Egyetemi bajnokság, férfiak: Már csak a BME veretlen nyugaton
05
Dec
2018
Egyetemi bajnokság, férfiak: Már csak a BME veretlen nyugaton
2018. december 5.  |  12:55
Papírforma-fordulót rendeztek a múlt héten a Nemzeti Egyetemi Bajnokságban a férfiaknál a keleti csoportban, de a Nyíregyháza tartalékosan felállva azért "megizzadt" Szegeden. A nyugatiban egy vérbeli rangadón a Közgáz a harmadik negyed végére felőrölte a fővárosba veretlenül érkező szombathelyi együttes ellenállását, így ott már csak a soproni csapatot nehézkes kezdés után legyőző BME-MAFC veretlen. A baranyai rangadón a PTE-PEAC megszerezte első győzelmét.

 

Keleti csoport

Szegedi RSC - Nyíregyházi ESE 80-91 (20-25, 19-26, 25-20, 16-20)
Szeged, 40 néző. V.: Vadász, Nyilas.

Szeged: Kovács 11/3, Horváth 4, Szűcs 4, MAYER 37/6, LISZKAI 6. Csere: Balog, Jegesi, Kereszty, Eperjesi, Kubik 4, Szűcs, JÁHNI 14, Kéri. Edző:Szablics Péter.

Nyíregyházi ESE: VASKÓ 23/12, VIDA 24/15, CZURA 26/3, Horváth 4, OLÁH 14/12, Csere: Demeter, Horányi, Jánkfalvi, Szondi. Edző: Hegedűs Ferenc.

Jól kezdte a mérkőzést a hazai együttes, viszont 12-7-es állásnál érkezett a vendég futás, amivel sikerült egyenlíteni. A Szegednél Mayer Ákos magára maradt a pontszerzésben, így a támadásban főként Czura Attila találataira támaszkodó nyíregyháziak 5 pontos előnnyel zárták a negyedet. A második negyedben a vendégek egyre nagyobb előnyt
építettek ki, Czura betörésekből, Vaskó György pedig távolról volt veszélyes. A hazaiaknál Mayer mellé Liszkai Dávid tudott fellépni támadásban, a félidő 39-51-es állással zárult.

A harmadik negyedben elkezdett zárkózni a Szeged, Jáhni Bence támadásban és védekezésben is hasznos volt, de a vendégek Vida Zoltán hárompontosaival tartották szűk előnyüket. A záró játékrész elején a nyíregyháziak nem találtak be, ennek is köszönhető, hogy 74-74-nél kiegyenlített a Szeged. Ekkor Oláh Zoltán hárompontosaival adott lendületet a vendégeknek, két és fél perccel a vége előtt azonban mégis csupán 5 pontos hátrányban voltak a hazaiak. A hajrában a Szeged a faultolás taktikáját követte, de Vaskó 8-ból 6 büntetőt bedobott, így vendégsiker született a színvonalas összecsapáson, amelyen a hazaiak játékosa, Mayer Ákos szédületes, 37 pontos, 22 lepattanós dupla-duplát ért el.

Szablics Péter: - Nagyon büszke vagyok a csapatra, a kezdeti nehézségeket legyőzve küzdős, hajtós játékkal, kemény védekezéssel sikerült felzárkóznunk. Sajnos a mérkőzés vége nem sikerült, de tanulunk belőle. Gratulálok az ellenfélnek!

Hegedűs Ferenc: - Gratulálok a Szegednek, nagyon jó mérkőzést játszottunk! A csapatunk jól reagált a nehéz végjátékra, így sikerült győzni. Várjuk a következő mérkőzést!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_588


ELTE BEAC - TFSE 38-95 (15-24, 6-30, 11-15, 6-26)
Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Czupi, Jankovics.

ELTE BEAC: MOLNÁR A. 12, Somosi 5, Grajzel, Czimer 6/3, Mayer 6. Csere: Kovács D. 5, Tímár 2, Szeiler 2. Edző: Varga Zsolt.

