A válogatottság rendkívül sokat jelent számomra - interjú Demeter Attilával
19
Oct
2018
A válogatottság rendkívül sokat jelent számomra - interjú Demeter Attilával
2018. október 19.  |  11:00
 Több idei 3x3-as tornán is büszkén képviselte hazánkat a PVSK fiatal hátvéd-bedobója, Demeter Attila. Ott volt a felnőtt Eb-re utazó négyes keretben, tagja volt a Nations League-en szereplő magyar válogatottnak, a produktív 3x3-as idény zárásaként pedig bronzérmet nyert a nemzeti csapattal az U23-as világbajnokságon. Vele beszélgettünk további terveiről, mind a 3-3-as, mind az 5-5-ös játékot illetően, és szóba került eddig remeklő klubcsapata is egy kis esélylatolgatás keretében… 

 

 

 

Kezdjük az elején: hol, és mikor ismerkedtél meg ezzel a szép sportággal?

A családban nem kosarazott senki komolyabban, de én már kisgyerekként is magasnak számítottam. Hódmezővásárhelyen az általános iskola második osztályában elmentem hát egy labdás edzésre, ott figyelt fel rám a testnevelés tanárom. Az ő javaslatára próbáltam ki magam a Vásárhelyi Kosársulinál, majd négy évet Szegeden húztam le, utána jött Pécs.

 

Mi volt a váltás oka? Csirke Ferenc személye mellett persze…

Két főbb oka volt – Ferin túl - a váltásnak. Egyrészt Pécsen párhuzamosan játszhatok az A és a B csoportban, ami sokat számít, hiszen rendszeresen kapok lehetőséget, hogy fejlődjek. A másik pedig az egyetem, ami az ország egyik legjobb jogi egyeteme, ez is fontos szerepet játszott a döntésemben.

 

Hogyan kerültél kapcsolatba a 3x3-mal?

Mindeddig abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy minden évben behívtak a korosztályos 5-5-ös válogatottba, egészen U20-as koromig. Ennek okán most tudtam jönni először 3x3-azni, pedig már korábban is hívott Feri, mondta, hogy nagyon szívesen kipróbálna ebben a szakágban, ha épp szabad a nyaram. Tehát rajta, valamint Földi Sándoron keresztül kerültem kapcsolatba a szakággal – Sutyi bá az U23-asok edzője.

 

Gyakorlatilag végigdolgoztad a nyarat, hiszen több nemzetközi tornán is részt vettél – U23 Nations League francia, cseh, magyar és indiai állomással, felnőtt Európa-bajnokság Bukarestben, majd U23-as világbajnokság Kínában, ahonnan bronzéremmel sikerült hazatérnetek. Az itt szerzett tapasztalataidat át tudod ültetni az 5-5-ös szezonra? Miben érzed azt, hogy több lettél?

Természetesen nagyon sokat számít az, hogy egész nyáron edzésben voltam, közben ráadásul nemzetközi tapasztalatot is szereztem. Érzem is magamon, hogy nagyon sokat fejlődtem, több téren is. Talán az 1-1 elleni védekezésben a legtöbbet, a dobásban is nyilván, illetve az apró mozgásokban, amik jól jönnek 5-5-ben is - hogy hová kell lépni elzárás után például. De a döntéshozatali képességen is sokat fejleszt ezt a játék, mivel kevesebb a támadóidő, illetve itt olyan dobásokat is el kell vállani, amiket 5-5-ben nem vállalna az ember.

 

Még viszonylag friss élmény a kínai U23-as vb-n elért harmadik hely. Mikor éreztétek azt, hogy, akár komolyabb eredmény elérésére is képes lehet a csapat?

A négyből két csapatot ismertünk előzetesen, Mongóliát és Indonéziát, a letteket és az észteket nem. A lettekről tudtuk, hogy ők felnőttben is nagyon erősek, az észtek pedig balti országként hasonló stílusban játszanak, sok triplát dobnak. A mongolokkal játszottunk Indiában, meg is tudtuk verni őket, az indonézokat pedig láttuk azon a tornán. Elsődleges célunk a legjobb nyolcba való kerülés volt, a második, Észtország elleni meccs után kezdtük elhinni, hogy itt egy szebb eredményt is el tudunk érni - önbizalom szempontjából kulcsfontosságú mérkőzés volt ez, akkor láttuk, hogy van keresnivalónk a mezőnyben. A második játéknapon az indonézek ellen már felszabadultan játszottunk, mert megtudtuk, hogy már nyolcban vagyunk, hiszen Mongólia legyőzte az észteket. A csoportelsőségről a Lettország elleni derbi döntött, ott sajnos alulmaradtunk egy ponttal, de látszott, hogy ez egy bivalyerős lett csapat, később a döntőben még a World Tour-on szereplő oroszokat is megszorongatták. Viszont így, hogy a csoport második helyén végeztünk, szerintem a jobbik ágra kerültünk, a nagyon fizikális Szlovénia helyett Kínát kaptuk a negyeddöntőben.

 

Mi volt a kínaiak gyenge pontja, illetve miben voltak jók?

Volt egy nagyon gyors irányítójuk, aki rengeteg pontot szerzett a csoportmeccseken, ő volt a húzóemberük. Hasonlóan fürge volt a bedobójuk is, illetve volt egy fiatalabb srác, ő pedig az U18-as világbajnokság MVP-je volt tavaly. A mezőnyeik tehát erősek voltak, a centerük viszont annyira nem volt gyors, ezt próbáltuk kihasználni – Keller Ivánt fogta, megbeszéltük előzetesen, hogy egyből támadnia kell a centert, mert meg kell tudnia vernie 1-1-ben. Nálunk nem volt kimondott center, a klubjainkban mindannyian mezőnyposztokon játszunk, ezért ott próbáltunk előnyös szituációkat kialakítani. Néhányszor levittük pozícióba az irányítót is, szereztünk is ebből pár pontot, de alapvetően nem ott nyertük meg a meccset.

 

Hogyan néz ki egy 3x3 edzés? Hogy lehet egy tornára a lehető leghatékonyabban felkészülni?

Mivel ebben a szakágban úgy lehet a leginkább fejlődni, hogy minél többet játssza, gyakorolja az ember, ezért mi is főként ezt tesszük. A nyár folyamán az U23-asokkal a felnőtt válogatottal tudtunk együtt edzeni, ez szerintem nekik is jó volt és nekünk is, a felnőtt válogatottal együtt készülni egyébként is megtiszteltetés. A támadóidő rövidsége miatt itt annyira nincs lehetőség kidolgozott figurákra, mint 5-5-ben, helyezkedés, befutások, pozíciófogás, ilyen kis apró, de fontos dolgokat néztünk át.  

 

A magyarok különleges helyzetben vannak a szakágban abból a szempontból, hogy csak válogatottakat tudunk indítani tornákon, külön erre szakosodott klubcsapatunk nincs. Ha egyszer arra kerülne a sor, hogy lehetőséged volna elindulni mondjuk egy World Tour-on egy magyar csapat színeiben, kiket választanál magad mellé csapattársnak?

Őszinte leszek, ezzel a csapattal, akikkel most megnyertük ezt az U23-as bronzérmet, nagyon szívesen elindulnék (Demeter Attila mellett Kántor Olivér, Márton Ádám és Keller Iván volt a keret tagja). Mondtam is nekik, hogy az lenne az igazi, ha ki tudnánk jutni az olimpiára, illetve World Tour versenyekre is, mert tényleg annyira egyben voltunk, szerettünk egymással játszani, annyira egymásért küzdöttünk, hogy most ez a három srác lenne a választásom. Nyilván én is gondolkozom ilyeneken, hogy kiket lehetne még vinni, Ivosevet természetesen én is beletenném a mindenkori válogatottba, de sokat beszélgettünk Keller Ákosról is, ő is nagyon jó lenne ebben szerintem.

 

Ha jövő nyáron lesz lehetőség, és behívnak valamelyik csapatba, ismét eleget teszel a felkéréseknek?  

Természetesen, nekem ez a célom, hogy minden évben ott lehessek, ha hívnak a válogatottba. Jövőre a felnőtt Európa-bajnokság Debrecenben lesz, az is célom, hogy ott keretben legyek, és van ugye az U23-as vb, mellette pedig a Nations League, ott is még két évem van. Jó lenne az idei bronzot fényesebb éremre cserélni, sok munka és szerencse is kell hozzá, de miért is ne?

 

Egyszer talán a felnőtt 5-5-ös válogatottság is szóba jöhet…

Az rendkívül sokat jelentene számomra.

 

A 3x3-ról térjünk át kicsit a nemrég rajtolt NB I/A-s szezonra - eddig erősnek tűnik a PVSK, veretlenek vagytok. Hol számol veled Csirke edző, illetve mit vársz az idénytől?

Idén nagyobbak az elvárások a korábbi évekhez képest, most a felsőházban szeretnénk végezni. Ez azonban nem lesz egyszerű feladat, rendkívül kiegyensúlyozott a bajnokság. Kettes és hármas poszton számít rám Feri, küzdök a játékpercekért, szeretnék minél többet játszani. Ami nagy erősségünk idén, hogy mély a rotációnk. Pongó Máté hatalmas erősítés, Horti Bálint is jó, hogy visszajött, valamint a légiósválasztás is remekül sikerült – Ciric, Taylor és Kesar is remek játékosok, de persze ne feledkezzünk meg Budimirről sem. Emellett keményen dolgozunk, és fejben is rendben vagyunk – a Körmend ellen az utolsó negyedben nyertük meg a meccset, nem voltak koncentrációs zavarok. Bár nagyon korai még tippelni, de az egyik döntősnek a soproni vereség ellenére is a Szolnokot mondanám, a másik azonban lehetünk akár mi is.   

 

Mitől jó edző Csirke Ferenc?

Mindenkit nagyon jól kordában tud tartani, pedagógiailag is jó, a légiósok is hallgatnak rá, játékosválasztásban pedig szerintem minden évben extra. Mindig figyel arra, hogy a légiósok ne csak kosárlabdatudás szempontjából, hanem emberileg is rendben legyenek. De a kulcs az edzésen elvégzett munka - 3x3-ban kicsit lazább a hangulat, de 5-5-ben ez nem így van, ott nagyon komolyan vesz mindent. Mindent egybevetve remek edző.

Vármegyei szövetségek