A pályán nincs barátság - interjú Tomislav Ivosevvel
16
Sep
2018
A pályán nincs barátság - interjú Tomislav Ivosevvel
2018. szeptember 16.  |  09:00
Vasárnap magyar idő szerint 12:40-kor Európa-bajnoki negyeddöntőt játszik a magyar férfi 3x3-as válogatott. Az ellenfél nem más, mint a világbajnoki címvédő Szerbia, az a négyes, akit vitán felül a sportág valaha volt legjobbjaiként tartanak számon. Klubszínekben Novi Sad Al Wahda néven futnak a délvidéki srácok, idén pedig egy új taggal is bővült a jól ismert Dusan Bulut – Dejan Majstorovic – Marko Savic – Marko Zdero kvartett, ugyanis a magyar válogatott kiválósága, Tomislav Ivosev csatlakozott hozzájuk. Eddig négyből négy World Tour tornát nyertek együtt, ami történelmi tett, ma azonban ellenfélként találkoznak – erről, valamint a jövőbeli terveiről is beszélgettünk az egyébként pazar magyartudással rendelkező Tomóval.

 

 

Ha játékos-interjú, akkor mindig érdemes az elejétől kezdeni. Mikor, és hogyan ismerkedtél meg a 3x3-mal?

 

Először 6 évvel ezelőtt, Szerbiában kezdtem el Dusan Bulutékkal játszani, mi voltunk az első ottani 3x3 csapat. Az első FIBA-rendezvényt meg is nyertük, ami egy vb-selejtező volt Athénban, 2012-ben – rajtam kívül Bulut, Savic és Zdero voltak a csapat tagjai. Magán a tornán már sajnos nem tudtam részt venni, mivel aláírtam a Falco-hoz, és elkezdődött az alapozás, augusztusban oda kellett mennem. Helyettem Milan Boskovic játszott, és ekkor lettek először világbajnokok a szerbek – kicsit sajnáltam, hogy nem tudtam ott lenni, de ugyanakkor örültem is, hogy győztek. Ez volt az első találkozásom a 3x3-mal.

A következő pár évben ismét játszottunk Szerbiában pár tornán együtt, utána volt egy kis szünet. Aztán két évvel ezelőtt kaptam először hívást Csirke Feritől, megmondom őszintén, nagyon örültem, hogy meghívott a magyar válogatottba. Nagyon büszke voltam, ezúton is köszönöm neki.

A férfi 3x3 ekkor bontogatta a szárnyait Magyarországon, mióta hívott, folyamatosan jövök. Nagyon jól érzem magam a 3x3-ban, és úgy érzem, évről évre egyre jobb eredményeket produkálunk – a lányok és a fiúk is, és persze gratulálni szeretnék az U18-as fiúknak is. Nagyon jól játszottak, igazi csapatmunka volt – több meccset is hosszabbításban nyertek meg, ez mutatja, hogy milyen szíve van a srácoknak. Remek dolog, hogy szeretik Magyarországon a fiatalok ezt a sportot!

 

Bulutékat tartják a legjobbnak ebben a sportágban, mi a titkuk? Mitől ők a legjobbak?

 

Nincs titok, egyszerűen csak hat éve együtt játszanak, nagyon összeszokottak. Emellett nagyon ismerik ezt a játékot, és mindenki nagyon profi, teszi a dolgát. Mind a négyüknek ugyanaz a célja. Amiben nagyon erősek, az az, hogy a mérkőzés mind a tíz percében egyforma magas szinten képesek koncentrálni, fejben nagyon ott vannak.

 

Mi lehet a holnapi mérkőzésen az esélyetek? Hol lehet elkapni őket, mi a gyenge pontjuk?

 

Őket nyomja az esélyesség terhe, rajtunk ilyen szempontból nincs nyomás. Még sosem voltak Európa-bajnokok, ez lenne nekik az első, nagyon akarnak bizonyítani. Olyan hozzáállással kell pályára lépnünk, hogy tíz percig folyamatosan játsszuk a játékunkat. Nem szabad, hogy üresjáratok legyenek. Mindegy, mi lesz az eredmény, a lényeg, hogy tíz percünk van arra, hogy odategyük magunkat.

A pályán kívül barátok vagyunk, de a pályán nincs barátság. Ellenük mindig 200%-on pörgök, de ők is ellenem – ilyen a mentalitásunk.

 

Visszakanyarodva a jelenlegi válogatotthoz, milyenek a kilátások? Demeter Attila most szerepel veletek először felnőtt tornán, hogy érzed, hogy sikerült a bemutatkozása?

 

Én nagyon örülök neki, hogy Ati itt van, szerintem remek 3x3-as játékos lesz belőle, de 5-5-ben is jó lesz. Fizikális, érti a játékot, a tapasztalat, ami még hiányzik neki, de szerintem jó úton halad – nagyon pozitív vagyok vele kapcsolatban. Ő is megy Indiába az U23 válogatottal, ott is együtt leszünk.

 

Még négy World Tour-állomás van hátra a szezonból. Ha vége, hogyan tovább?

 

A következő szezonban is számít rám a Novi Sad, azt mondják, én vagyok a legfontosabb emeber jelenleg a csapatban, és nagyon jól érzem magam ott. Idén négyből négy World Tour tornát nyertünk, egyszer MVP is voltam, pedig nem is számítottam rá. Október végén lesz a World Tour döntője Kínában, de előtte még hátravan négy torna. Most India következik, utána pedig az lesz a kérdés, hogy lesz-e olyan magyar csapat, aki engedni fogja nekem, hogy játsszak a 3x3 szezon végéig. Ha nem lesz ilyen, akkor novemberig játszom a Novi Sad színeiben, utána pedig várom az ajánlatokat.

   

Vármegyei szövetségek