A hazai pályán még hibátlan Hollandia vár ránk pénteken
12
Sep
2018
A hazai pályán még hibátlan Hollandia vár ránk pénteken
2018. szeptember 12.  |  09:40
Pénteken megkezdődik a világbajnoki-selejtezők újabb köre, a Sztojan Ivkovics által irányított magyar válogatott - amely 41. a világranglistán - a hollandiai Almerében lép pályára - a város nagyjából kétszázezer lakost számlál.

Az Orange Lions a D-csoportból jutott tovább, csupán Olaszország előzte meg, de maga mögé utasította Horvátországot és Romániát is. Hazai pályán egyelőre még hibátlan Toon van Helfteren együttese, átlagban 15.7 ponttal nyert hazai környezetben a három csoportmérkőzésen. Otthon meccsenként átlagosan 75.3 pontot dobott, ezzel szemben csupán 59.6-et kapott soron következő ellenfelünk. A selejtezőben eddig a harmadik legjobban lepattanózó csapat a holland (39.8), gólpasszokban viszont csak a harminckettedik (11.0). Az narancssárga-fehérek a duplák és a büntetők tekintetében jobbak a magyaroknál (48.2% - 45.5% és 72.6% - 68.8%), ha viszont a triplákat vesszük figyelembe, akkor már a mi javunkra billen a mérleg nyelve (38% - 26.5%).

A világranglista 44. helyezettjének keretét 13 játékos alkotja, közülük hatan Hollandiában, hárman Spanyolországban, továbbá Amerikában, Belgiumban és Görögországban légióskodó játékosa is van Toon van Helfterennek, Yannick Franke-nek pedig nincs csapata.

Pontszerzésben Franke bizonyult a legjobbnak az első ablakban (13.8), lepattanózásban Roeland Schaftenaar jeleskedett leginkább (5.2), míg a gólpasszok terén Charlon Kloof (3.0) vitte a prímet.

Érdemes szót ejteni Toon van Helfteren szövetségi kapitányról, aki játékosként 22 esztendőt töltött a holland bajnokságban, volt MVP, bajnok és háromszoros kupagyőztes is. Edzőként is szép eredményeket ért el, a legnagyobb elismerése talán, hogy négyszer is megválasztották az év trénerének.

Eddig hat holland játékos jutott el az NBA-be, Rik Smits 867, Dan Gadzuric 527, Swen Nater 489, Francisco Elson 472, Hank Beenders 111, Geert Hammink pedig 8 alkalommal lépett pályára a világ legerősebb bajnokságában.

2016 nyarán egyszer már találkoztunk Hollandiával, akkor egy felkészülési találkozón 88-81-es vereséget szenvedtünk a setúbali Torneio Internacional Cidadén.

Az "Oroszlánok" - velünk ellentétben - korábban már jártak világbajnokságon, ezidáig egyszer, 1986-ban, két győzelemmel és három vereséggel Jugoszlávia, Kanada és Argentína mögött végeztek, így nem jutottak tovább a csoportból. Olimpián még soha, Eb-n viszont tizenöt alkalommal is szerepeltek.

A pénteki mérkőzésnek az almerei Topsportcentrum ad otthont. A csarnok 2007-ben nyitotta meg kapuit és 3000 néző befogadására alkalmas.


Két változás a holland keretben

Máris egy kényszerű cserét kellett végrehajtania a holland válogatott keretben Toon van Helfteren szövetségi kapitánynak, miután sérülést szenvedett a Den Boschban játszó Stefan Wessels. A 67 éves szakember a Zorg en Zekerheid kosarasát, Mohamed Kherrazit hívta be a helyére, aki 2013 és 2017 között már 49-szer öltötte magára a nemzeti csapat mezét – írja a holland szövetség hivatalos oldala.

– Kherrazi tapasztalt és nagyon erős játékos, aki a 3-as és a 4-es poszton is a segítségünkre tud lenni. Vele úgy érzem, tudjuk pótolni a Wesselst, akinek természetesen mielőbbi felépülést kívánunk – nyilatkozta Van Helfteren.

További hír a holland válogatott háza tájáról, hogy a szövetségi kapitánnyal egyeztetve végül nem csatlakozik a kerethez a spanyol CB Prat Juventudnál légióskodó Terrence Bieshaar sem. Az ő helyére nem érkezik senki, így az előzetesen kijelölt tizenhárom fő helyett tizenkét játékossal készül a héten az Orange Lions a magyarok és a litvánok elleni világbajnoki selejtezőre.

Álmatlan éjszakákat egyébként egyik játékos hiánya sem fog okozni a szövetségi kapitánynak, hiszen az első selejtezőkörben Wessels csupán kétszer lépett pályára – a románok elleni hazai meccsen 19 és fél perc alatt 4 pontot, 1 asszisztot és 1 lepattanót hozott össze, az olaszok elleni otthoni találkozón pedig 23 perc alatt 4 lepattanó és 1 gólpassz fűződik a nevéhez –, míg Bieshaar csak az olaszok elleni idegenbeli összecsapáson kapott 1 perc 52 másodperc lehetőséget – írta a BB1.hu.


Fotó - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek