Nagyon bízom benne, hogy tovább tudunk jutni - interjú Horváth Ákossal
14
Sep
2018
Nagyon bízom benne, hogy tovább tudunk jutni - interjú Horváth Ákossal
2018. szeptember 14.  |  11:40
Ma délután játssza két csoportmeccsét a magyar férfi 3x3-as válogatott a bukaresti Európa-bajnokságon. A csapat rutinos hátvédjével, Horváth Ákossal beszélgettünk az előttük álló feladatokról, a szakág különlegességeiről, és a jövőbeli tervekről.

 

Hogy kerültél kapcsolatba a 3x3-mal?

 

Csirke Ferivel nagyon régóta ismerjük egymást, 2002-ben csapattársak is voltunk Sopronban, és azóta is nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Amikor bejött az életébe a 3x3, találkozásainkkor mindig beszélgettünk róla, nekem nagyon tetszett ez a játék. Amikor először hívott, még kicsik voltak a gyerekek, akkor még emlékeim szerint nemet mondtam, amikor aztán a tavalyi Eb-selejtező kapcsán megkeresett, úgy éreztem, eljött az idő, hogy kipróbáljam. A selejtezőben nehéz csoportunk volt, hiszen a vb-ezüstérmes hollandokkal, illetve az őket megverő horvátokkal voltunk egy csoportban, de sikerült kijutnunk a kontinenstornára.

 
Ahol Spanyolország és Szerbia várt rátok a csoportban…

 

A spanyolok ellen jól kezdtünk, a szerbek azonban hozták a világbajnoki formájukat. Egy kicsit más szerkezetben vagyunk most itt, nyilván Tomó (Tomiszlav Ivosev) nagyon sokat profitált abból, hogy sok World Tour-t végigjátszott, látszik rajta, hogy nagyon érzi már a játékot, hogy hol lehet előnyös szituációkat kialakítani.

 
Mennyi idő kellett, hogy megszokd a játék körülményeit?

 

3-4 nagy különbség van az 5-5-höz képest, például a magasabb faulthatár, illetve a pálya borítása – nagy sebességről itt nincs olyan, hogy visszafordulok, mert el fogok csúszni. Érezni kell, hogy hol tudok előnyt szerezni. Érzésem szerint itt sokkal nagyobb hangsúlya van az apróbb labda nélküli elzárásoknak, illetve a labdás elzárásoknak is, mivel itt nincs rotáció, nincs háromnál több ember a pályán, kevesebb a besegítés – jobban magára van utalva az ember. Eleinte mindenkinek szokatlan ez. Na meg ott van a labda. Hatos méretű, hetes súlyú, kicsit barázdáltabb, más vele dobni, más vezetni is. Azt nem mondom, hogy rögtön komfortosan mozogtam, de nagyon tetszettek a szabályok, tetszett az állandó pörgés, hogy keveset áll a játék – dobsz egy kosarat, lehet azonnal kifelé mozogni, kicsit trükközni, odaállni az ellenfél elé, amire nem feltétlen számít. Ugyanez, ha kosarat kapsz – bement, oké, de már mész ki, passzolod ki, lehet is rá válaszolni. Ami az 5-5 kosárlabdában a legnagyobb erősségemnek nevezhető, a távoli dobások, itt ugye duplát érnek.

 
A szabályokkal teljes mértékben elégedett vagy?

 

Szerintem nagyon el van találva, nagyon jó, hogy van benne pörgés. A faulthatár szokatlan, illetve nagyon sok a mezfogás, ez szinte már alap - ez a szememben kissé elveszi a játék szépségét. Legyen kemény, legyen testi kontaktus engedve, de a labda nélküli elzárásoknál és a lepattanóharcnál is engedik, ehhez azért idő kell, hogy megszokja az ember, miután húsz éven keresztül azt tanították neki, hogy ezt nem szabad.

 
Idén rajtol a B csoportban a 3x3 bajnokság, indultok a Honvéddal?

 

Természetesen be vagyok írva a fiúk közé, egy túlkoros játékos szerepeltetése egyébként is kötelező, nem kizárólag U23-asok játszhatnak. Korábban már beszéltük a Honvédosokkal, hogy mi közös, távolabbi jövőt építünk - 37 éves vagyok, azt nem tudjuk mondani, hogy 10 év múlva játszani fogok a csapatban, de most még tudom őket játékosként segíteni. A 3x3 egy feltörekvő sportág, tervben van a vívócsarnok melletti kültéri pályák felújítása. Két kültéri és két beltéri pálya van tervben, lehet majd tornákat rendezni, a Honvéd nagy szerepet szándékozik vállani ebben a szakágban.

 
Esetleg idővel láthatunk majd a Honvédos 3x3-asok kapitányaként is?

 

Abszolút, jelen pillanatban is van edzői feladatom, az U18-nál vagyok másodedző. A jövőben szerintem ők is szánnak majd ilyen szerepet, másrészt nekem is lesz hozzá kedvem. Az utóbbi években fogalmazódott meg bennem az, hogy teljesen eltávolodni a kosárlabdától úgysem tudok – van más irány is, ami érdekel, pénzüggyel 14 éve foglalatoskodok a kosárral párhuzamosan, de nem fogom teljesen letenni a labdát, az biztos.

 
Visszakanyarodva kicsit az Európa-bajnokságra, a mostani csoportban mit várhatunk?

 

Van egy bombajó formában lévő lett csapat, ugyanazok a játékosok alkotják, akik a World Tour-on Riga néven szerepelnek. Ők egész évben ez csinálják, nem szokatlan nekik a borítás, a labda, a harcmodor. Néztük néhány meccsüket videón, nagyon érződik az összeszokottság. Ennek ellenére kiszakadthat nálunk is a gólzsák, rövid a mérkőzés, kettőt ér a tripla – nem mi vagyunk az esélyesek, de nem lehetetlen őket legyőzni. A másik csapat a házigazda román együttes, esetükben már ki is mondtam a lényeget: házigazda. Ez mindig veszélyes, lehet jó vagy rossz is, lehet, hogy bennük lesz a meccsdrukk, de lehet, hogy nagyon odateszik magukat. Ennek ellenére ellenük papíron egy nagyon picit esélyesebbnek érzem magunkat, de ezt nyilván ki kell hozni a pályán is. Az eddigi csoportokhoz képest elmondható, hogy most valamivel jobb a sorsolásunk, én nagyon bízom benne, hogy tovább tudunk jutni.

 
Egyik kedvenc kérdésem következik, te kiket választanál magad mellé, ha bármely aktív, vagy már visszavonult játékost behívhatnád 3x3 csapatodba?

 

Tomó a prototípusa a 3x3-as kosárlabdázónak, őt mindenképp választanám. Érdekes lenne egy Budimir, pont ideális a magassága, tud labdát vezetni, jó védő, illetve Ivory Clark jut még eszembe – őt nagyon nehéz volt 1-1-ben megverni. Itthonról Dávid Kornél ugrik be elsőre, volt alkalmam vele a válogatottban játszani, még fiatal csikóként. Az ő harcossága abszolút illene a játékhoz. Lóránt Peti remekül triplázik, és magas is, Eilingsfeld Jani fizikalitása pedig szintén remekül illene ide. Ha hátvédet kellene mondanom, Mészáros Zalán lenne a választottam, de Németh Isti és Kálmán Laci is nagyszerű lett volna ebben a játékban.

 

A magyar válogatottak programja a mai játéknapon:

 

15:25 Belgium - Magyarország (női)

16:25 Lettország - Magyarország (férfi)

18:25 Románia - Magyarország (férfi)

19:25 Magyarország - Olaszország (női)

 

A mérkőzéseket élőképpel az alábbi linken lehet követni:

 

https://www.youtube.com/watch?v=-golgKaJX-0&feature=youtu.be 

Vármegyei szövetségek