Egyetemi bajnokság, férfiak: Rektora előtt parádézott a bajnok
27
Nov
2018
Egyetemi bajnokság, férfiak: Rektora előtt parádézott a bajnok
2018. november 27.  |  15:50
A TF a fővárosi, a Debreceni Egyetem pedig a cívis városi derbit nyerte fölényesen a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság keleti csoportjában a férfiaknál. A címvédő miskolciakat az ELTE elleni meccs előtt egyetemük rektora is köszöntötte, a bajnok pedig 100 pont fölé jutott. A nyugati csoportban dudaszós triplával szerezte meg első győzelmét a SMAFC. Nem jártak szerencsével a baranyai együttesek a fővárosban, a PEAC simán kikapott a Közgáz, a Petőfi pedig nagy csatában maradt alul a BME otthonában.

 

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK

Keleti csoport

TFSE - NKE SE 110-40 (31-10, 35-5, 23-8, 21-17)
Budapest, Alkotás u., 30 néző. V: Józsa, Nagy-Pál.

TFSE: ARMAGHANI 13/3, Horváth G.7/3, KIRÁLY 13/3, PINTÉR 13/3, Világi 7/3. Csere: BOGNÁR 15/9, HORVÁTH B. 9/3, Laman 6/6, Félix 8, KOVÁCS B. 8/3, Kovács M. 5/3, Hole 6. Edző: Boros Zoltán.

NKE SE: Tasnádi 6/6, Csaba, KALO 11, Obermann 4/3, POLGÁRI 16. Csere: Polyák, Marton 3, Kovács. Edző: Szekeres Dávid.

A hazai együttes edzője, Boros Zoltán Kínából, a 3x3-as egyetemi világliga küzdelmeiről - amelyen a TF lányait "navigálta" -, egyenesen a reptérről érkezett a meccsre. Fiai nem hagytak esélyt fővárosi riválisuknak. A TFSE csapata agresszív védekezésre, gyors támadásokra építve hamar elhúzott ellenfelétől, és mondhatni az első negyedben eldöntötte a mérkőzést. Az NKE becsülettel küzdött, játékosai időnként ügyes megoldásokkal vetették észre magukat. A TFSE csapatában minden nevezett játékos több, mint tíz percet töltött a pályán, és pontot is szerzett, míg az NKE részéről Polgári 16 pontos, 7 lepattanó teljesítménye emelhető ki.

Boros Zoltán: - Örülök a győzelemnek, és hogy minden játékosomnak tudtam bőven játéklehetőséget adni. Sok sikert kívánok az NKE csapatának a folytatáshoz!

Szekeres Dávid: - Gratulálok az ellenfélnek, szép és gyors játékkal arattak győzelmet! Köszönöm a játékosaimnak, hogy így tartalékosan is végig küzdöttek, hajtottak.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_584


EKE Eger - Szegedi RSC 82-54 (13-13, 24-4, 26-20, 19-17)
Eger, EKE Sportcsarnok, 30 néző. V.: Takács, Sörlei.

EKE: Megyes, SZABÓ G. 20/18, VERES 14/6, Beák 2, STEIER 18. Csere: Bürgés 3/3, Papp 8/6, POMÁZI 17/15. Edző: dr. Váczi Péter.

Szegedi RSC: Jegesi 2, Balogh 2, Szűcs 8, MAYER 29, Jáhni 8/3. Csere: Kereszty 2, Kéri 1, Kamenik 2. Edző: Szablics Péter.

A mérkőzés lassú tempóban kezdődött, egyik csapat se igazán találta a ritmust, a dobások is célt tévesztettek. A második negyedben a hazai csapat rákapcsolt, szigorított a védekezésén, pontosabban dobott, így 20 pont előnnyel ment pihenőre. A második félidő kiegyenlített küzdelmet hozott, a szegedi egyetemisták is "elkapták a fonalat", de így sem tudták megszorítani az esélyesebb egri gárdát.

dr. Váczi Péter: - Jól szolgálta a felkészülésünket a mérkőzés, és szerencsére több kulcsjátékosomat is tudtam pihentetni. Akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak, azok pedig éltek ezzel, és így egy jól küzdő Szeged ellen biztosan tudtunk nyerni.

Szablics Péter: - Gratulálok az Eger csapatának! Látszott, hogy nem vagyunk egy szinten velük, de annak örülök, hogy védekezésben időnként sikerült egy kis gátat szabni az egri gólgyártásnak, és támadásban is voltak jó megmozdulásaink.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_585


Debreceni Medikus SE - Debreceni Egyetem 64-112 (21-38, 14-22, 10-24, 19-28)
Debrecen, 20 néző. V.: Hegedűs, Nemes.

Debreceni Medikus SE: Dudás 4, Mlcoch 7, VESZPRÉMY 15/12, Prokaj 4, Csirpák 9/3. Csere: Bujdosó S, Bujdosó P. 3/3, HAJDU 13, Mászlé 2, Malkócs, Hegyi 4, Kovách 3. Edző: Kovács István.

Debrecen Egyetem: Tisza 11/6, POLLÁK 13/3, Asszú 6/3, Szekeres 6/3, BAK 14. Csere: OLÁH 11/9, NEMES 16/9, Orosz 5/3, SZŰCS M. 11/9, SZŰCS B. 8, Zsuga 8/6, Berzi 3/3. Edző: Kovács Adrián.

A két debreceni csapat kellemes hangulatú, látványos, ám egyben nagy iramú mérkőzést játszott egymással. Korán kiderült, hogy a DMSE gárdája komolyan nem tudja megszorongatni esélyesebb ellenfelét. A "vendégek" végig sokkal pontosabban és jobban dobva játszottak. Ennek ellenére a hazaiak folyamatosan küzdve lelkesen kosárlabdáztak, míg a nagyobb tudású vendég gárda minden negyedet megnyerve magabiztosan uralta a mérkőzést. A pontok eloszlottak mindkét csapaton belül. A hazaiaknál a 15/12 pontot vállaló Veszprémy lett a legeredményesebb, míg a DEAC-nál Nemes 16/9 pontja volt a legtöbb.

Kovács István: - Gratulálok az ellenfélnek, nagyobb iramot diktáltak nálunk, azonban a különbség ellenére is maximálisan elégedett vagyok a játékosaimmal.

Kovács Adrián: - A héten négy meccset játszanak a fiúk, így a mai tökéletes felkészülés volt az előttünk álló megmérettetésekre. Több olyan játékos is pályára lépett, akik eddig kevesebb játékidőt kaptak. Sok sikert kívánok az ellenfélnek a továbbiakban!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_586


Miskolci Egyetem - ELTE BEAC 113-24 (38-6, 22-5, 24-4, 29-9)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok: 50 néző, V: Domán I., Vaszi Á.

Miskolc: TÓTH B. 20/6, TAKÁCS D. 13/9, SZANYI 11/9, Kopasz 8, Orliczki B. 7. Csere: PIUKOVICS 29/15, MARTON 10/3, TAKÁCS 10, Szepesi 5/3. Edző: Drahos Gábor.

ELTE BEAC: Molnár 9, Czimer 5/3, Grajzel 4, Mayer 3, Tímár 3/3. Csere: Kovács. Edző: Varga Zsolt.

Rendhagyó módon kezdődött a találkozó, hiszen a feldobás előtt Torma András, a Miskolci Egyetem rektora köszöntötte a az előző kiírás egyetemi bajnokcsapatának játékosait és edzőjét, méltatta az előző évad bravúros eredményét. Felidézte a nyári, coimbrai Európai Egyetemi Játékok hangulatát, valamint sok sikert kívánt a miskolci csapatnak az előttük álló szezonhoz. A rektor, a csapat tagjai és a jelenlévők közösen tekintették meg a Körcsarnokban frissen felhúzott, az egyetemi bajnoki címeknek méltó emléket állító bajnoki zászlókat.

A mérkőzést címvédőhöz méltó játékkal, nagy sebességgel és koncentrációval kezdte a miskolci csapat. Már ebben az időszakban rengeteg eladott labdába kergette riválisát a hazai gárda, amelynek tagjai igyekeztek gyors, látványos befejezésekkel megörvendeztetni a publikumot. A mérkőzés elejétől kezdve pontosan céloztak a hárompontos vonalon túlról a hazai játékosok. Már szünetig jelentős különbség alakult ki a csapatok között. (60-11) A félidőben a közönség soraiból többen kipróbálhatták magukat a küzdőtéren egy dobóverseny erejéig. A második félidőben is igyekeztek közönségüket kiszolgálni a hazaiak. Hazai oldalról minden pályára lépő játékos eredményes tudott lenni. A címvédő ilyen arányban is megérdemelten nyerte a mérkőzést, így a miskolci egyetemisták méltó módon avatták fel a bajnoki zászlókat.

Drahos Gábor: - Igyekeztünk megtisztelni, mint minden ellenfelet, az ELTE-t is azzal, hogy maximális erőbedobással próbáltunk játszani. Mindenki sokat játszott, és el is lehetett fáradni, annak ellenére, hogy nagyarányú győzelmet arattunk. Egy dolgot sajnálok, hogy egy sérülés is volt a csapatunkban. Viszont az egész csapat nevében mondhatom, ösztönzőleg hatott a fiúkra, hogy az egyetem rektora is a helyszínen szurkolta ki ezt a győzelmet.

Varga Zsolt: - Kicsit hiányosan érkeztünk, de egyértelműen nagy a különbség a két csapat között. Ennél azért szorosabb mérkőzésre számítottam. Ettől függetlenül nagyon összeszedett a miskolci gárda, és sok sikert kívánok nekik a folytatásban!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_587

 

Nyugati csoport

Közgáz SC és DSK - PTE-PEAC 103-67 (30-11, 25-22, 20-17, 28-17)
Kinizsi u., 30 néző. V.: Lövei, Nepp.

Közgáz: Tichov 6, PÁLHÁZI 17/3, HARIS 11/9, Teremy 6, DEBRECENI G. 9. Csere: VÖRÖS M. 12/12, Takács-Varga 6, Máriás G. 11, SEBŐK 12, BEA 12, Harsányi. Edző: Vladár Csaba.

PTE-PEAC: Tombor 4, BOKOR 15/9, SCHUJ 23/9, Halász 6, Nyulász 14/3. Csere: Major 3/3, Iveszics 2. Edző: Földi Sándor.

Pálházi Richárd vezetésével egy 2 és fél perces 11-0-s "repülőrajttal" kezdett a Közgáz, majd a folytatásban Schuj Márton tripláival átmenetileg kiegyenlítetté tette a játékot a pécsi csapat. A negyed végén Debreceni Gergő találataira építve közel 20 pontosra nőtt a hazai előny. A második negyed nagy dobópárbajt és kevés védekezést hozott. Hazai oldalon Sebők Bence, a félidő végén pedig Vörös Miklós villogott, a betörésekkel és az azokból való kiosztásokkal operáló vendégekénél Schuj mellé felnőtt Bokor Zoltán, és Nyulász Barnabás is "termelte" a pontokat. A harmadik negyed is kiegyenlített játékot hozott, a záró etapra viszont "elfogyott" a jelentős magassági és létszámhátrányban lévő pécsi együttes. A hazaiak végül Bea Gergely és Pálházi jóvoltából a 100 pontot is elérték.

Vladár Csaba: - Helyenként jó támadójátékkal, de gyenge védekezéssel nyertünk. A folytatásra jól szolgálta a felkészülésünket a találkozó, de mind védekezésben, mind pedig támadásban sokat kell még javulnunk.

Földi Sándor: - Kevesen érkeztünk, szűk rotációval tudtunk játszani, s ebben az összetételben ennyire voltunk képesek a jó erőkből álló Közgáz otthonában. Gratulálok a vendéglátóknak a győzelemhez!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_565


SMAFC - Veszprémi ESC 72-69 (22-12, 22-29, 14-15, 14-13)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 20 néző. V.: Hernicz B., Rokob K.

SMAFC: TÓTH B. 12/6, Vass 5/3, TUKOVITS 12/3, SZEGEDI 33/6, BARCZA 4. Csere: Széplaki 4/3, Gáspár 2, Erdős, Kőfaragó. Edző: Farkas Dávid.

Veszprémi ESC: NOVÁK 29/9, VEINGARTNER 15/9, KACSKÓ 10/6, Grifatong 6, SCHMITZ 6. Csere: Lenger 3/3, Yuteng. Edző: Mónus Péter.

A mérkőzés sok kihagyott helyzettel kezdődött. A hazaiak kaptak hamarabb lábra, a szinte tarthatatlan Szegedi Márton vezérletével az első negyed végén 22-12-re vezetett a SMAFC. A második negyedben Szegedi folytatta remek sorozatát, de eléggé magára maradt, így Novák Patrik vezérletével a "több lábon álló" vendégcsapat elkezdte a felzárkózást. A félidő 44-41-el zárult. A harmadik negyedben éleződött s csata, váltva estek a kosarak. A záró etapot 2 pontos (58-56) előnnyel várhatták a hazaiak (58-56). A negyedik negyedben is fej-fej mellett haladtak a felek. A hajrában pontosabban játszott a Veszprém, amely már-már győztesnek tűnt. A végjátékra a hazai csapat rendezni tudta sorait, és 5-0-val egalizált. 2 másodperccel a játékidő letelte előtt, 69-69-nél a győzelemért támadhatott a SMAFC, a hazai csapat kezében volt a döntés. Egy dupla időkérés után Tóth Bence dudaszós triplájával a vendéglátó óriási izgalmak közepette nyerte meg első mérkőzését.

Farkas Dávid: - Kicsi a bors, de erős - tartja a mondás. Ezt Tóth Bence az utolsó másodpercben szerzett triplájával bizonyította, mely az első győzelmet jelentette a csapat számára. A mérkőzés úgy kezdődött, ahogy szerettük volna, hiszen már az első negyedben tízpontos vezetéshez jutottunk, Szegedi Márton pedig kilencvenkét százalékos dobószázalékkal huszonhat pontot dobott az első félidőben, ezzel "húzva" a csapatot a győzelem útján. A második félidőben erős hullámvölgybe kerültünk, de nagy előnyhöz nem engedtük a vendégcsapatot, és az utolsó két percben egy nyolc-nullás rohanással, valamint a dudaszós hármassal megszereztük a várva várt első győzelmet. Gratulálok a Fiúknak, valamint a Veszprém csapatának is, különösen Novák Patriknak, aki extra teljesítményt nyújtott.

Mónus Péter: - Gratulálok ellenfelünknek, mert nagyon jól játszottak. Fásultan kezdtünk, majd feljavultunk, s a végén nyerési esélyeink adódtak, viszont volt egy pár olyan bírói ítélet, ami eldöntötte a mérkőzést. Az utolsó 2 percen belül visszajátszást elnézni, amiből kapunk egy hárompontost, az nagyon nagy hiba... Ettől függetlenül ezt a meccset mindenféleképpen meg kellett volna nyernünk, viszont gratulálok az ellenfelünknek!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_566


BME-MAFC - PTE-EMES Petőfi SE 63-56 63-56 (18-15, 8-3, 16-17, 21-21)
Budapest, Tüskecsarnok, 30 néző. V.: Tőzsér, Lövei.

BME-MAFC: FEHÉR 15, Schaul 6, Tálos 9/3, Csepregi 3, Tóth 4. Csere: FARKAS 15/3, FEKETE 6, Svéda 5, Lukács, Shirian, Láng-Miticzky, Rados. Edző: Tiba Klára.

PTE-Petőfi: FÜLÖP 8, Kárpáti 3/3, Buday-Sántha 7, GÁSPÁR 11, Kis 3. Csere: MÁNDITY 14/6, Földes, Kovács 1, Szavai 9/9, Győr 1, Pungor, Marton. Edző: Petőfi Áron.

Az első negyed fej-fej melletti küzdelmet hozott, sok volt a pontatlan dobás mindkét oldalon. A második negyed a magas színvonalú védekezésről és továbbra is gyenge dobószázalékról szólt. Ebből a hazai csapat jött ki jobban. A szünet után egyik csapat sem tudott meglépni a másiktól. Kissé gyengült a védekezés. A záró etapban a vendégek feljöttek 2 pontra, de végül a BME nem engedte ki kezéből a győzelmet.

Tiba Klára: - Gyenge dobószázalékunk időnként nagyon jó védekezéssel párosult. Készültünk a pécsiekre, tudtuk, hogy minden pillanatban veszélyesek lehetnek a gyűrűre. Remélem, önbizalmat ad játékosainknak, hogy teljesíteni tudták a kért feladatokat, valamint hogy végig vezetve tudtunk nyerni.

Petőfi Áron: - Először is gratulálok a hazai csapatnak, teljesen megérdemelten nyertek! Mi egyénileg, és ami sokkal fájóbb, csapatként is pont az ellenkezőjét nyújtottuk, mint múlt kedden.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_598


Szombathelyi Egyetemi SE - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem 90-79 (20-14, 26-13, 21-28, 23-24)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 150 néző. V.: Horváth A., Németh A.

SzoSE: TÓTH D. 15/6, HORVÁTH C.S 9/3, Papp 11/3, Mészáros M. 20/9, WERNER 30. Csere: KEREKES 4, Schveighoffer, Sinkovits 8/3. Edző: Kéri Péter.

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: Geiger 13/6, Nagy-Bíró, Rátvay 14/6, HORVÁTH Á. 28/9, DOMSITZ 20. Csere: Mándity 2, Iváncsics 2, Szabó. Edző: Laky Tibor.

A hazai csapat nagyon jó ritmusban kezdte a meccset. Kemény és fegyelmezett védekezésből gyors és helyenként kimondottan szép támadásoknak tapsolhatott a szép számú közönség. A 6. percben már 13-2 volt az eredmény, és ekkor kezdtek "ébredezni" a vendégek. A negyed hátralévő percei kiegyenlített küzdelmet hoztak, de 6 pontot megőrzött az előnyéből a SZOESE. A második negyedben sem lazítottak a védekezésükön a hazaiak. Ekkor elsősorban Horváth Ádám pontjaival tudott versenyben maradni a Mosonmagyaróvár. A félidő utolsó percei a SzoESE csapatának sikerültek jobban, s ennek köszönhetően megnyugtató, 19 pontos előnnyel mehettek pihenni Kéri Péter játékosai. A folytatásban nehezen találta korábbi ritmusát a hazai csapat. Elsősorban a védekezés nem működött úgy, ahogy a szünet előtt. Sikerült a vendégeknek közelebb kúszni a záró játékrész előtt. A záró játékrészben többször is a lélektani 10 pont alá küzdötték fel - vagy le - magukat a mosonmagyaróváriak, ám ilyenkor mindig akadt valaki, aki átlendítette a hazai csapatot a nehézségeken. Színvonalas, jó mérkőzést nyert meg a SzoESE.

Kéri Péter: - Sajnos nem tudtunk teljes kerettel készülni a meccsre, ennek ellenére sikerült egy nagyon jó első félidőt produkálni. A szünet nem tett jót a csapatnak, és egy teljesen más mentalitással majdnem nehéz helyzetbe hoztuk magunkat. Szerencsére mindig akadt, aki átlendített minket a holtpontokon, és sikerült megőrizni az előnyünket.

Laky Tibor: - Gratulálok a SZoESE-nek! Nem tehetjük meg, hogy két negyed előnyt adunk az ellenfelünknek. A második félidőre sikerült rendezni sorainkat, és közelebb kúszni a vendéglátóinkhoz. Ebben a szerkezetben sem edzésen, sem meccsen nem játszottunk még.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_568

 

Fotók: Práczki Péter, MEAFC.hu

Vármegyei szövetségek