TFSE: Bognár 8/6, Horváth 4/3, KIRÁLY 9, VILÁGI 12, FÜLÖP 22/3. Csere: Kovács, PINTÉR 10/6, Armaghani 8, LAMAN 18/12, Hole 4. Edző: Boros Zoltán.

A legutóbbi, miskolci mérkőzéshez képest jobban kezdett az ELTE együttese, viszont a TFSE elég korán jelezte, hogy gyorsan szeretnék eldönteni a mérkőzést. Ez a második negyedben sikerült is a vendégeknek, így a fővárosi derbin már csak az volt a kérdés, mennyi lesz közte. Az ELTE egyetemistái próbálkoztak becsülettel, de nem volt ezúttal senki, aki kihúzza a sűrű hullámvölgyekből a csapatot, így a második negyedtől sokkal gyorsabban, pontosabban játszó TF fölényes győzelmet aratott. A vendégektől Fülöp Botond (22 pont, 11 lepattanó) és Pintér Dávid (10 pont, 11 lepattanó) is dupla-duplával zárt.

Varga Zsolt: - Ma sem voltunk teljes kerettel, de azért többen tudtunk részt venni a játékban. Egész normálisan és jól kezdtünk. Később azért kijött a tudásbeli különbség a két csapat között. Sajnos még mindig vannak hullámvölgyeink, mint a második és a negyedik negyedben. Ha ezeket majd el tudjuk tüntetni, akkor előreléphetünk. Gratulálok a TF-nek!

Boros Zoltán: - Úgy gondolom, hogy sikerült az, amit végül elértünk, vagyis hogy próbáljunk összeszokni, mert ugye mi több csapatból is játszunk együtt, illetve jönnek külsősök is, akik nem a TFSE-vel dolgoznak. Megpróbáltunk úgy játszani, letámadni, tisztelni az ellenfelet azzal, hogy gyakorlatilag nem szórakoztunk a mérkőzésen, hanem nagyon komolyan vettük ennek ellenére, és ez lett ennek az eredménye. Gratulálok az ELTE-nek a tisztes helytállásért!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_589


Debreceni Egyetem - NKE SE 128-29 (33-8, 33-11, 34-6, 28-4)
Debrecen, 20 néző V.: Kisházi, Hegedűs.

Debrecen: SZŰCS M. 5/3, Zsuga 8/6, ASSZÚ 37/27, Szekeres 2, SZŰCS B. 16, Csere: NEMES 12/6, OROSZ 17/3, NÉMETH 10/3, POLLÁK 5/3, Berzi 8, Gólya 8. Edző: Kovács Adrián.

NKE: KALO 14, Polgári 3, Marton 6, Papp 4, Kovács 2. Edző: Szekeres Dávid.

Hamar megmutatkozott a nagy tudásbeli különbség a két csapat között, a mérkőzés már az első negyedben eldőlt. A hazai csapat könnyű kosarakkal szerzett tetemes előnyt ár az első félidő végére. A vendégek kitartóan próbálták hárítani a debreceni játékosok szépen kidolgozott támadásait. A második játékrészre a budapesti csapat elfáradt, és kialakult a nagy különbségű hazai győzelem.

Kovács Adrián: - Tudtunk gyakorolni zóna ellen, azok a játékosok is értékes perceket játszottak, akik kevesebb szerephez jutnak. Gratulálok Gólya Vendelnek az első meccséhez, Bak Mártonnak pedig mielőbbi felépülést kívánunk!

Szekeres Dávid: - Gratulálok az ellenfél csaptának a szép és hatékony játékhoz és a győzelméhez! Rengeteg sérültünk van, de akik eljöttek, ők mindent megtettek a csapatért.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_590


Debreceni Medikus SE - EKE Eger 68-95 (187-18, 14-28, 23-25, 14-24)
Debrecen, 10 néző. V.: Kokas, Nemes.

Debreceni Medikus SE: KOVÁCS 11/3, Dudás 10/3, Veszprémy 9/9, MLCOCH 14, Csirpák 4. Csere: Prokaj 2, Urbán 3/3, Hegyi 2, Bujdosó 5, Mászlé 8. Edző: Kovács István.

EKE Eger: Szabó 12/6, Veres 9/3, UNGI 12/9, PAPP 22/12, STEIER 11/3. Csere: Mészáros 9/3, Beák 4, SZICSÁK 16. Edző: dr. Váczi Péter.

Az első negyed kiegyenlített játékot hozott a tartalékos vendégek és a hazaiak között. A folytatásban a rutinosabb egriek fokozatosan növelték a különbséget, különösen a kiváló dobóformájuknak és a szoros védekezésüknek köszönhetően. A második félidőben a hazai csapat megpróbált közelebb kerülni, egészen tíz pontra csökkentették hátrányukat. A negyed végén azonban két hárompontos dobással megnyugtató előnyt szereztek a vendégek, amit az utolsó negyedben kiválóan menedzseltek. A vendégeknél Papp Bendegúz 22 pontja, Szicsák Bence dupla-duplája (16 pont, 10 lepattanó), valamint Steier Kriszián (11 pont, 9 lepattanó,3 gólpassz) hasznos játéka emelhető ki, míg a hazaiaknál Mlcoch Máté (14 pont), valamint Kovács Gábor (11 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) nyújtott átlag fölötti teljesítményt.

Kovács István: - Jó meccset játszottunk, sajnos sok egyéni hiba miatt nem tudtuk megrángatni az oroszlán bajuszát. Gratulálok az ellenfélnek.

Dr. Váczi Péter: - Voltak hiányzóink, így próbáltam a felnőtt bajnokságban kevesebbet játszó játékosoknak több lehetőséget adni. Ellenfelünk jó kosárlabdát játszott, kiváló mérkőzés volt.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_591

 

Nyugati csoport

Közgáz - SzoESE 83-63 (16-19, 24-17, 18-14, 25-13)
Kinizsi u., 60 néző. V.: Bátovszky, Nagy-Pál.

Közgáz: SZALAY 9, VÖRÖS 12/12, Pálházi 5/3, NAGY SZ. 12, Bea 10. Csere: Debreceni G. 1, MÁRIÁS 14, Tichov 2, HARIS 18/15, Sebők 2, Takács-Varga. Edző: Vladár Csaba.

Szombathely: SINKOVITS 15/6, Tóth D. 4, PAPP B. 8/6, Mészáros 8, Werner 8. Csere: Czukor, FÖLDESI M. 14/6, Soós 3, Schweighoffer 3. Edző: Kéri Péter.

Nagy küzdelem, kevés kosár, sok néző - így kezdődött a nyugati csoport rangadója. Sinkovits Dániel triplájára Vörös Miklós felelt hármassal, s ez utóbbi találat egy 9-0-s hazai rohamot vezetett elő. Nagy iramú, kemény játék mellett tartotta előnyét a Közgáz, ám a negyed hajrájában Sinkovits és Papp Barna vezérletével egy 10-0-lal fordított a Szombathely. Nagyon feszült és fölöttébb "technikás" volt a második negyed, előbb a vendégek edzője, Kéri Péter, majd két hazai játékos, előbb Bea Gergely, a félidő utolsó pillanatában pedig Szalay Ákos kapott technikait. Elsősorban Földesi Marcell eredményessége révén a vendégek a második etap közepén 8 ponttal elléptek a szombathelyi zóna ellen igen bizonytalan, sok labdát eladó hazaiakkal szemben. A félidő végén Haris Róbert nagy triplasorozatával, egy 9-0-lal fordított a Közgáz.

A második félidő újabb Haris-hármassal kezdődött, amely egy 9-0-s Közgáz-részhajrát indított útjára, 10 pont fölé nőtt a hazai előny. Ezt egészen a harmadik negyed hajrájáig tartotta a vendéglátó, ám ekkor hullámvölgybe került, játékosai újra eladtak labdákat, a SzoESE pedig jórészt büntetőkkel egy 9-0-lal 5 pontra feljött. A negyed Vörös - mint később kiderült - vendégeket sokkoló triplájával, s 8 pontos hazai vezetéssel zárult. A befejező etap egyértelműen a Nagy Szabolcs és Máriás Gergely vezetésével egy 21-2-es bő 7 perccel a meccset a maga javára eldöntő hazai együttesé volt, a rangadó végére elfáradtak a vendégek.

Vladár Csaba: - Örülök neki, hogy végül húsz ponttal sikerült legyőzni a jó erőkből álló Szombathelyt. Nehezen állt össze a védekezésünk, támadásban pedig sok labdát eladtunk, majd sikerült találni egy olyan ötöst, amely szervezetten védekezett, és ez meghozta támadásban is a ritmust, utána pedig már lehetett forgatni a csapatot.

Kéri Péter: - Kemény, férfias mérkőzésen nehéz volt alkalmazkodni az időnként változó játékvezetői felfogáshoz, de ezzel együtt gratulálok a Közgáznak!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_569


PTE-PEAC - PTE-EMES Petőfi SE 77-70 (16-16, 29-20, 14-14, 18-20)
Pécs, 20 néző. V.: Szalóki, Téczely.

PTE-PEAC: TÓTH 14, NYULÁSZ 15, SCHUJ 13/3, FARKAS 18/6, HALÁSZ 9. Csere: BOKOR 6/3, Tombor, Iveszics, Marosvölgyi 2. Edző: Földi Sándor.

PTE-EMES Petőfi SE: FÖLDES 9/3, Szavai 10, KÁRPÁTI 8, Gáspár 6, Füzy 6. Csere: GYŐR 13/3, BUDAY-SÁNTHA 10/6, Pungor 3/3, Fülöp 4, Kovács 1, Marton, Kis. Edző: Petőfi Áron.

Végig kiélezett küzdelmet és izgalmas végjátékot hozott a pécsi házi rangadó az egyetemi bajnokságban. A vendégcsapat csak az első negyedben vezetett, ezt követően végig a házigazda járt előbbre a pontok tekintetében. A harmadik negyedben sikerült a PTE-PEAC-nak 15 ponttal ellépni, de a vendégek egy utolsó másodperces hárompontossal visszahozták a reményt. Az utolsó negyedre befutottak a vendégcsapat hiányzó játékosai is, és mindent egy lapra feltéve küzdöttek a fordítás reményében. A végjátékban azonban Halász, Farkas és Schuj is kulcsfontosságú pontokat szerzett így megszületett a hazaiak első győzelme a bajnokságban.

Földi Sándor: - Komoly ellenfél ellen játszottunk, egy jó első félidőt produkáltunk. Végig vezetni tudtunk az egész mérkőzésen. Amikor megérkeztek az ellenfél NB I B-s játékosai, akkor is meg tudtuk tartani az előnyünket. Gratulálok a fiúknak a győzelemhez!

Petőfi Áron: - Gratulálok a PEAC-nak!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_570


BME-MAFC - SMAFC 90-40 (16-7, 24-7, 27-17, 23-8)
Budapest, Tüskecsarnok, 25 néző. V.: Kozma, Magyar.

BME: FEHÉR Á. 12, SCHAUL 12/6, TÁLOS 15/9, Csepregi 2, Tóth L. 2. Csere: ANDRÁSSY 12/3, Koflánovics 4, Lukács 4, SHIRIAN 12, Farkas 9, Fekete 2, Rados 4. Edző: Tiba Klára.

SMAFC: Tukovits 6, Gottlieb, VASS 16/12, Szegedi 11/3, Barcza 7. Csere: Kőfaragó, Erdős, Nichter. Edző: Farkas Dávid.

A 6. percben 2-2-t mutatott az eredményjelző, a hazaiak nagyon gyengén dobtak a soproni zóna ellen, a vendégek pedig sok labdát adtak el. A negyed második felében Andrássy Géza eredményességére építve ellépett ellenfelétől a hazai együttes. A második negyedben nyomasztó fölényben játszott, s szünetig szerzett labdák utáni könnyű kosarakkal, valamint Shirian Arash eredményessége révén lényegében el is döntötte a meccset a BME. Térfélcsere után a jó dobóformát kifogó Vass Áron, valamint a 11 pontos - igaz, 16 mezőnykísérletből - 10 lepattanós dupla-dupláig jutó Szegedi Márton révén helyenként kiegyenlítetté tették a játékot a soproniak. A záró etapban már könnyedén, látványosan, helyenként jól dobva játszottak a hazaiak, akik érvényre juttatva nagyobb tudásukat fölényes győzelmet arattak.

Tiba Klára: - Kemény hetük van a fiúknak, talán ezért sikerült csak nagyon nehezen felpörögni. Két dolognak tudok örülni. Az egyik, hogy négy forduló után veretlenek vagyunk, a másik pedig, hogy igen gyenge dobóteljesítménnyel is kilencven pontig jutottunk.

Farkas Dávid: - Gratulálok az ellenfélnek, nem a mi szintünk, a korábbi A-csoportos, korosztályos válogatott kerettag játékost is a soraiban tudó BME. Ugyanakkor saját csapatomnak is gratulálok, egyes időszakokban ügyesen játszva, szép támadásokat vezetve, elsősorban a középiskolás Vass Áron bátor, ügyes játékának köszönhetően fel tudtunk nőni ellenfelünkhöz. Örömmel töltött el a soproni Schaul Levente jó játéka, kár, hogy az ellenfélnél kosarazik.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_572


Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem - Veszprémi ESC 95-77 (25-15, 23-25, 27-13, 20-24)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 50 néző. V.: Rokob, Rudasits.

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: GEIGER 9/3, Nagy-Bíró 8/6, Iváncsics 4, RÁTVAY 15/9, DOMSITZ 22. Csere: KOVÁCS K. 10/3, Kosár, Mándity 6, Tóth 2, SZABÓ L. 19. Edző: Laky Tibor.

Veszprémi ESC: NOVÁK 28, LENGER 13/6, Schmitz 6, Kacskó 2, VEINGARTNER 18/6. Csere: Kovács B. 6, Grifatong 4, Yuteng. Edző: Mónus Péter.

Viszonylag nagy iramban kezdődött a mérkőzés. A hazaiak 11-0-s rohanása után egy időkéréssel tudta stabilizálni csapatát Mónus Péter, ám a kezdeti különbség a negyed végére is megmaradt. A második egységben a nézők számára látványos, ám edzői szempontból minden bizonnyal idegőrlő, pontgazdag játék folyt a pályán. A harmadik negyedben a hazaiak még egy lapáttal rá tudtak tenni a tempóra, és védekezésüket is rendezték, aminek következményeként a záró felvonás, már nem befolyásolta a mérkőzés végeredményét. A mérkőzésen megérdemelt hazai győzelem született, egy olyan találkozón, amelyre mindkét csapat építhet a bajnokság további szakaszára. Az összecsapás egyetlen dupla-duplája a vendégek játékosának, Novák Patriknak (28 pont, 10 lepattanó) a nevéhez fűződött.

Laky Tibor: - Három célunk volt a mai mérkőzésen. Elsőként szerettünk volna nyerni, másodsorban, hogy mindenki pályára tudjon lépni, és ki tudjunk próbálni néhány, a jövőben használatos taktikai elemet, harmadrészt hogy beépítsük az NBI/B-s játékosokat a csapatba. Azt gondolom, hogy ez ma sikerült, egészen jó hangulatú mérkőzés volt. Ezek oltárán fel is áldoztuk a védekezés egy jelentős részét, de nem is ez volt a cél.

Mónus Péter: - Gratulálok ellenfelünknek! A múlt héthez képest fényévekkel jobban játszottunk, ám a hazaiak húzóembereit nem tudtuk tartani. A harmadik negyedben egy kicsit elfáradtunk, és utána el is dőlt a mérkőzés. Ennek ellenére gratulálok a fiúknak, mert végre küzdöttek és hajtottak!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_571

 

Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek