Méltóképpen zárult a debreceni kosárhét
03
Sep
2018
Méltóképpen zárult a debreceni kosárhét
2018. szeptember 3.  |  13:05
Igazi kosárvárossá változott Debrecen a nyár utolsó hetére, négy 3x3-as eseményt is rendeztek a Kossuth téren felállított pályán öt nap leforgása alatt. 

Mivel frissen debütáló olimpiai szakágról van szó, ezért egyre több az érdeklődő, ez világosan látszódott a hajdúsági fővárosban is.  

 

Elsőként egy pénzdíjas női tornát tekinthettek meg az érdeklődők szerdán, ez remekül szolgálta a közelgő felnőtt Európa-bajnokságra való felkészülését Károlyi Andrea válogatottjának. A Szabó Petra, Süle Krisztina, Ruják Nóra, Medgyessy Dóra összeállítású magyar csapat a második helyet szerezte meg – a veretlen Franciaország mögött - a tornán.

 

A folytatásban a 3x3 Debrecen Masters küzdelmei következtek, főszerepben a Team Budapesttel, valamint az Ivosev Tamással erősítő, nagy esélyes Novi Saddal – ez volt a csütörtöki játéknap programja.

A magyaroknak sajnos nem sikerült a csoportból továbbjutniuk, miután mindkét szerb ellenfelüktől kikaptak – az egyik a tavalyi győztes Liman Tesla Voda volt, soraiban a friss világbajnok Stefan Stojacic-csal.    

 

Pénteken végre kezdetét vette a várva várt U18-as Európa-bajnokság, a magyar válogatottak közül először a fiúk léptek pályára. Folytatódott a Debrecen Masters is, az egyenes kieséses szakasszal – itt Ivosevék nem találtak legyőzőre, könnyedén húzták be fennállásuk 14. Masters diadalát.

Az U18-as fiúk Szerbiát és Olaszországot kapták csoportellenfélül. Elsőként déli szomszédainkkal néztek farkasszemet, akik az Olaszokat megverték a csoport nyitómeccsén. Bár egyetlen pontnyira voltak fiaink a sikertől, 20-15 után nagyot hajráztak a szerbek, hosszabbításra mentették a találkozót, és végül be is húzták azt. Az olaszok ellen újfent nem hozott döntést a rendes játékidő, de a ráadásban a mieink maradtak higgadtabbak, és Mokánszki Máté visszapöcizett támadópattanójával drámai körülmények között vívták ki a továbbjutást a csoportból. A legjobb nyolc között Németország várt Szarvas Gábor fiaira.

 

Szombat inkább „lányos” nap volt, hiszen az U23-as hölgyek mellett az U18-asok is megkezdték szereplésüket – az urak szintén U23-ban, a Nemzetek Ligája kiírásban voltak érdekeltek.

A fiúknak sajnos nem jöttek össze a csoportmeccsek, mindkét derbit egyetlen ponttal bukták el Demeter Attiláék, így nem jutottak tovább.

A lányoknak jobban ment, mind Ukrajnát, mind Oroszországot simán verték Böröndy Vivienék, majd a döntőben a hollandokat is elintézték, így megnyerték ezt a játéknapot az U23 Nations League-ben.

 

Az U18-as hölgyek következtek. Első meccsükön lassabb kezdés után végül 15-13-ra verték Litvániát, majd 14-11-re kikaptak az oroszoktól, de így is továbbmentek a csoportból a második helyen.

 

Vasárnapra maradtak az U18-as helyosztók, valamint még egy játéknap az U23-as Nations League-ből.

Ismét az U23-as fiúk kezdtek, újabb szoros csatában kikaptak az ukránoktól (19-21), majd szűken verték a franciákat (20-18), de a továbbjutás sajnos nem jött össze, hiszen Franciaország 21-15-re verte Ukrajnát – Keller Ivánék így a torna hatodik helyén végeztek.

A női U23-as csapat is 1-1-es mérleggel zárt, de ez is elegendő volt ahhoz, hogy bejussanak a torna szuperdöntőjébe, amelyre Indiában kerül majd sor.

 

Az sajnos korán eldőlt, hogy nem lesz címvédés az U18-as lányok esetében, hiszen egy küzdelmes meccsen 10-5-re kikaptak a későbbi győztes belgáktól, így már a negyeddöntőben búcsúztak a további küzdelmektől Földi Attila lányai.

A fiúk azonban folytatták menetelésüket, Németországot 22-16-ra intézték el, a spanyolok ellen pedig egy emlékezetes hosszabbításos csatában harcolták ki a döntőbe jutást – Spanyolországnak ziccere volt a döntőért, de kipattant, Frank Áron pedig bevágta a győzelmet jelentő kettest másodperceken belül.

A fináléban a korábbi csoportellenfél, a tornán még veretlen Szerbia került a mieink útjába. Sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, de Mokánszki Máté remek játékára ma nem volt ellenszer – 20-18-as győzelmével megszerezte első aranyérmét a szakágban a férfi U18-as válogatottunk!

 

Aki esetleg nem látta a döntőt, ezen a linken bepótolhatja az elmaradását:

 

https://www.youtube.com/watch?v=2h6GJpVC62g

 

 

Ez a siker méltó lezárása volt a remekül megszervezett debreceni kosárfesztiválnak. Bár a döntő este tíz óra után ért csak véget, csordultig voltak a lelátók – mint ahogy szinte az egész eseményen. A csapatok mellett tehát a szervezőknek is jár a gratuláció, remélhetőleg sok emberrel, köztük sok fiatallal szerettették meg a kosárlabda ezen különleges vállfaját a cívisvárosiak.

 

 

 

Fotó: fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek