Indul a nagyüzem a női második vonalban
26
Sep
2018
Indul a nagyüzem a női második vonalban
2018. szeptember 26.  |  13:45
Bár a múlt hét végén egy MTK II - Sportdarázs (39-64) mérkőzéssel elkezdődött a Női Amatőr Nemzeti Bajnokság, az átalakított női második vonalban az igazi "nagyüzem" a hét végén indul majd be.

Az előző évadban férfi vonalon abszolút bevált, így a hét végén (be)induló női másodosztályban is az előző évad végi erősorrend alapján két - piros és zöld - csoportra osztották a csapatokat.

Ahogy a férfi NB I B-ben, a Női Amatőr Nemzeti Bajnokságban sem érdemes túlságosan belemenni az esélyek latolgatásába. Ahogy az élvonalbeli együttesek második, utánpótlás csapatainál, úgy a "sima" másodosztályú együtteseknél is voltak változások a játékoskeretben. Hol nagyobb, hol kisebb mértékűek. Annyi talán megállapítható, hogy az egyik legnagyobb "érvágás" a nyíregyháziakat érte, akiktől távozott a csapat "motorja", a BEAC-hoz szerződő Papp Klaudia - kérdés hogyan tudják pótolni. A feljutó Csata második csapata az erősebb, a piros csoportban áll rajthoz. Ebben nem kevesebb, mint 6 élvonalbeli együttes - BEAC, Csata, Diósgyőr, PEAC, PINKK, Vasas - második számú alakulata szerepel. Természetesen ott lesz az utóbbi évek meghatározó csapatai közül a BKG DSE és a TFSE, a közelmúltban élcsapatnak számító Tatabánya, a feltörekvő Ajka, a már említett Nyíregyháza, a DEAC, a Kecskemét és a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia.

A zöld csoportban van az osztályba egy év kihagyás után visszatérő együttes (Kanizsai Vadmacskák), akad olyan társulat, amely ugyan a bajnokság egyik élcsapata volt, ám több kulcsjátékosát is élvonalbeli csapatok vitték el, így az újabb megerősödés reményében ide kért besorolást (Szegedi KE). Van újonc együttes - Tehetséges Fiatalok BP -, és itt is akadnak második számú együttesek (Sportdarázs (Sopron), Győr, ZTE, MTK). Az ELTE Fortis az előző évad végén az alsóházi rájátszásban elért néhány figyelemre méltó eredményt. Régi "törzsgárda tagok" a női második vonalban a MAFC,  Kiss Lenke KS, a Szolnoki MÁV és a Szombathely. Az előző években folyamatosan fejlődött a Tata, Baján pedig e, várhatóan az előző évinél jóval kiegyenlítettebb, kiegyensúlyozottabb bajnokságban az előző évinél jobb szereplésben bíznak.

Hét végétől tehát indul a "nagyüzem" a Női Amatőr Nemzeti Bajnokságban - reméljük, ahogy már az előző évadban is a férfi vonalon, sok kiélezett, szoros mérkőzéssel a piros és a zöld csoportban egyaránt.


Fotó - BEAC Női Kosárlabda Szakosztály facebook-oldala

Vármegyei szövetségek