Szinte a teljes centersorát kénytelen lecserélni az Euroliga-ezüstérmes
06
Sep
2018
Szinte a teljes centersorát kénytelen lecserélni az Euroliga-ezüstérmes
2018. szeptember 6.  |  09:55
Ideiglenesen vagy teljesen, de Határ Bernadettet leszámítva teljes palánk alatti belső sorát lecserélni kényszerül a Sopron Basket Euroliga-ezüstérmes női kosárlabdacsapata. Mint ismeretes, Jelena Milovanovics maga kérte a hamarosan kezdődő évadra szerződése szünetelteltését, az amerikai középjátékossal, Alaina Coates-szal, akinek nemigen "akaródzott" visszatérni Sopronba, szerződést bontott a klub, Tina Jovanovics pedig bokaműtét előtt áll. Török Zoltánnal, a klub ügyvezetőjével a jelenleg kialakult helyzetről, és annak esetleges megoldási lehetőségeiről beszélgettünk.

- Úgy tűnik, szinte a teljes belső, centersort le kell cserélni... hogy haladnak?

- Nem így terveztük. Korábban is hangsúlyoztuk, hogy szerettük volna együtt tartani az Euroliga-ezüstérmes csapatot, de az élet sajnos közbeszólt - válaszolt a Sopron Basket csapatát üzemeltető gazdasági társaság ügyvezetője. - Eddig Amanda Zahui személyében egy magas játékost sikerült szerződtetni, a többieket próbáljuk pótolni.

- Tina Jovanovics pedig teljes intenzitással edz...

- Igen, de azért eltérő munkát végez, mint egészséges csapattársai. Vele kapcsolatban az most az elvárás, hogy minél jobb állapotban legyen, amikor elvégzik a két bokáján az operációkat, hogy miután edzésbe állhat, ezt ne teljesen leeresztett állapotban tegye meg. Rengeteg időt tölt a konditeremben, reményeink szerint majd januártól számíthatunk rá, Budapesten operálják, s majd Sopronban végzi a rehabilitációt.

- Van vészhelyzet?

- Nincs, de majdnem. Határ Bernadett a tavalyi évben rengeteget lépett előre, még akkor is, ha ezt nálunk még csak az edzésmunkában mutatta meg érzékelhetően. Az idei nyáron és most a felkészülés során, ha lehet így fogalmazni, még egy lapáttal rátett Betti, aki egyre érettebb gondolkodásban és játékban egyaránt. Többek között ő az egyik ok, aki miatt nincs pánik, mert a fiatal játékos lassan az Euroliga szintjére érkezik!

- Azért még két magas játékos, két center hiányzik a rotációból. Jovanovics a reményeik szerint januártól már csatasorba állhat. Ebben a helyzetben adja magát a kérdés: két centert keresnek vagy egyet?

- Kettőt, de hol az az egy... Az ideális megoldás az lenne, ha sikerülne egy centert az egész évadra, egyet pedig decemberig szerződtetni. Mert azt azért ne feledjük, hogy már januárig, azaz Jovanovics várható felépüléséig is nagyon sok mérkőzés vár ránk.

- Nem is olyan régen azt nyilatkozta: nem kérnek a drága világsztárokból. Euroliga-ezüstérmesként ebben a - ahogy Ön fogalmazott - majdnem vészhelyzetben nem vizsgálják felül ezt az álláspontot?

- Nem mondom, hogy nem lenne jó világsztárokat a csapatban látni, de az anyagi helyzetünk nem teszi lehetővé ilyen szintű játékosok szerződtetését, egyszerűbben fogalmazva: nem tudjuk megfizetni őket. Ha pedig megpróbálnánk, akkor az a klub gazdasági stabilitásának a rovására menne. A nyáron a gyakorlatilag Milovanovics helyére igazolt Amanda Zahui szerződtetésénél mázlink volt. Az egyre hatékonyabb játéka révén évről évre emelkedő ázsiójú - és árú - játékosnak élő szerződése volt a nyáron tönkremenő Yakin Dogu csapatával. Amikor kiderült, hogy a török klub becsődölt, Amanda ott állt csapat nélkül, s elfogadta az ajánlatunkat.

- A gyakorlatban hogyan zajlik egy légiós keresése, kiválasztása?

- Ezt közösen csináljuk a mindenkori vezetőedzővel. A játékosokat, a "neveket" én vetem föl, ám az esetleges tárgyalásokat csak az után kezdjük, miután a mindenkori szakvezető rábólint: igen, szívesen látnám a csapatban.

- Amennyiben nem sikerül szeptember végéig igazolni, érdemes lesz nekivágni a hagyományos, nagyszabású és igen színvonalas jekatyerinburgi tornának?

- Négy igen nehéz, kemény edzőmeccset tettünk a felkészülés végére, kettőt Prágában, kettőt pedig a jekatyerinburgi tornán játszunk. Az edzőmeccsekkel nem az a célunk, hogy lehetőleg mindenkit simán megverjünk, hanem hogy erős ellenfelek ellen mutatkozzanak meg a hibáink, tanuljunk belőlük, úgyhogy legyen bármilyen is a keretünk, mindenképpen utazunk.


Fotó - Magasi Dávid, kisalfold.hu

Vármegyei szövetségek