3x3-as Európa-bajnokság: Férfias küzdelemben győzött a világbajnok
16
Sep
2018
3x3-as Európa-bajnokság: Férfias küzdelemben győzött a világbajnok
2018. szeptember 16.  |  13:07
A csoportból való továbbjutást követően a négyszeres világbajnok Szerbia várt a magyar férfi 3x3-as válogatottra a bukaresti Európa-bajnokság negyeddöntőjében. A találkozónak külön pikantériát adott, hogy a magyar csapat kulcsembere, Tomislav Ivosev klubszínekben a szerb válogatott tagjaival együtt versenyez a 3x3 World Tour-okon, idén eddig négyből négy tornát nyertek együtt.

A Tomislav Ivosevvel készült interjúnkat ezen a linken olvashatják el.

 

Az esélyesség terhe egyértelműen déli szomszédaink vállát nyomja, hiszen fennállásuk során még egyszer sem sikerült a kontinensviadal első helyén végezniük – ezzel szemben a magyar válogatott a tavaly csoportkörös búcsút követően most először vesz részt az egyenes kieséses szakaszban. 

 

A mieink a megszokott Mohácsi – Horváth – Ivosev hármassal kezdtek, és Ivosev szép befutásával a vezetést is megszereztük. Az első néhány szerb támadást szépen kivédtük, az első percben nem született pont Buluték oldalán, fault viszont kettő is. Remekül küzdöttek a fiúk, rendkívül fizikális meccs volt. A pálya egészén folyt a játék, mindkét csapat teljesen kitolta védekezését.

Két perc után még mindig 1-0 volt, amikor is Savic egyenlített – sajnos faulttal együtt, de a büntető kimaradt. Óriási küzdelem volt a pályán, és a magyarok abszolút partiban voltak ebben a a világbajnokkal. A játékvezetők nem igazán álltak a mieink pártján, de erre számítani is lehetett. Savic után Bulut is a vonalra állhatott, de ő is kihagyta mindkettőt, összességében 0/3-mal kezdtek a szerbek.

Horváth után Demeter is betakarta Bulutot, nem ízlett déli szomszédainknak a magyarok fizikális játéka. 3 perc után Savic duplájával 4-1-re megléptek a szerbek, nagyon kellett a pont honfitársainknak. Döntőbe illő küzdelem folyt a pályán, sajnos kevesebb mint négy perc alatt ránk fújták az automatikus két szerb büntetőt jelentő 7 szabálytalanságot. Zdero kettőből egyet bedobott, 1/5-re a Szerb mutatót, és az állás is ennyi volt.

Savic kosara után Mohácsi talált be kintről, de jött is a válasz (3-7). Minden szerb játékost megdobattak, most Majstorovic állhatott kétszer a vonalra – nem is hibázott. Savic újabb kettesével 11-4-re lépett el a világbajnok, nálunk Ivosev talált be. Horvtáh szép betörésével 11-6-ra jöttünk fel.

Bulut ziccerére Ivosev válaszolt, két és fél perccel a meccs vége előtt 12-8-ra vezetett Szerbia. Szigorított egyébként sem laza védekezésén ellenfelünk, három újabb pontot értek el, Ivosev kettőből csak egy büntetőt értékesített (9-15). Gyors kosárváltást követően mindössze 15 másodperc volt már csak vissza.

A magyar válogatott fizikálisan abszolút egyenrangú ellenfele volt a világ legjobb 3x3-as csapatának, de a végét nagyon megnyomták Buluték, és 19-10-es győzelmet arattak. A magyar csapat így is kiváló eredményt ért el a legjobb nyolcba való bejutással, jár a gratuláció a srácoknak!

Vármegyei szövetségek