2020-ban U18-as 3x3 világbajnokságot rendez Debrecen
29
Aug
2018
2020-ban U18-as 3x3 világbajnokságot rendez Debrecen
2018. augusztus 29.  |  14:20
2015 június elején rendeztek először Debrecenben, a Nagytemplom előtti téren nemzetközi, úgynevezett 3x3-as kosárlabda mérkőzéseket. Akkor a világ legjobb 18 éven aluli fiú és lány kosarasai mérték össze tudásukat. Akkori sikeres rendezés eredményeként, a világon eddig egyedülálló módon, a nemzetközi szövetség (FIBA) 2016-ban egy 3 éves szerződést ajánlott fel 6 világesemény megrendezésére a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének. Mind a hat esemény helyszínének Debrecent választotta a hazai szakszövetség. Az U18-as fiú és leány kontinensviadal mellett a férfi elit kategória legjobbjainak részvételével zajló ún. World Tour Masters egyik állomása is lett Magyarország második legnagyobb városa. 2018-ban tovább emelkedik az esemény színvonala, ugyanis a két főesemény mellett két kísérőrendezvény is színesíti a programot.


2018. aug. 29. – Női nemzetközi felkészülési torna

Augusztus 29-én egy hatcsapatos női villámtornával kezdődik a kosárőrület, melyen a magyar válogatott is részt vesz. A szeptember közepén megrendezésre kerülő bukaresti Európa-bajnokságra készülő nemzeti csapatunkban ezúttal is ott lesz a debreceni születésű Medgyessy Dóra és Szabó Petra is.


2018. aug. 30-31. – World Tour Masters

Augusztus 30-31-én a férfi profi csapatoké lesz a főszerep. A World Tour Masters debreceni fordulójába nem egyszerű bekerülni, csak világranglista pontok alapján, többállomásos selejtezőkből vagy szabadkártyával lehet bejutni. Bár a kvalifikáció még folyamatban van, az már biztos, hogy az elmúlt esztendőben a Cívisvárosban diadalmaskodó Liman ezúttal is ott lesz a Nagytemplom előtt, ahogy a sorozat legnagyobb sztárjai, a világranglista első Novi Sad is. Érdekesség, hogy utóbbi leigazolta a 3x3-as magyar válogatott Ivosev Tamást, aki így akár szembe is kerülhet a szabadkártyával induló nemzeti csapatunkkal.


2018. aug. 31. - szept. 2. – U18-as Európa-bajnokság

A World Tour Masters második napján a kontinens legjobb tizennyolc év alatti 3×3-asai is elkezdik a küzdelmeket. A magyar fiúk és lányok házigazdaként alanyi jogon indulhatnak, ám erejüket mutatja, hogy a szolnoki selejtezőben mindkét nem kvalifikációt érő helyen végzett. A három napon keresztül tartó Európa-bajnokságon a magyar hölgyek címvédőként léphetnek pályára.

Összesen 17 ország 24 csapata küzd majd a 3×3 U18-as Európa-bajnoki címért. A sorsolást követően kiderült, hogy sem a fiúknál sem a lányoknál nem lesz egyszerű a mieink dolga, ha itthon akarják tartani a trófeát. A 12 indulót az aktuális FIBA 3×3 világranglista alapján mindkét nemnél 4 csoportba sorsolták.

Lányok

A csoport: Ukrajna (1.), Olaszország (8.), Spanyolország (9.)
B csoport: Hollandia (2.), Csehország (7.), Belgium (10.)
C csoport: Franciaország (3.), Lettország (4.), Izrael (11.)
D csoport: MAGYARORSZÁG (4.), Oroszország (5.), Litvánia (12.)

A lányoknál a magyar válogatottak eddig uralták a kontinenstornákat: a sorozat 2015-ös elindulása óta két aranyat és egy ezüstöt szereztek, nem véletlenül tartják őket idén is esélyesnek a végső győzelemre. Ismét ott lesz a csapatban Révész Boróka és Tóth Orsolya, akiket korosztályuk legjobbjai közt tartanak számon. Fontos mérkőzéssel kezdődik a magyar női csapat számára a torna, hiszen rögtön az első meccsen az oroszok próbálhatnak meg visszavágni a tavalyi döntőben elszenvedett vereségért.

Az A-csoport küzdelmei is izgalmasnak ígérkeznek: a veretlenül kvalifikáló Ukrajna mellett két kosárlabda-nagyhatalom, Olaszország és Spanyolország harcol majd a legjobb 8 közé kerülésért.

A „B” jelű hármasba az előző tornán bronzérmet szerző Hollandia és a legutóbbi vb ezüstérmes Csehország mellett ott van az belga csapat, amely a tavalyi MVP-vel, Billie Massey-vel soraiban próbálja meg kiharcolni a továbbjutást.

A 2016-os bajnok franciák az őket a selejtezőben legyőző lettekkel, és a 2015-ös bronzérmes izraeliekkel alkotják a C-csoportot.

Fiúk

A csoport: Ukrajna (1.), Németország (8.), Csehország (9.)
B csoport: Románia (2.), Spanyolország (7.), Görögország (10.)
C csoport: Olaszország (3.), MAGYARORSZÁG (6.), Szerbia (11.)
D csoport: Oroszország (4.), Franciaország (5.), Írország (12.)

A fiúknál sem egyszerű a mieink helyzete: A Ralf Martinezzel felálló magyar csapat a C-csoportban került, a hazai kvalifikációs tornán hibátlanul záró olaszokkal és a mindig veszélyes szerbekkel.

A jelenlegi abszolút világelső Ukrajna ellenfele a szolnoki selejtezőkben veretlen Csehország és Németország lesz az „A” jelű hármasban.

Látványos és közönségszórakoztató mérkőzésekre lehet számítani a B-csoportban is, ahol a második kiemelt Románia a rendkívül tehetséges kerettel érkező Spanyolországgal és a 3×3 kontinenstornákon debütáló Görögországgal csap össze. Franciaország a D-csoportból indulva szeretne ismét Európa trónjára kerülni, ehhez a szintén esélyes oroszokon és a selejtező meglepetéscsapatán, az íreken keresztül vezet az út.

A csoportok első két helyezettje jut tovább a legjobb 8 közé, majd egyenes kieséses rendszerben folytatják, egészen addig, amíg a végén csak egy csapat, a győztes marad.


2018. szept. 1-2. – U23 Nemzetek Kupája

Még egy különleges esemény lesz az idén az Eb-vel párhuzamosan, az U23 Nemzetek Kupájának fordulója. A magyar válogatottak – fiúk és lányok - Csehország, Hollandia, Franciaország, Ukrajna és Oroszország fiataljaival csapnak össze. Voiron és Prága után Debrecen lesz ennek a versenysorozatnak a harmadik állomása.

Természetesen ebben az évben is tapsolhatunk a zsákolóbajnokoknak és a legjobb hárompontos mesterlövészeknek.


Mind a négy eseményre a belépés díjtalan.


A sajtótájékoztatón Barcsa Lajos alpolgármester ünnepélyesen bejelentette, hogy a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) két évvel meghosszabbította a World Tour Masters szerződést, így az elkövetkezendő két évben is lesz debreceni forduló. Emellett a kiváló rendezések eredményeként - a 2019-es felnőtt 3x3 Európa-bajnokságot követő évben - 2020-ban 3x3 U18-as Világbajnokságot rendeznek a Cívisvárosban.


Fotó - debka.hu 

Megyei szövetségek