is kezdett a Falcóban. Remek hangulat fogadta a csapatokat, Egerszegről is érkeztek szurkolók, akik a vendég táborban foglaltak helyet.

7-0-val kezdett az ezüstérmes, amire 5-0 volt a válasz. Az első negyed derekán, 9-5-nél időt kért Sabáli Balázs. Nagyon jól védekezett a Falco, Juvonte Reddic és Bruinsma is ellenállhatatlan volt, 17-7-nél zengett is a „Tíz! Tíz! Tíz!" rigmus a hazai B-középből. 17-11 állt a táblán az első tíz perc után.

Lemar tiszta ziccerével folytatódott a meccs, majd egy triplát is beszórt az amerikai, másfél perc után, 17-16-nál időt kért Gasper Okorn. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, a Szombathely őrizte minimális előnyét. A hajrára ismét megléptek a vasiak, Tóth kosarával a félidő 39-29.

A fordulás után tovább növelte a különbséget a Falco. Állandósult a tíz fölötti differencia, 59-50-ről indult a záró felvonás.

Alig egy perc alatt 4-0-val indítottak a "sólymok", Sabáli 63-50-nélidőt kért, miközben az Aréna Savaria zengett a mindenki szombathelyitől. Amikor már mindenki azt hitte, hogy eldőlt, a nagy előny tudatában megálltak Govensék, 71-65-ig zárkózott a Sopron, 3:40 volt hátra, amikor Okorn ismét időt kért. Hihetetlen izgalmak maradtak a hajrára. Egy perccel a vége előtt Warner egyenlített (74-74), majd a ziccer-dobása közben rosszul ért talajt, bokasérülést szenvedett, és a hosszú percekig tartó ápolás dacára sem tudott már visszaállni. Reddic csak az első büntetőjét dobta be, de Váradi „betakarta" az ellenfelet, bár elrontotta utolsó akcióját a Falco, a Sopronnak már csak egy „nyegle" dobásra futotta, így összességében, ha nem is simán, de megérdemelten nyert a vasi együttes - írta a BB1.hu.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Sopron KC 75-74 (17-11, 22-18, 20-21, 16-24)

Bajnokság, 14. forduló
Szombathely, Aréna Savaria, 2850 néző
V.: Földházi T., Söjtöry T., dr. Mészáros B. (Dr. Gencsev P.)

Falco: Govens 12, Váradi 7/3, Bíró 3/3, Bruinsma 16/6, Reddic 13. Csere: Curry 20/9, Balmazovics -, Tóth N. 4.

Sopron: Warner 20/6, Lemar 17/3, Gilbert 2, Takács 8/6, Gordon 18. Csere: Dénes -, Supola 2, Wiggins 7/3.

 

Nagy izgalmak után ismét egy pont döntött

Igaz, a szeptember végi találkozóhoz képest kevésbé lett pont gazdag az ASE és a Jászberény összecsapása, de a különbséget tekintve megismételték a korábbi forgatókönyvet a felek. Akkor hazai pályán 91-90-re győzte le Nikola Lazics csapata a még Szrecsko Szekulovics által irányított paksiakat.

A hazaiak kezdték jobban a találkozót, Trajkovski triplája után 8-0-t mutatott az eredményjelző. A különbség nem akart csökkenni, sőt Faust duplája a negyed közepén már tízpontos különbséget jelentett. A vendégek főleg Coleman pontjaira építve a negyed végére közelebb kerültek, a korábbi tízpontos hátrányukból már csak három maradt (21-18).

A második etapban is az atomvárosiak tartottak előrébb, igaz Rakicsnak már egyenlítenie is sikerült a 15. percben. Úgy tűnt Eilingsfeld triplája után, hogy megmaradhat egy tisztességes hazai előny a félidőre, de az utolsó perc ezúttal is a jászságiaknak kedvezett (38-35).

Érzékeny veszteség érte a harmadik negyed közepén a paksiakat. Faust a 25. percben megkapta második technikai hibáját, így őt kiállították a játékvezetők. A forgatókönyv egyébként hasonlóan alakult a korábbiakhoz, hiszen a hazaiak tartottak előrébb, a berényiek kapaszkodtak. Később Coleman révén a vezetést is átvették. Jevtovics egy zsákolással még egalizált, de a slusszpoén így is a vendégeknél volt Pitts által (58-60).

A záró játékrész nagyon izgalmakat tartogatott. Az ASE visszavette a vezetést, sőt 71-65-ös állásnál úgy tűnt, hogy meg is fogja nyerni a mérkőzést, mivel nem voltak pontosak a csapatok. Két perccel a vége előtt Rakics dobott egy kulcsfontosságú hármast, ezzel 71-70-re felhozva a csapatát. A hátralévő időben a hazaiak többször is hibáztak, míg Pitts pár másodperccel a vége előtt bedobta a mindent eldöntő duplát (71-72) - írta a BB1.hu.

Atomerőmű SE - JP Auto-Jászberényi KSE 71-72 (21-18, 17-17, 20-25, 13-12)

Bajnokság, 14. forduló
Paks, ASE Sportcsarnok
V.: Győrffy P. A., Török R., Rácz Zs. (Balogh L.)

ASE: Kovács Ák. 7/3, Evans 10/3, Faust 11, Eilingsfeld 8/6, Trajkovski 18/6. Csere: Ruják 6, Medve -, Jevtovics 11.

JKSE: Pitts 17/9, Rakics 8/6, Coleman 20, Alekszandrov 10, Pantelics 11/3. Csere: Kerpel-Fronius 2, Cseh 2, Brbaklics 2.

 

Egyetlen percig sem vezetett az Alba Pécsen

Két kevésbé jó formában lévő csapat, a Pécsi VSK-VEOLIA és az Alba Fehérvár találkozott Pécsett az élvonal 14. fordulójában.

Remekül kezdett a Pécs: Pongó adta meg az alaphangot egy duplával és egy triplával, két perc után pedig már 9-0 volt az állás. Zeno kettesével indult meg a fehérvári pontgyártás, de ezt újabb 8 pécsi pont követte (17-2). A hazai villámrajtból próbált felállni a vendég együttes, 19-7-nél Filipovity tett el egy hármast, így újra tízen belül volt a csapata. A pécsiek azonban a folytatásban sem ismertek pardont: Budimir 7.5 perc elteltével hintett egy újabb hármast, és bár a hátralevő bő két minutum alatt csak két pontot szerzett a csapata, így is 29-15-ös előnnyel zárták az első tíz percet.

A második negyed nyitása az Albának sikerült jobban: 7-0-s rohamát Taylor zárta le egy „gól jó plusz büntető"-akcióval. Kapaszkodott tovább az Alba: Pongó újabb triplájára (ekkor már 13 pontnál járt) Zeno és Bullock felelt, majd Keller közelijével mindössze hat volt közte (35-29). A Pécs időt kért, látszólag jó ütemben: a rövid szusszanás után Kesar dobott kosarat, aztán Lóránt pontokat érő akciója után Csirics előbb bentről majd kintről is betalált (42-31). Itt az Alba kért rögtön időt, de ez a szünet is a Pécset rázta fel: Freeman és Budimir két-két ponttal terhelte az Alba-gyűrűt. Keller triplája hozta tízen belülre az Albát, Freeman újabb kosara pedig 44-38-ra állította be a félidei eredményt.

Csirics triplája indította a második félidőt, majd három eladott labdával folytatódott a meccs - egy pécsi, kettő fehérvári oldalon. Az iménti pontszerző két büntetőt is bedobott, majd két Alba-pontra Horti szállított három pécsit egy akció plusz büntető után. Öt perc telt el a negyedből, amikor Filipovity és Freeman kosaraival szépített az Alba, majd 54-48-nál máris visszaállt a szünetben látott hatpontos különbség. Ezt követően 3.5 percig alig esett kosár, de az utolsó percre megrázták magukat a felek: 56-52-nél fordultak az utolsó tízperces etapra.

Freeman is két ponttal fejezett be egy akciót a negyedik negyed nyitásaként, Horti kettese így már nagyon kellett a Pécsnek. Majd jött Budimir, és egy hármast tett a helyére, és két perccel később is ő jegyezte a következő pontokat (63-54). Egy-egy jó akció következett mindkét oldalon, majd szép lassan ismét három pontra zárkózott az Alba - Freeman dobott be egyet távolról, Heath pedig zsákolt. Freeman újabb triplája már egyenlítést ért (66-66), de az addig végig vezető Pécset ez nem törte meg: Horti majd Taylor révén néggyel lépett meg a házigazda, majd egy Horti-zsákolással újra hat volt a differencia (72-66). A végén a „büntető-csatát" is elbírta a Pécs, és 78-73-ra nyert - írta a BB1.hu.

Pécsi VSK-VEOLIA - Alba Fehérvár 78-73 (29-15, 15-23, 12-14, 22-21)

Bajnokság, 14. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Benczur T., Farkas G., Kovács N. (Fekete L.)

PVSK: Pongó 14/6, K. Taylor 14, Budimir 17/9, Csirics 16/6, Horti 11. Csere: Simon K. 3, Kesar 3, Demeter A. -, Antóni -.

Alba: Zeno 5, Tóth P. -, Freeman 16/6, Lóránt P. 13, Heath 12. Csere: Filipovity 10/6, Keller I. 10/6, Cartwright 5/3, Bullock 2, Takács M. -.

 

Hosszabbításban kapott ki a TF

Ahogy arra számítani lehetett izgalmas első tíz percet hozott a két "bajban lévő" csapat csatája. Az egyik oldalon Krnjaski, a másikon Johnson volt a pontfelelős. Rengeteg volt a hiba mindkét csapat játékában, de a küzdésre az egyik oldalon sem lehetett panasz. 17-16.

A második negyedet jól kezdte a Kaposvár. Johnson és Baki is dobott egy triplát, megfordítva ezzel az eredményt. A másik oldalon Clark hintett egyet a vonalon túlról, így nyugodtan mondhatjuk, hogy kosáresővel indult a második etap. A "célzóvíz" azonban gyorsan elfogyott, rengeteg volt a rossz dobás, és a pontatlanság. A vendégek négypontos vezetésénél valósággal befagyott az eredményjelző. A hátralévő időben hazai oldalon Clark nagyon feljavult, ennek köszönhetően tudták tartani a lépést, az egyre inkább összeszedettebbnek tünő vendégekkel. 36-41.

Kaposvári kosarakkal indult a második félidő, Spica vezérletével 9 ponttal is meglépett a Kaposvár. A TF azonban nem adta fel ezen az estén, a továbbra is szenzációsan játszó Clark vezetésével 48-49-re feljöttek. Ubilla büntetőinek köszönhetően azonban újra megtudott lépni a Kaposvár. 53-58.

Elképesztő izgalmakat hozott a negyedik negyed. Fej-fej mellett haladtak a csapatok. A TF egy pontra is feljött, sőt 32 másodperccel a vége előtt 72-72 volt az eredményjelzőn.

Fekete Ádám időt, kért de Ubilla elrontotta a középtávolit, így jöhetett a hosszabbítás. 72-72. Elfáradt csapatok csatáját hozta az utolsó öt perc. Mindkét felet a szíve vitte előre. A Kapusvár 17 másodperccel a végéig egy ponttal vezetett, amikor eladták a labdát, a TF pedig időt kért. Hiába volt azonban meccslabdája a fővárosiaknak, nem tudtak élni vele. 79-81 lett a végeredmény - írta a BB1.hu.

Serco-TF-BP - Kaposvári KK 79-81 (17-16, 19-25, 17-17, 19-14, 7-9)

Bajnokság, 14. forduló
Budapest, Ludovika Aréna

V: Cziffra Cs., Ádám J., Minár L. (Bogárdi J.)

Serco-TF-BP: Krnjajski 9/3, Buzás 5/3, Clark 26/6, McLane 16/6, Bergstedt 18. Cserék: Szobi 3/3, Filipovics 2, Beák -.

Kaposvári KK: Ubilla 11/3, Johnson 19/3, Markovics 12, Hendlein 10, Spica 18. Cserék: Halász 5/3, Baki 6/6, Bogdán -.

Vármegyei szövetségek