23 ponttal verte a horvátokat U16-os lány válogatottunk
19
Aug
2018
23 ponttal verte a horvátokat U16-os lány válogatottunk
2018. augusztus 19.  |  07:05
Remekül kezdve, s a második negyed első perceit leszámítva végig kézben tartva a horvátok ellen összecsapást U16-os leány válogatottunk magabiztos győzelmet aratva javított a nyitó fordulóban az olaszoktól elszenvedett vereség után a litvániai Kaunasban zajló korosztályos Európa-bajnokságon.

Magyarország - Horvátország 75-52 (23-12, 8-10, 21-15, 23-15)

A kezdőbe bekerülő Keita Aya szép tempójával a mieink szereztek vezetést a nyitónapon nagy különbségű vereséget szenvedő csapatok összecsapásán. Jól védekeztek fiataljaink, letámadással sikerült labdát szerezniük, s Keita vezérletével 5-0-ra elléptek. Közel két és fél perc elteltével betörésből megszerezte első pontjait a horvát csapat. Nem tört meg a lendület, Dombai Réka pillanatai következtek, a labdaszerzések utáni lerohanásokat sokkal hatékonyabban befejezve, mint az olaszok ellen 11-2-re ellépett U16-os válogatottunk - időt kért a horvát csapat. Felállt védelem ellen Madár Eszter szerzett ügyes támadás végén szép kosarat, majd lerohanás után is eredményes volt. Kosarával 10 pont fölé nőtt fiataljaink előnye. A szakasz hajrájában ismét Keita "sziporkázott", a negyed végén váltva estek a kosarak.

Horvát triplával indult a második 10 perc, majd indítás után is betalált ellenfelünk. Hiába kért időt gyorsan Mészárosné Kovács Andrea, nem sikerült megtörni az ellenfél lendületét. Fiataljaink sorra adták el a labdákat, a horvátok egy 9-0-s bő másfél percet produkálva a "nyakunkra jöttek". Nagyon kellett a remekül játszó Keita kosara, utána Dombai is megvillant, s ekkor a horvátok kértek időt. Jó védekezéssel sikerült elérni, hogy ellenfelünk ne dobjon kosárra támadóideje alatt, 27-21-es vezetésünknél "beállt" az eredmény, majd egy horvát büntetőre Galántai Alma révén szép tempóval felelt U16-os válogatottunk. A védekezés működött, támadásban sok volt a ki nem kényszerített módon eladott labda. A félidő hajrája kapkodó-csapkodó játékot hozott mindkét fél részéről, 9 pontos vezetéssel térhettek pihenőre lányaink.

Ahogy a meccs, a második félidő is Keita szép kosarával kezdődött. Jó megoldások és bosszantó eladott labdák váltották egymást csapatunk játékéban. Habling Lara indítás után volt eredményes, Keita és Madár is újra villant, ám mivel a horvátok is be-betaláltak, állandósult a 10 pont körüli magyar vezetés. A szakasz közepén "eleredt a triplaeső", két horvát hármas között Galántai Alma is betalált távolról, majd Boros Júlia is "vágott" egy triplát. Ez utóbbival 13 pontosra nőtt előnyünk, időt kért ellenlábasunk. Kifejezetten alacsony szerkezetre átállva a mezőny legjobbja, Keita jóvoltából tartották, sőt növelni is tudták előnyüket lányaink, akik a záró etapot 15 pontos vezetésről várhatták.

Ezt zónával kezdték a horvátok, amely ellen szépen, tiszta helyzetig játszott támadás végén Madár talált be. Horvát válasz után Habling Lara mutatott be 2+1-es akciót, Dombai triplája után pedig 20 pont fölé nőtt a záró etapot 8-2-vel kezdő magyar fiatalok előnye, akik ezzel eldöntötték a maguk javára az összecsapást. Lányaink a hajrában Rakita Lili vezérletével tartották a 20 pont körüli vezetésüket, és magabiztos győzelemmel javítottak a nyitányon elszenvedett vereség után.  Fiataljaink holnap 18 órától a lengyelek ellen zárják a csoportmérkőzéseket.

Magyarország: Boros 6/3, KEITA 19, DOMBAI 12/3, Habling 5, Vég-Dudás. Cs.: MADÁR 8, Vincze 2, Szerencsés 4, RAKITA 9, Galántai 6/3, Dénes 1, Kuncz 3.

Statisztika: http://www.fiba.basketball/europe/u16women/2018/game/1808/Hungary-Croatia#tab=boxscore


Fotó - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek