Egyetemi bajnokság, férfiak: Debreceni diadal dudaszóra dobott duplával
10
Dec
2018
Egyetemi bajnokság, férfiak: Debreceni diadal dudaszóra dobott duplával
2018. december 10.  |  15:50
A Nyíregyháza és az Eger a papírformának megfelelően biztosan győzött a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság múlt heti fordulójában a keleti csoportban, ahol a hét rangadója a TF-Debreceni Egyetem összecsapás a várt izgalmas, színvonalas csatát hozta, amelynek végén a vendégek örülhettek. A nyugati csoportban a Veszprém ráijesztett a Közgázra, de végül fölényes hazai siker született. A PEAC biztosan győzött Sopronban, a BME pedig a mosonmagyaróváriak ellen is megőrizte veretlenségét.

 

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK

Keleti csoport

Nyíregyházi ESE - Debreceni Medikus SE 98-79 (25-17, 36-27, 25-15, 12-20)
Nyíregyháza, Egyetemi Csarnok, 80 néző. V.: Sallai, Gergely.

Nyíregyháza: Bus 12, CZURA 12, Kovács 8, Mokánszki 4, GÁSPÁR 22. Csere: VIDA 17/6, VASKÓ 14/6, Szondi 2, Jánkfalvi 7/3, Horányi Demeter. Edző: Hegedűs Ferenc.

Debrecen Medikus SE: DUDÁS 14/6, Veszprémy 9/9, Mlcoch 6, CSIRPÁK 21/6, Hajdú. Csere: Nyiri 8/3, Cseh 8, Barta 6, Hajdu 4, Nagy 3. Edző: Kovács István.

A nagy iramú, látványos, kosarakban gazdag mérkőzésen a hazai együttes végig kézben tartotta a meccset. Az előző kiírás ezüstérmese sokat cserélve is biztos győzelmet aratott a jül küzdő, s helyenként támadásban kifejezetten ügyes dolgokat bemutató debreceni medikus együttes ellen. Hazai részről Gáspár Balázs (22 pont, 11 lepattanó), a vendégektől pedig Csirpák Patrik (21 pont, 10 lepattanó) zárt dupla-duplával, s ettől csupán egyetlen gólpasszal maradt el a vendégektől Dudás Máté (14 pont, 9 gólpassz).

Hegedűs Ferenc: - Olyan eredmény született, amit vártunk. Sokat cserélve is hozta a csapat a kötelezőt a szimpatikus ellenféllel szemben.

Kovács István: - Egy roppant sportszerű mérkőzést játszottunk. Gratulálok az ellenfélnek, és köszönöm nekik a sportszerű hozzáállást!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_592


NKE SE - EKE Eger 42-81 (8-24, 16-14, 9-23, 9-20)
Ludovika Aréna, 20 néző. V.: Bagi, Jankovics.

NKE SE: Kaló 6, Obermann 6, POLGÁRI 12/6, Marton 4, Kováts 6. Csere: Papp 5/3, Kovács 3/3, Polyák. Edző: Szekeres Dávid.

EKE Eger: MÉSZÁROS 10/3, SZABÓ 20/12, UNGI 8, SZICSÁK 8, STEIER 17/3. Csere: Bürgés 2, Beák 6/6, Megyes 2, Pomázi 8. Edző: dr. Váczi Péter.

Enyhe tempóban kezdődött a mérkőzés, de hamar megmutatkozott a tudásbeli különbség. Az EKE-Eger a csapatjátékra helyezte a hangsúlyt, és ez kifizetődött, mert játékosai tiszta dobóhelyzeteket tudtak kialakítani, s jó dobóteljesítményt nyújtva elhúztak. Az első negyedben a játékát csupán kereső NKE SE a második negyedre felnőtt a feladathoz, s ellenfeléhez, így kiegyenlítetté tudta tenni a játékot, 2 ponttal csökkent a különbség a csapatok között. A második félidőben a vendégek magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, amivel az NKE SE játékosai nem tudtak lépést tartani, így magabiztos győzelmet aratott az Eger.

Szekeres Dávid: - Gratulálok az Eger csapatának a győzelemhez és a kulturált, szép játékhoz! Folytatjuk a megkezdett utat, építkezünk, s dolgozunk tovább a játékosaimmal.

Váczi Péter: - Szolid teljesítményt nyújtottunk, a jövő héten ennél több kell. Ellenfelünknek gratulálok, jó kosárlabdát játszottak!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_593


TFSE - Debreceni Egyetem 79-81 (16-24, 22-16, 17-22, 24-19)
Alkotás u., 40 néző. V.: Nepp, Makrai.

TFSE: NAGY BENEDEK 8/6, NAGY BOTOND 33/18, Király 8, Félix 2, VILÁGI 11/3. Csere: KATONA 18/6, Armaghani, Hole. Edző: Boros Zoltán.

Debrecen: KOZÁK M. 26/9, POLLÁK 10/3, ASSZÚ 15/6, GÁSPÁR 7, Szekeres 6. Csere: KOZÁK B. 9/3, Tisza 8/6, Szűcs B. Edző: Kovács Adrián.

Világi Kristóf réven triplával indítottak a hazaiak, majd nem sokkal később zsákolt is a TF centere. Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, majd a negyed második felében a pontosabban játszó vendégek Kozák Márton és Asszú Ádám tripláira építve elléptek. A debreceniek a második negyed közepéig tartották 6-8 pontos előnyüket, a félidő
hajrájában azonban a Nagy Benedek-Nagy Botond-Katona Bence trió jóvoltából feljött a TF. Térfélcsere után folytatódott a pörgős, nagy iramú, színvonalas, élvezetes játék, fej-fej mellett, váltott vezetéssel haladtak a felek. 4 másodperccel a negyed vége előtt Félix Ákos egy alapvonali bedobásnál "mögékerülés" után földre vitte a közvetlenül előtte betaláló Pollák Balázst - sportszerűtlen hibáért.

Ebből a lehető legjobban jött ki a Debrecen, Pollák bedobta a büntetőt, a hátralévő idő pedig elég volt Kozák Bertalannak, hogy beemeljen egy hármast, így 7 pontos vendég előnnyel fordultak a záró etapra a felek. Ebben Nagy Botond tarthatatlan volt, egymás után három TF-támadást fejezett be triplával, fordított, s a végjátékba 4 pontos vezetéssel ment be a hazai együttes. A vendégeknél azonban Kozák M. hozta az extrákat, miközben hazai oldalon kimaradt a "meccslabda", ziccerben remegett meg Király Zalán keze. 1,2 másodperccel a lefújás előtt a TF kosara alól jött bedobással a Debrecen, a figura végén Kozák B. üresen maradt a hazai gyűrű alatt, s a harmadik negyed végén triplát "vágó" kosaras közelről sem hibázott, bedobta a nyerő duplát a vendégeknek!

Boros Zoltán: - Gratulálok a Debrecennek! Nagyot küzdöttünk, helyenként jól is játszottunk, de a kritikus, kiélezett helyzetekben támadásban és védekezésben is akadt egy-két egyéni hiba, ezekből a szituációkból ellenfelünk jött ki jobban.

Kovács Adrián: - Akik kilátogattak erre a mérkőzésre, egy érzelmekkel és élményekkel teli, nagyon színvonalas játékot láthattak. Próbáltuk féken tartani a hazaiak három kulcsjátékosát, ami többé-kevésbé sikerült is. Úgy gondolom, megérdemelt a győzelmünk, amihez kellett egy kis szerencse is, de nagyon megdolgoztunk a sikerért.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_594

 

Nyugati csoport

Közgáz SC és DSK - Veszprémi ESC 98-58 (28-20, 21-12, 28-10, 20-16)
Kinizsi u., 20 néző. V.: Lázár. Bátovszky.

Közgáz: Takács-Varga 4, PÁLHÁZI 23/9, Haris 11/9, BEA 6, DEBRECENI G. 12. Csere: MÁRIÁS 18/3, VINCZE 13, SEBŐK 10, Harsányi 1. Edző: Vladár Csaba.

Veszprém: NOVÁK 29/9, VEINGARTNER 13/6, Lenger 8, Kacskó 8/6, Schmitz. Csere: Ju-Teng. Edző: Mónus Péter.

A két tartalékosan felálló csapat csatáját a Veszprém kezdte jobban, a meccs elején a mezőnysora jó néhány játékosát nélkülöző Közgáz nem tudott mit kezdeni a vendég együttes zónájával, valamint Novák Patrik extra megmozdulásaival. 10-4-re vezettek a vendégek, amikor rendezte sorait, s kiegyenlítetté tette a játékot a Közgáz, amely a negyed végén egy Pálházi Richárd vezette 11-0-s 2 perccel fordított. A második negyedben Novák továbbra is sziporkázott, a Közgáz pedig magassági fölényét kihasználva Debreceni Gergő, Máriás Gergely és Vincze Balázs vezérletével tartotta 10 pont körüli előnyét. A félidő hajrájában Sebők Bence egy veszprémi támadáson belül két vendég dobást is blokkolt, s ez nagyon "feldobta" övéit. A félidő egy 7-0-s hazai rohammal, s közel 20 pontos Közgáz vezetéssel zárult. Ahogy a meccset, a második félidőt is a Veszprém kezdte jobban, s egy 6-2-vel indítva közelített. Ezzel azonban a vendég együttes "ellőtte puskaporát", elfáradt a Veszprém, a hazaiak pedig egy 19-0-s "száguldással" a harmadik negyed közepére eldöntötték a meccset.

Vladár Csaba: - Nehezen pörögtünk föl, ráadásul ellenfelünknél volt egy extra egyéni teljesítmény, amellyel az elején nem tudtunk mit kezdeni. Később rendeztük sorainkat, de a Veszprém, amíg játékosai erővel bírták, jól küzdött. Végül biztosan győztünk, minden játékosomnak sokat játszott. Az egyetemi bajnokság minden játékosának, edzőjének, vezetőjének, szervezőjének kellemes ünnepeket kívánok!

Mónus Péter: - Ezúttal a szokottnál is tartalékosabban álltunk föl, ennyien, ilyen összetételben egy félidőt bírtunk. Várjuk a tavaszt, s remélem, akkor, kiegészülve a hiányzóinkkal, már jobban és eredményesebben játszunk majd.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_573


SMAFC - PTE-PEAC 62-91 (10-18, 20-27, 15-26, 17-20)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 30 néző. V.: Hernicz, Rudasits.

SMAFC: Gottlieb 2, Vass 5/3, TUKOVITS 23/9, SZEGEDI 22/3, Barcza 2. Csere: Széplaki 2, Gáspár 4, Erdős, Kőfaragó, Nichter 2. Edző: Farkas Dávid.

PTE-PEAC: BOKOR 6, Tombor 2, TÓTH 31, SCHUJ 32/12, LAUFER 17/3. Csere: Halász 3/3. Edző: Földi Sándor.

Az első negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, a negyed végén azonban a pontosabban játszó vendég együttes 8 ponttal ellépett. A második negyed látványos, kosarakban gazdag játékot hozott, s a nagy dobópárbajból is a PTE-PEAC csapata jött ki győztesen, szünetig 15 pontosra duzzadt az előnye. A harmadik negyedben a vendégcsapat átrohant a hazaiakon, 11 ponttal nyerte meg ezt a játékrészt a Pécs, gyakorlatilag eldöntve a meccset a maga javára. A negyedik negyedben a hazaiaknál már a cseréken volt a hangsúly, ennek ellenére ők is tisztesen helytálltak, 3 ponttal maradt alul a hazai gárda. Végül tehát sima vendég győzelem született. A hazaiaknál ezúttal is Tukovits Balázs és Szegedi Márton emelkedett ki, de ők sem tudtak mit kezdeni a pécsiektől Schuj Márton és az igen "izmos" dupla-duplával záró Tóth Kristóf (31 pont, 17 lepattanó) ponterős játékával, akik mellett "szép csöndben" Laufer Gergely (17 pont, 10 lepattanó) is dupla-duplát ért el, a 10 gólpasszt "kézbesítő" Bokor Zoltán pedig ügyesen szervezte a PTE-PEAC játékát.

Farkas Dávid: - Sajnos a felnőtt csapatban szereplő játékosok mellé nem sikerült senkinek sem felnőni, így bár megérdemelt vendég győzelem született, úgy gondolom, nincs ekkora különbség a két csapat között. Örülök, hogy a kispadról érkező játékosok, akik életük első "profi" szezonját futják, bele tudtak tenni a közösbe, és hasznosan játszották le a nekik szánt perceket. Gratulálok a Pécs csapatának és Földi Sándornak! Bár kevesen jöttek, agresszív és fegyelmezett játékukkal esélyt sem adtak nekünk.

Földi Sándor: - Nem ismertem az ellenfelet, jó szerkezetű csapat. Sikerült lefutni őket, és végül is gyorsabb játékkal meg tudtuk nyerni a mérkőzést. Örülünk neki, hogy ha már ennyit utaztunk, örömmel térhetünk haza.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_574


BME-MAFC - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem 78-58 (16-19, 18-8, 19-13, 25-18)
Tüskecsarnok, 30 néző. V.: Lövei, Rózsavölgyi.

BME-MAFC: FEHÉR 14/6, Schaul 6, Tóth, Lukács 2, Tálos 10/3, ANDRÁSSY 21/6. Csere: FARKAS 12/9, Koflanovics, Rados 1, Fekete 4, Lukács 2, Csepregi 6, Shirian 2. Edző: Bagi Melinda.

Mosonmagyaróvár SZE: Nagy-Bíró, Tóth 11/6, GEIGER 24/9, Iváncsics 2, Horváth I. Á. 9/6. Csere: Mándity 5/3, Kovács 2, Kosár, Horváth II. Á. 5, Faragó. Edző: Laky Tibor.

Az első negyedben a Mosonmagyaróvár csapata főleg Geiger Bálint távoli kosaraival harcolt ki kisebb előnyt a BME MAFC együttesével szemben. A második negyedben azonban a "műszaki alakulat" szigorított a védekezésén, az Andrássy Géza-Farkas Sándor-Fehér Ákos trió jóvoltából támadásban megtalálta és rendre ki is használta ellenfele hibáit. Horváth I. Ádámot fault problémái miatt kellett Laky Tibornak lecserélnie, így a BME csapata magassági fölényét jól tudta érvényesíteni a palánkok alatt. A második félidőre a hazai gárda védekezése összeállt, támadásban szép helyzeteket alakítottak ki a vendéglátók, amelyeket értékesíteni is tudtak. Horváth kipontozódásával a hazai csapat a harmadik negyed közepétől magassági fölényben játszott, és Fekete József élt is a lehetőséggel. A vendégcsapatból Geiger mellé még Tóth Richárd szállt be a pontgyártásba, de a hazai együttes folyamatosan tudta növelni előnyét, így a mérkőzés végére 20 pontos különbség alakult ki.

Bagi Melinda: - Nagyon örülök, hogy a fiúk megőrizték veretlenségüket, nagyon fontos mérkőzés volt ez számunkra. Csapatjátékunk egész szépen kezd összeállni, és a védekezésünk is alakul.

Laky Tibor: - Gratulálok ellenfelünknek a győzelemhez!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_575

 

Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek