Férfi NB I: Egerszeget is bevette a Körmend
30
Dec
2018
Férfi NB I: Egerszeget is bevette a Körmend
2018. december 30.  |  23:20
A DEAC mindent megtett a kupáért

Antóni és Horti is felépült, Kesar viszont nem jött rendbe, így három légióssal állt fel Debrecenben a PVSK.

Manigat triplájával indult a meccs, Dugat duplája és Borisov hármasa után máris 8-0 volt az állás, Csirke Ferenc két és fél perc után időt is kért. Horti törte meg a vendég kosárcsendet, Manigat hármasára aztán a válogatott centere is beemelt egy távolit. Nagyon gyengén dobtak a vendégek, hamar kétszámjegyűvé vált a különbség, 25-13-as állással zárult az első negyed. A pécsiek gondjait tetézte, hogy Csiricsnek kevesebb, mint hét perc alatt három faultja volt.

Amigo ziccerével tizenötre növelte a különbséget. A második etapban visszaestek a csapatok a ponttermésben, de ez is a hajdúságiaknak kedvezett, mert a különbség nemhogy csökkent volna, még eggyel nőtt is a félidő végére (39-26).

A harmadik negyedben minden kérdés eldőlt, a fekete-fehérek teljesen leblokkoltak, a DEAC pedig élt a lehetőséggel, és átrohant ellenfelén. 61-39-ről indult a záró felvonás. Érdekesség, hogy az első három negyedben a PVSK egyaránt 13-13 pontig jutott.

Ekkor már csak a végeredmény volt kérdés. Berényi Sándor együttese mindent elkövetett, hogy bejusson a Magyar Kupába, sima győzelmének, és a Sopron vereségének köszönhetően ez össze is jött. A pécsiek háza táján viszont valami nem működik a remek szezonkezdet óta - írta a BB1.hu.

DEAC - Pécsi VSK-Veolia 74-58 (25-13, 14-13, 22-13, 13-19)

Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 1300 néző
V.: Papp P., Ádám J., Rácz Zs. (Bogárdi J.)

DEAC: Dugat 2, Manigat 14/12, Borisov 28/12, Ivosev 13/6, Amigo 12. Csere: Polyák -, Velkey 3/3, Bognár -, Omenaka 2, Kósa -.

PVSK: Pongó 13/9, Taylor 12, Csirics 6, Budimir 3/3, Horti 18/3. Csere: Simon 4/3, Olasz -, Antóni 2, Demeter -.

 

Sopronban ébredt fel az Alba

Szoros első félidő után az Alba Fehérvár viszonylag simán nyerte a forduló egyik rangadóját.

A hazaiaknál több magyar játékos is rossz napot fogott ki, Dénesnek és Supolának sem ment a játék, ennek ellenére a nagyszünetre kétpontos hátrányt szedett össze Sabáli Balázs csapata.

A találkozó a harmadik negyedben dőlt el, amikor 12 pontot vert az Alba a Sopronra. Warner és Lemar a negyedik negyedben is mindent megtett azért, hogy csapatuk fordítani tudjon, de az utolsó rohamokat visszaverték a vendégek.

A hazaiak nem nagyon tudtak mit kezdeni az Alba centerével, Heath az egész mezőny legtöbb pontját dobta. 22 egységig jutott.

A mérkőzést megérdemelten nyerte az Alba a rossz napot kifogó Sopron ellen - írta a BB1.hu.

Sopron KC - Alba Fehérvár 70-80 (24-28, 14-12, 12-24, 20-16)

Sopron, Novomatic Aréna,
V.: Praksch P., Minár L., Goda L. (dr. Páli K.)

Sopron: Warner 18/9, Lemar 19/9, Takács -, Wiggins 14/3, Gordon 12. Csere: Dénes -, Gilbert 7/3, Supola -, Takács-, Molnár -.

Alba: Cartwright 6, Freeman 19/9, Filipovity 11/3, Lóránt 2, Heath 22/6. Csere: Bullock 7/3, Zeno 10, Keller -, Tóth 3/3, Takács -.

 

A Jászberény lesimázta a Kaposvárt

Pantelics visszatért sérüléséből, és újra vezére volt a Jászberénynek. Ezúttal a Kaposvár ellen, és persze nem volt egyedül, társai is akadtak.

Eleinte még a somogyiak álltak jobban - a vendégek öt perc alatt úgy szereztek 16 pontot, hogy nem hibáztak dobást -, de aztán éledeztek a hazaiak, és az első negyedet eggyel már meg is nyerték.

A lendületük kitartott a folytatásra, és lényegében a félidőre el is döntötték a találkozót. Hiába próbálkozott Ubilla, húsz perc után 50-34 állt a táblán.

A fordulás után sem változott a játék képe. A hazaiak Pitts, Pantelics és Colemann trió vezérletével könnyedén húsz fölé növelték a differenciát, és bár a végére kozmetikáztak kicsit a somogyiak, nagy veszélyt nem jelentettek a magabiztos hazaiakra. Nikola Lazics együttese ezzel ott lesz a februári kupadöntőn - írta a BB1.hu.

JP Auto-Jászberényi KSE - Kaposvári KK 91-70 (22-21, 28-13, 27-15, 14-21)

Jászberény, Belvárosi Általános Iskola,
V.: Földházi T., Jakab L., Nagy V. (Schäffer B.)

JKSE: Pitts 20/6, Rakics 4, Coleman 21, Alekszandrov 13/6, Pantelics 14/3. Csere: Kerpel-Fronius 5/3, Czirbus 10, Cseh 2, Brbaklics 2, Fekete -, Szigedi -.

Kaposvár: Ubilla 21/12 Johnson 9/3, Markovics 13, Hendlein 6, Spica 4. Csere: Halász 8/3, Baki 2, Bogdán 7/6, Hock -.

 

Legyőzte az ASE a Kecskemétet

Érdekes, izgalmas, felemás mérkőzést játszott egymással a két a csapat.

Az első félidő egyértelműen a hazaiaké volt, a második negyedben összesen hét pontot engedélyeztek az ellenfelüknek. 28-16-ra nyerték az első, 20-7-re a második negyedet. Úgy tűnt, hogy a szenzációs napot kifogó Kovács Ákos vezérletével, már el is döntötték a mérkőzést.

A KTE azonban máshogy gondolta. A tetemes hátrány ellenére teljesen nyílttá tették az összecsapást. A hajrában Schmidt Bélának időt is kellett kérnie, mert 5 pontra olvadt csapata előnye.

A végjátékban a paksiaknál utolsó meccsét játszó Shannon Evans vezérletével végül összeszedte magát az ASE, és nagyon fontos győzelmet aratott - írta a BB1.hu.

Atomerőmű SE - KTE-Duna Aszfalt 81-75 (28-16, 20-7, 16-23, 17-29)

Paks, ASE Sportcsarnok,
V.: Benczur T., Söjtöry T., Balog Gy. (Faidt M.)

ASE: Kovács 18/6, Evans 20/9, Faust 13/9, Eilingsfeld 8/3, Trajkovski 8/3. Csere: Medve 3, Jevtovics 6, Ruják 5/3.

KTE: Wittmann 18/6, Green 21/9, Djeraszimovics 14, Dramicsanin 6, Karahodzsics 8. Csere: Kucsera -, Dimics 7, Molnár M. 1.

 

Egerszeget is bevette a Körmend

Ferencz triplájával indult a derbi, majd Price is betalált. Szabó is hintett egy trojkát, a ZTE pedig ébredezni kezdett. Gulyás után ismét Szabó következett kintről, sőt, amikor a ZTE csapatkapitánya harmadik trojkáját is bevágta, már 11-0-ás rohanásban volt a Zalaegerszeg. Price segített a vendégeken, az amerikai ismét ihletett formában kosarazott. Azonban a hazaiak remekül tartották előnyüket, sőt, a közte tíz is meglett. A negyed slusszpoénját Fuller szolgáltatta, amikor a Bagó által feltett labdát sikerült bepöckölnie.

26-17-ről folytatódott a játék, Doktor ziccerével. Érkeztek azonban a viharfelhők Zalába: a Körmend kezdett magára találni, Ware pedig már a harmadik faultját kapta. Csorvási révén öt pontra zárkóztak a piros-feketék, azonban a ZTE okos támadásokkal ismét feltornázta tízre a különbséget. A félidő végén potyogtak a kosarak, amiből Ferenczék jöttek ki jobban: a körmendi „cséká" hármasát Price is megtoldotta egy távolival, majd Bradford labdalopása utáni ziccerével már csak öt volt a hazai fór. A végén - Bencze Tamás kérése ellenére - Papp nem faultolta Price-t, az amerikai pedig könnyen szerzett két pontot. 45-42-es hazai előnnyel zárult az első játékrész.

Ware triplája nyitotta a harmadik negyedet, a ZTE pedig egyre többet hibázott. A 25. percben már bónuszban voltak a vendégek, Bradford ziccerével szerezték meg a vezetést, amit aztán többet nem is adtak ki a kezükből. Fuller saroktriplájával kapott egy kis lendületet a ZTE, ám Bradford magához ragadta a karmesteri pálcát. Fuller száguldott végig a pályán, és zsákolt egy nagyot, majd Thompson hozott össze egy 2+1-es akciót. A negyed végén azonban ismét Bradford került reflektorfénybe: egálnál a félpályáról célzott remekül, palánkos triplájával pedig nemcsak lélektani előnyhöz juttatta a Körmendet, hanem hárompontos vezetéshez is.

A triplazuhatagnak pedig még nem volt vége: Thames és Ferencz is hasonló dobással szomorította a zalai publikumot, majd Price is trojkát szerzett. Hét perc volt hátra, amikor a remek napot kifogó amerikai labdát lopott, és 11 pontosra növelte a piros-feketék előnyét. A ZTE mindent megpróbált, ám nyolc pontnál közelebb nem sikerült már zárkóznia. Tizennégy is volt közte, végül 11 ponttal győzött az Egis Körmend, mely megerősítette második pozícióját a tabellán - írta a BB1.hu.

Zalakerámia ZTE KK - Egis Körmend 83-94 (26-17, 19-25, 17-23, 21-29)

Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok,
V.: Cziffra Cs., Kapitány G., dr. Mészáros B. (Fekete L.)

ZTE: Ware 18/9, Gulyás 3/3, Thompson 10, Szabó 18/9, Agafonov 13. Csere: Doktor 7/3, Fuller 9/3, Papp 3/3, Bagó -, Durázi 2.

Körmend: Thames 8/3, Ferencz 11/9, Price 29/12, Hammonds 7/3, Delas 9. Csere: Kiss -, Lajsz -, Németh -, Bradford 22/6, Csorvási 8.

 

Megtörte a "szegedi átkot" a Falco

Reddic 12 másodperc alatt megszerezte a vezetést csapatának, majd labdát szerzett, és egy zsákolással rögtön növelte is a különbséget. Újabb labdaszerzés következett a bajnokság legjobban védekező együttesétől, ezúttal Pustahvar ziccerezett. Két és fél perc után, Norfleet hármasát követően, 2-11-nél időt kért Mandics. Jól tette, mert innen aztán pillanatok alatt egy 7-1-es szériával feljött háromra a Szedeák. Teljesen megállt a Falco, magára talált a hazai csapat, Boltics 2+1-es akciójával 14-14-nél már egál volt, Green pedig 17-15-nél fordított. Norfleet szorongatott helyzetből azonnal bevágott egy hármast, a végén Curry sportszerűtlen faultja után Sulovics a két büntetőt értékesítette, Juhos dobása azonban rövid volt, így egy negyed után 23-21 volt az állás.

Reddic még kiegyenlített, a második negyed derekához érve azonban Juhos vezérletével meglépett a Szeged, 33-25-nél Okorn kért időt. Sok fault tördelte a játékot, átment büntetőpárbajba a meccs. Reddic második labdaszerzés utáni zsákolásával újra egál (37-37), ekkor Mandics mutatta fel a T-betűt. Ezúttal hiába, Balmazovics hármasával visszavette a vezetést a Falco. Reddic nagyot játszott, 41-45-tel mentek öltözőbe a csapatok.

Kilenc másodpercet kellett várni a szünet után az egyébként szintén remekül játszó Green hárompontosáig, majd még egy perc sem telt el, és Sulovics közelije után fordult is a kocka. Green még egy hármast rátett, másfél perc alatt 8-0-nál járt a Szedeák, időt kért a Falco. Nem tört meg a csongrádiak lendülete, Green huszonegyedik pontját, ötödik hármasát szerezte, miközben csapata 11-0-s szériát futott. Hat perc után újra időt kért Okorn, mert már 56-45 volt az állás. Norfleet törte meg a hosszú vasi kosárcsendet. Valamelyest zárkóztak a szombathelyiek, de Sulovics kosarával 66-57-re a Szeged vezetett.

Reddic mindkét büntetőjét kihagyta, utána viszont közelről javított. Megérkezett a meccsbe Curry és Norfleet is. Kezdett egyre feszültebbé válni a meccs. Boltics egy technikaival kiszállt, a Szeged elfogyott a végére. A Falco fordulatos mérkőzésen, megérdemelt győzelmet aratott - írta a BB1.hu.

Naturtex-SZTE-Szedeák - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 77-85 (23-21, 18-24, 25-12, 11-28)

Szeged, Újszegedi Sportcsarnok,
V.: Györffy P. A., Pozsonyi L., Balogh Gy. (Farkas J.)

Szeged: Boltics 7, Vágvölgyi 2, Green 26/15, Juhos 13, Sulovics 25. Csere: Kerpel-Fronius -, Ponjavics -, Révész 4.

Falco: Váradi 3, Norfleet 18/6, Bíró -, Pustahvar 3, Reddic 32. Csere: Curry 13/9, Balmazovics 12/6, Tóth 4, Hódi -.

 

Hozta a kötelezőt a Szolnok

Stílszerűen Budapesten, a Ludovika Arénában, az újonc és a bajnoki címvédő csatájával zárult a 2018-as kosárlabda év Magyarországon.

A papírformának megfelelően vendég siker született a jó hangulatú találkozón, de Mehmedovic Merim együttese mindent elkövetett azért, hogy egy hét alatt ne szaladjon bele újabb nagy aranyú vereségbe. Tisztes helytállás lett a vége, ami akkor is dicséretes, ha az Olaj nem vetette be új igazolását, Nemanja Milosevicet, és csak négy légióssal szerepelt, és Dragan Alekszics mester kellőképpen rotálta keretét.

A Szolnok tehát az alapszakasz első körét egy vereséggel (Sopron), az élen zárta - írta a BB1.hu.

Serco-TF-BP - Szolnoki Olaj KK 72-86 (22-18, 20-28, 7-25, 23-15)

Budapest, Ludovika Aréna,
V.: Tőzsér D., Kovács N., Nyilas I. (Hartyáni Zs.)

TF: Krnjajski 14/3, Buzás -, Clark 20/6, McLane 18/6, Bergstedt 15/3. Csere: Szobi 2, Kozma -, Filipovic -, Beák 3/3.

Szolnok: Airington 2, Benke 12, Rowsey 8/6, Milosevics 14/3, Andric 14. Csere: Tóth 9, Taiwo -, Kovács 13/6, Csák -, Vojvoda 14/6.

Vármegyei szövetségek