Kitűnő esélyek a női Eb-re
19
Nov
2018
Kitűnő esélyek a női Eb-re
2018. november 19.  |  11:55
A magyar női kosárlabda válogatott szombat este 139-27-re legyőzte Albánia együttesét, így kiváló helyzetből várhatja az Európa-bajnoki selejtezők utolsó fordulóját, amelyben eldől, melyik 14 együttes jut ki a kontinensviadalra a két rendező, Lettország és Szerbia mellett.

A mieink jelenleg a második helyen állnak 4-1-es mérlegükkel az eddig hibátlan, 5-0-val bíró Oroszország mögött, amely magyar idő szerint szerda délután 15:00-tól látja vendégül a mieinket a C csoport hatodik fordulójában.

Csoportelső akkor lehet Székely Norbert együttese, ha legalább 7 ponttal veri a szbornaját (az oroszok 71-64-re nyertek Magyarországon), ám ha a magyar lányok akár egyetlen ponttal győzni tudnak, már az is elég az Eb-re való kijutáshoz. A nyolc csoportelső mellett ugyanis a hat legjobb csoportmásodik kap jogot arra, hogy elinduljon az Eb-n, tehát két csoportmásodikat elég megelőzniük Határ Bernadettéknek, ha a jelenlegi pozíciójukban maradnak. Az viszont már biztos, hogy az 5-1-es mérleg elég az Európa-bajnoksághoz, miután az A, a D és a H csoportban is eldőlt, hogy a csoportmásodiknak legalább két veresége lesz. Mindez azt is jelenti egyébként, hogy az oroszok (a törökökkel, a spanyolokkal, a szlovénekkel és a csehekkel együtt) már kijutottak a kontinenstornára, ennek a meccsnek különösebb tétje már nincs számukra.

A legrosszabb forgatókönyv a magyar válogatott szempontjából az, ha vereséget szenved, Fehéroroszország Törökországban, Ukrajna pedig Spanyolországban nyer, miközben a franciák a szlovéneket, míg a belgák a cseheket győzik le hazai pályán. Így a mieink 4-2-vel zárnának, míg négy csoportmásodik 5-1-gyel végezne, őket tehát nem előznénk meg.

Amellett azonban, hogy a törökök és a spanyolok hazai vereségére mennyi esély van, azt is érdemes megnézni, hogy a mieink az albánok ellen elért 112 pontos siker után +199-es kosáraránnyal várják a záró fordulót. Az A csoportban Szlovákia (+40) és Bosznia-Hercegovina (+31), a D-ben Nagy-Britannia (+13) és Görögország (+26), a H-ban pedig Olaszország (+91) és Svédország (+99) lehetnek 4-2-es csoportmásodikak. Minden ellenféllel szemben legalább 100, a legtöbb összevetésben több mint 150 pontnyi előnyünk van egyetlen fordulóra, ráadásul a britek, a szlovákok és a H csoport második helyezettje csak úgy lehet második, ha kikap (az olaszok és a svédek egymás ellen játszanak majd), így még tovább romlik a kosáraránya.

Matematikailag tehát még nem dőlt el, de lényegében már igen: a magyar női válogatott kint van az Eb-n. A hivatalos megerősítésre jó esetben (ha legyőzzük az oroszokat) magyar idő szerint nagyjából szerda délután fél 5-ig, és rossz esetben is szerda estig kell már csak várni. 

Vármegyei szövetségek