Ha fejlődnek a játékosok, a csapat is jobb lesz - interjú Roberto Íniguezzel
24
Oct
2018
Ha fejlődnek a játékosok, a csapat is jobb lesz - interjú Roberto Íniguezzel
2018. október 24.  |  13:15
Ma este 19 órától a francia Carolo Basket otthonában kezdi meg Euroliga-szereplését a sorozat előző kiírásában óriási meglepetésre döntőbe jutó, s ezüstérmet szerző Sopron Basket női csapata. Roberto Íniguezzel a sorozat előtt az első mérkőzés esélyei mellett a némiképp átalakult együttesről beszélgettünk, valamint érintettük azt is, az ellenfelek hogyan készülhetnek majd a soproni együttes ellen.

- Az eredeti terv az volt, hogy együtt tartják az Euroliga-ezüstérmes együttest. Ez különböző okok miatt nem sikerült, a belső posztokon volt némi változás. Hogyan látja az átalakuló csapatát - kérdeztük Roberto Íniguezt, a Sopron Basket vezetőedzőjét.

- Úgy látom, az egyéni képességek tekintetében jól állunk. Csapatként persze még nem játszunk, de nem is nagyon játszhatunk azon a szinten, amelyre szeretném, ha eljutnánk, de jó úton haladunk. Úgy érzem, játékunk jelen pillanatban az együtt töltött időnek megfelelő. Ahhoz még kell némi idő, hogy az újonnan érkezettek tökéletesen illeszkedjenek a csapatba, de jól haladunk, apránként, de folyamatosan lépkedünk előre.

- Játszottak felkészülési mérkőzést Prágában, és ismét részt vettek a hagyományos, nagyszabású jekatyerinburgi tornán. Hogyan érzékelte, a riválisok nagyobb tisztelettel viszonyulnak csapatához azok után, hogy az Euroliga előző kiírásában nagydöntőt játszottak?

- Őszintén szólva ez nem igazán foglalkoztat, a felkészülési mérkőzéseken, tornákon csak a saját csapatomra koncentrálok. Az biztos, hogy ezek a nemzetközi mérkőzések, tornák nagyon hasznosak voltak.

- Mit gondol, a riválisok mennyire koncentráltan lépnek majd pályára csapata, az Euroliga-ezüstérmes ellen?

- Biztos vagyok benne, hogy minden ellenfelünk a lehető legalaposabban felkészül belőlünk, és extra motivációval játszva próbál majd legyőzni minket. Nincs is ezzel semmi gond, sőt ez teljesen természetes, hogy az Euroliga-döntős ellen így lépnek pályára az ellenfelek - különösen egy olyan csapat, mint az első fordulóbeli ellenfelünk, a sorozatban újonc francia Carolo.

- Akkor jól sejtjük, hogy nehéz meccsre számít Franciaországban?

- Így van. Franciaországban szinte függetlenül attól, ki az ellenfél, mindig nagyon nehéz nyernie a vendégcsapatnak. Egyrészt nagyon erős a francia női kosárlabda, másrészt rendre telt ház előtt zajlanak az Euroliga meccsek francia földön, és a szurkolók űzik-hajtják övéiket. Ehhez járul még szerdán egy olyan ellenfél, amely azért az előző években az Európa-kupában sok nemzetközi tapasztalatra tett szert, másrészt remek évadot hagyott maga mögött, s mindemellett veszítenivaló, lelki teher nélkül játszhat ellenünk. Nagyon kemény, nehéz, fizikális ütközetre, harcra számítok, de nagyon szeretnénk győzelemmel kezdeni a sorozatot.

- Végül, de korántsem utolsósorban: mit vár saját csapatától a sorozatban?

- Ismét nagyon fiatal társasággal vágunk neki az Euroligának. Három tapasztalt játékosunkat, Fegyverneky Zsófiát, Turner Yvonne-t és Candice Dupree-t leszámítva a többiek húsz év körül, a húszas éveik elején járó, vagy még ezt be sem töltő játékosok. Büszkék vagyunk a fiataljainkra, ahogy dolgoznak. Azt várom tőlük, hogy folyamatosan fejlődjenek, s ha ők jobb játékosok lesznek, akkor a csapat is jobb lesz.

 

Fotó - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek