Meg kell bíznod a csapattársaidban minden egyes pillanatban - interjú Angyal Barbarával
30
Aug
2018
Meg kell bíznod a csapattársaidban minden egyes pillanatban - interjú Angyal Barbarával
2018. augusztus 30.  |  15:30
Az idei nyár női utánpótlás csapataink sikereitől volt hangos, minden korosztályban nagyon szépen szerepeltek a hölgyek. Az azonban még az erős honi mezőnyben is ritkaság, hogy valakit beszavazzanak egy nemzetközi torna legjobb ötösébe, és pontkirálynőként zárjon – Angyal Barbara mindkét kitételt teljesítette.
 


https://www.youtube.com/watch?v=jTS2mTj8Hn0 
 
- Először is gratulálni szeretnénk a remek eredményekhez! Negyedik hely az U17-es vb-n, majd bronzérem az U18-as kontinensviadalon, ráadásul kevés pihenővel a kettő között. Az U18-as torna pontkirálynője lettél, emellett az All-Star csapatba is bekerültél 14 pontos, 3.7 gólpasszos átlagoddal. Mesélj erről egy kicsit, váratlanul ért, hogy ilyen sikeres a csapat, és azon belül te, vagy azért számítottatok erre?

 
Angyal Barbara: Megmondom őszintén, hogy a cél a legjobb 8-ba kerülés volt mindkét világversenyen, ezen felül minden csak hab volt a tortán. De amikor a vb-n megvertük végre a spanyolokat (felkészulési meccseken háromszor kikaptunk tőluk a nyár folyamán), ott már lehetett sejteni, hogy ez a csapat többre is képes. Az a győzelem sok plusz energiát adott mindenkinek. Az All-Star csapatba való bekerülésre gondolni sem mertem volna a torna elején, de amikor láttam interneten, hogy lehet rám szavazni mint MVP, már tudtam, hogy van esélyem ott lenni a torna legjobb ötösében.

 

- Hogyan ismerkedtél meg a játékkal?

 

9 éve kezdtem el kosarazni, 2009-ben. A nővérem akkor már két éve pattogtatott, vele játszottam először, majd Tursicsné Iván Kriszta ismertette meg velem jobban a sportágat. Azóta is a Tursics család keze alatt nevelkedem a Csata DSE ben.



- Az elejétől fogva természetesnek tűnt, hogy irányító leszel?

 

Mikor még fiatalabb voltam, sokszor volt, hogy centert is kellett fognom, mert az akkori csapatban magasnak számitottam. Sajnos azóta nem sokat sikerült nőnöm, így maradt nekem az irányító poszt, de nem sajnálom, mert nagyon szeretek ezen a poszton játszani.

 

- Megnyertétek a másodosztály küzdelmeit a Csata DSE-vel. Mik a célkitűzéseid első élvonalbeli szezonodra?

 

A célunk a rájátszás. Ha bekerülünk a legjobb 8 közé az A csoportban, az úgy gondolom, nagy bravúr lenne, de a 9. 10. helyezéssel se lennék szomorú.

     

- Mit tartasz legfőbb erősségednek kosarasként? Miben kellene leginkább fejlődnöd?

 

Legnagyobb erősssegemnek azt tartom, hogy jó kezem van. Amiben a legtöbbet kéne fejlődnöm, az szerintem a védekezés, de úgy gondolom, hogy az A csoport sokkal több hibámra fog ráébreszteni, aminek örülök mert így többet fogok tudni fejlődni.

 

- Ha nem kosaraznál, milyen sportot űznél szívesen?

 

Biztosan valamelyik másik csapatsportágat választanám, nagyon szeretek a barátnőimmel egy pályan játszani.

 

- WNBA, NBA, Euroliga, vagy hazai bajnokságok? Melyiket követed?

 

Mindegyiket követem - van, amelyiket kevésbé, de mindegyik nagyon érdekel, és sokat lehet belőlük tanulni.

 

- Az irányítók általában magasabb szinten látják a játékot, mint a mezőnyemberek. Egyszr átültetnéd ezt a tudást edzősködésbe?

 

Gondolkoztam már rajta, hogy milyen lennék edzőnek, de nem tartott sokáig. Úgy gondolom, ez még messze van tőlem, érettségiig is van még 2 évem. Egyszer lehet edző lesz belőlem is, de még szeretném kiélvezni játekosként minden egyes percét a játéknak.

 

- Tegyük fel, hogy van egy barátnőd, aki eddig nem követte a kosárlabdát semmilyen szinten. Mivel győznéd meg, hogy megéri nézni, hiszen egy nagyon összetett és szép játék?

 

Pont ezekkel a szavakkal, hogy nagyon összetett és szép játék. Nagyon sok mindentől szép, elég sokáig tudnám ecsetelni, miért is szeretem, és miért ajánlanám ennek a barátnőmnek, hogy nézze. Az eredmény bármelyik pillanatban megfordulhat, igy a meccs vége bármikor izgalmassá válhat. Mivel csapatjáték, megmutatja, hogy mennyire meg kell bíznod a csapattársaidban minden egyes pillanatban, vagy hogy mennyire fejjáték az egész, és egy pillanatra sem lankadhat a figyelmed, miközben a pályán vagy.

 

- Ha épp nincs edzés vagy meccs, mivel töltöd szívesen a szabadidődet? Van hobbid?

 

Ha épp nem kosarazom, tanulnom kell. Ezen felül a barátnőimmel töltöm a szabadidőmet.

 

- A végére pedig tekintsünk a jövőbe. Fejezd be a mondatot! "Angyal Barbara 10 év múlva..."

 

Angyal Barbara 10 év múlva is kosarazni szeretne, és reméli, hogy eljut az Euroligáig is egy napon.



Vármegyei szövetségek