FIBA EC: Mindhárom magyar csapat győzött
14
Nov
2018
FIBA EC: Mindhárom magyar csapat győzött
2018. november 14.  |  23:20
Döcögősen indult, sima Alba-siker lett a vége

Szerda este a százszázalékos mérleggel álló, és a már biztos továbbjutó Alba Fehérvár a bolgár Rilski Sportist vendégeként lépett pályára a FIBA Europe Cup F-csoportjának ötödik fordulójában.

Gugino duplájával indult a meccs, majd Heath válaszolt a túloldalon az első perc végén, ám ezt követően nagyon csúnyán beragadt az Alba. Támadásban folyamatosan hibázott a Dzunics-legénység, a védekezés pedig puha volt, így az ötödik percbe érkezve már azon kapta magát a magyar csapat, hogy 14-2 áll az eredményjelzőn. Időt is kért a fehérvári tréner és sikerült rendeznie a sorokat. Ugyan a rövid megbeszélés után a hazaiak találtak be először, ám 16-2 után a negyed végére csupán egy maradt közte (18-17) - Lóránt 7 ponttal, Freeman és Boykins pedig triplával vette ki a részét a felzárkózásból.

A folytatásban azonban már nem volt kétséges, hogy itt bizony az ötödiket is behúzza az Alba. A második negyedben remek támadójátékot mutatott be a fehérvári csapat és a 12. perctől kezdve már ki sem engedte az előnyt a kezei közül (20-21). Nem sokkal később Cartwright kettő plusz egye után már kilenccel ment az Alba (21-30), három és fél perccel a félidő előtt pedig Filipovity kosarával alakult ki a közte tíz (30-40). Lóránték a második negyedben 34 pontot hoztak össze, támadásban szinte kivétel nélkül mindenki hozzátette a magáét, így kilenc pontos előnnyel vonulhattak pihenőre.

A meccs képe a második félidőben sem változott, a Fehérvár kézben tartotta a meccset és egyre csak nyílt az olló. Bullock hintette el a harmadik negyed első tripláját, ezzel, de a társak sem maradtak restek, 14-5-tel indított az Alba, hamar le akarta zárni a meccset és ez tulajdonképpen öt perc elteltével sikerült is (47-65). Még ebben az etapban összejött a közte húsz, Freeman büntetője után 53-73 állt az eredményjelzőn, végül hét ponttal hozta a harmadik negyedet a magyar csapat.

Az utolsó felvonásra csupán már csak egy kérdés maradt, mégpedig a győzelem mértéke. A végén úgy tűnt, nem lesz meg a közte húsz, miután a hazai csapat egy 7-0-s sorozattal mínusz tizenháromra csökkentette a hátrányát két perccel a vége előtt, ám az utolsó percet 8-0-val hozták le a fehérváriak. A végén Varga Máténak is lehetőséget adott Dzunics, ám a fiatal játékos pont nélkül maradt. Az Alba magabiztosan, 104-83-ra győzött - írta a BB1.hu.

Rilski Sportist - Alba Fehérvár 83-104 (18-17, 24-34, 20-27, 21-26)

FIBA Europe Cup, F-csoport, 5. forduló

Rilski: Harris 3, Marinov 13/3, Georgiev 6, Jenkins 11, Gugino 16/3. Csere: Hadzhirusev 5/3, Vasov 13/3, Bozov 2, Edwards 6, Marincheshki 8.

Alba: Cartwright 13, Freeman 27/12, Filipovity 10/3, Lóránt 20, Heath 12/3. Csere: Keller -, Boykins 15/9, Bullock 7/3, Tóth P -, Varga -.

 

Egyre közelebb a csoportgyőzelemhez az Olaj

Két fordulóval a zárás előtt már mindkét csapat továbbjutott a csoportból, de egyáltalán nem volt tét nélküli a Szolnok-Sassari derbi, hiszen a piros-feketék legalább öt pontos sikerrel - feltételezve, hogy az utolsó körben egyik gárda sem hibázik -, akár még a kvartett élén is végezhettek. Egy perc alatt 5-0-val kezdett a Szolnok, 13-8-nál időt kértek a vendégek. Jól tették, 17-17-nél ugyanis Thomas triplájával lett egál. Gentile utolsó másodperces ziccerével alakult ki az első negyed végeredménye (23-22).

Bamforth hármasával fordítottak a zöld mezesek, de nem sokáig örülhettek. Vojvoda ugyanis rákapcsolt, meg is jött a hazai szurkolók hangja, a második negyed derekán, 32-27-nél újra időt kért a Dinamo. Smith büntetői után már nem talált be az Alekszics-legénység, így 39-37-es magyar vezetéssel mentek pihenőre a csapatok.

Három és fél perc telt el a második játékrészből, és újra elkapta a fonalat az Olaj. 53-43-nál jött a már-már menetrendszerű Sassari-időkérés, de ezúttal csak még tovább nőtt a különbség. 64-52-ről indult a záró felvonás.

Nagyon jól játszott a magyar bajnok, minden labdáért nagyot küzdöttek Tóth Ádámék. A Sassari persze nem adta fel, és most is, akárcsak a két csapat emlékezetes, idegenbeli meccsén, megnyomta a hajrát. Ezúttal azonban már nem engedte ki a kezéből a győzelmet a Szolnok, amely nagy lépést tett a csoportgyőzelem felé - írta a BB1.hu.

Szolnoki Olaj KK - Dinamo Sassari 87-74 (23-22, 16-15, 25-15, 23-22)

FIBA Europe Cup, H-csoport, 5. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok,
V.: Yalman (török), Karakacunisz (görög), Jurcevic (horvát)

Szolnok: Vojvoda 23/9, Kovács 2, Benke 9, Milosevics 16, Tóth 8. Csere: Murphy 5, Rowsey 4, Airington 7, Andric 13, Csák -.

A Sassari legjobb dobói: Smith 16/3, Cooley 15, Bamforth 15/3.

Kipontozódott: Andric (34. perc), ill. Cooley (38. perc).

 

Szolid első félidő után megemberelte magát a Falco

A becsületükért küzdöttek, illetve a csapatkémia további építését tűzhették ki célul maguk elé a csapatok a ma esti Leicester-Falco mérkőzésen, ugyanis az már korábban eldőlt, hogy a nyeretlen angolok és a vasiak sem juthatnak már tovább. A sárga-feketék régi-új igazolása, a sérvműtét miatt másfél-két hónapra kieső Evan Bruinsma helyettesítésére szerződtetett Alekszandar Pustahvar nem kapott vízumot, így nem utazott el a találkozóra.

Egyik csapat sem védekezett az első félidőben. Két és fél perc után már 11-8 volt az állás. Nem hagytak alább a pontgyártással a játékosok, az első negyed után 31-27 volt az állás. A szombathelyiektől leginkább a 10 pontos Balmazovics és a 6 pontos Reddic volt elemében.

Az első kosarat még a Falco szerezte a folytatásban, de aztán két perc alatt 7-0-val elhúzott a Riders, 38-29-nél időt is kért Okorn. Visszajött csapata, sőt fordított is, ami után a britek is időt kértek. Laza edzőmeccs jellege volt a mai estének. Alig négy másodperc volt hátra az első félidőből, de ez is elég volt a Leicesternek arra, hogy egy időkérés után Washington bedobjon egy hármast, így 55-49-es állással mentek pihenőre a felek. Balmazovics 18/9-es pontmutatónál járt ekkor. Mindkét csapat extrán dobott, vagy inkább extra gyengén védekezett...

Okorn rendet tett a szünetben, Balmazovics két újabb hármasával hamar egál lett (55-55), Curry azonban technikait kapott. A 27. percben jártunk, amikor már többet dobott a Leicester, mint három hete Szombathelyen összesen. Ettől függetlenül valamicskét azért már javult a magyar csapat védekezése, 68-71-ről indult a záró felvonás.

Ahol aztán hamar döntöttek Váradiék. 8-0-val nyitott a Falco, ráadásul az ellenfél edzője időkérés közben technikait is kapott (68-80). Innen már csak okosan kellett gazdálkodnia a vasi csapatnak az idővel, ez megtörtént, így megszerezték második győzelmüket is a nemzetközi porondon - írta a BB1.hu.

Leicester Riders - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 84-95 (31-27, 24-22, 13-22, 16-24)

FIBA Europe Cup, H-csoport, 5. forduló
Leicester, Morningside Arena
V.: Somos (görög), Vecerskis (litván), Esteve Malmierca (andorrai)

A Leicester legjobb dobói: Holder 19/9, Martin 18, Burnett 13.

Falco: Curry 20/6, Norfleet 11/3, Váradi 14/6, Balmazovics 28/18, Reddic 14. Csere: Tóth 6, Bíró 2, Kucsora -.

 

Fotó - fiba.basketball 



Vármegyei szövetségek