Vereséggel kezdtek lányaink az U16-os Eb-n
17
Aug
2018
Vereséggel kezdtek lányaink az U16-os Eb-n
2018. augusztus 17.  |  20:30
Lámpalázas játék rövid jó periódusokkal és sima vereség - így kezdődött lányaink számára az U16-os Európa-bajnokság a litvániai Kaunasban. Az első három negyedben is futottak a lányok az eredmény, s ellenfelük után, majd a záró etap első felében az olaszok eldöntötték a meccset a maguk javára, s kihasználva palánk alatti erőfölényüket fölényes győzelmet arattak. Lányaink holnap kora délután, 13.30-tól a szintén nagy különbségű vereséggel kezdő horvátok ellen javíthatnak.

Magyarország - Olaszország 51-79 (10-17, 17-18, 12-16, 12-28)

A csoport nyitómeccsén a lengyelek valósággal átszaladva a horvátokon kiütéses, 95-63-as győzelmet arattak. Az a bemutatáskor látszott, hogy vékonydongájú lányainkhoz képest az olaszok jóval erőteljesebb, masszívabb felépítésűek.  Egészpályás letámadással kezdett csapatunk, ám ezt ügyesen ziccerig játszva ellenfelünk szerzett vezetést, Dombai Réka egy büntetőt értékesítve dobta csapatunk első Európa-bajnoki pontját. Ezután a két lámpalázas csapat összecsapásán csaknem 2 percig nem esett kosár. Betörésből ellenfelünk talált be, de nem késett az első magyar akciókosár sem, Dombai talált be rendezetlen védelem ellen középtávolról. Lerohanásból volt esély fordítani, ám a ziccer kimaradt - egy szép, majd egy szerencsés triplával a negyed közepén 10-3-ra elhúzott ellenfelünk, időt kért Mészárosné Kovács Andrea. Támadásban továbbra is nagyon lámpalázasak voltak a lányok, nem találták az olasz zóna ellenszerét. A gyűrű alá jó ütemben belépő, s ügyesen megjátszott Dombai hosszú magyar kosárcsendet tört meg, majd az ő 5 pontja után Rakita Lili emelt be egy szép hármast. Kezdett oldódni a görcs, Vincze Nikolett értékesített 2 büntetőt, s egy 7-1-es rohammal 1 pontra feljöttek lányaink. A rövid koncentrált, jó periódus a jelek szerint sokat kivett belőlük, a negyed 6-0-s olasz rohammal, s ellenfelünk 7 pontos vezetésével zárult.

Abból a szempontból nagy szerencsénk volt, hogy az olasz lányok elég gyengén büntetőztek, így azt a két dobást is elhibázták a vonalról, amelyet a Vincze ellen ítélt sportszerűtlen hibáért dobhattak. Dombai faragott a hátrányon két duplával. Határozottabbá vált a védekezés, sikerült labdákat szerezni, ám a befejezések nem sikerültek. Közel három perc elteltével az olaszok is megszerezték első pontjaikat a negyedben. Dénes Anna büntetőinek hála ezúttal nem "engedtük el" őket, sőt volt olyan támadás, amikor a jóval erősebb olaszokkal szemben többször is visszaszerezték a támadópattantót lányaink, akik a szakasz közepén Galántai Alma triplájával egy 9-2-es 5 percet produkálva ledolgozták hátrányukat - olasz időkérés következett. Megtört a lendület, az ellenfél viszont rendezte sorait, s az olaszok mutattak be egy 9-2-es "részhajrát". A félidő hajrájában Szerencsés Tamara korántsem nevéhez méltó, hanem kifejezetten bátor, s ügyes egyéni akcióval próbálta közelebb hozni fiataljainkat az olaszokhoz. A félidő végén váltva estek a kosarak, szünetben 8 pontos hátrányban volt U16-os válogatottunk.

Olasz kosárral kezdődött a második félidő, kerek 10 ponttal ellenfelünk. Dénes értékesített egy büntetőt, majd Habling Lara fejezett be eredményesen egy lerohanást - ilyen helyzete korábban is volt több csapatunknak, ám a befejezésekbe rendre hiba csúszott. Egymás hibáiból éltek a csapatok, a nagy rohanásban mindkét oldalon sok volt az eladott labda, 38-31-es olasz vezetésnél az eredményjelző. A holtpontról ellenfelünk mozdult el, ám Boros Júlia ügyes kosárral felelt. Bár Habling újabb lerohanást fejezett be eredményesen, fiataljaink nem tudtak igazán közel kerülni riválisukhoz, állandósult az 5 és 10 pont közötti olasz vezetés. A szakasz hajrájában Dénes büntetőivel, valamint Keita Aya szép kosarával 5 pontra feljöttek fiataljaink, sőt volt lehetőség közelebb kerülni, ám e kiélezett szituációban megremegtek a kezek, jöttek az újabb eladott labdák. A negyedet a mieink hibáit és palánk alatti erőfölényüket kihasználva egy 7-0-s rohammal lezárva az olaszok 12 pontos előnnyel várhatták a záró etapot.

Ezt egy 7-0-s bő 2 perccel kezdve közel 20 pontosra növelte előnyét az olasz csapat - jött az időkérés szakvezetésünktől. Galántai büntetőkkel csökkentette a különbséget, de a szakasz közepén 20 pont fölé nőtt a hátrány, egyre nyomasztóbb lett az olaszok palánk alatti fölénye. Szétesni látszott a csapat, Mészárosné Kovács Andrea rövid időn belül másodszor volt kénytelen időt kérni - egy 18-4-es 5 percet az olaszok, kissé hitehagyottaknak tűntek lányaink. A végén végre Vég-Dudás Anna révén a mieink is szereztek felállt védelem ellen közeli kosarakat, de ez már csak szépségtapasz volt, a jobb erőkből álló olasz csapat fölényes győzelmet aratott. A mieink vereségében jelentős szerepe volt a meglehetősen sok, szám szerint 23 eladott labdának.

Magyarország: Boros 4, Galántai 5/3, Dombai 12, Vég-Dudás 6, Madár. Cs.: Vincze 4, Szerencsés 2, Rakita 5/3, Keita 2, Kuncz, Dénes 5, Habling 6.


Fotó - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek