Női U18-as Európa-bajnokság: Megvan a bronz!
12
Aug
2018
Női U18-as Európa-bajnokság: Megvan a bronz!
2018. augusztus 12.  |  20:39
A végéhez érkezett az udinei Európa-bajnokság, az utolsó előtti mérkőzést a bronzéremért Magyarország és Lettország, a két csoportellenfél vívta. Szombat este a mieink egy szoros végjátékban három ponttal alulmaradtak a spanyolok ellen, míg a lettek elég simán, 66-37-re kikaptak a németektől. A lett és a magyar lányok a csoportmeccseken már találkoztak, akkor bizony a lettek győztek, így került a magyar csapat a sokkal nehezebb ágra.



Varga és Gulbe kosárváltásával indult a bronzmeccs, a lett magasember gyorsan meg is duplázta pontjainak számát, s máris náluk volt az előny. De csak pillanatokig, mert Mányoky triplája után 5-4 ide. Szóval nem lehetett azt mondani, hogy spóroltak volna az erővel a csapatok. Persze ez a hatékonyság azért bosszúságot is szült az edzőknél, ugyanis gyakorlatilag nem volt kivédekezett támadás az első három percben egyik oldalon sem. Ennek valamivel a mieink örülhettek jobban, a két triplának köszönhetően előrébb tartottak ugyanis a letteknél (10-8).



A negyed közepére alább hagyott a kezdeti lövőkedv és romlott a hatékonyság is. Ez annak is köszönhető, hogy mindkét oldalon összeállt a védekezés. Horváth triplájával a mieink találtak előbb rést az ellenfél védőfalán, Kiss Angelika büntetőjével két perccel a negyed vége előtt négy pont volt az előnyünk. Kovács szép tempója is pontos volt, így a legjobbkor jutottak büntetőhöz a lettek, ugyanis mezőnyből három perce hatástalanok voltak. Azonban csak egyet dobtak be, így ötpontos magyar előnnyel zárult az első játékrész (18-13).



A magyar lányok továbbra is jól játszottak, időnként olyan sebességgel közlekedtek a pályán Tóth Orsiék, mintha nem a 14. tétmeccsüket játszanák három hét alatt. Kezdett is nőni a különbség a két csapat között, Kiss kosarával már 22-13-ra vezettünk.



Tóth Franka percei voltak ezek, sorozatban szedte a támadólepattanókat, majd egy szép centerezéssel ő lendítette át a kisebb holtponton a magyar támadásokat (24-15). Mányoky hármasával először kúszott tíz pont fölé a magyarok előnye, a lettek legjoggjuk, Gulbe kosarával igyekeztek erőre kapni. Meldere duplája után gyorsan időt is kért Völgyi Péter, ugyanis több hiba is csúszott ezúttal a befejezésekbe (29-21).



Mintha erőre kaptak volna a lettek, de a negyed végén érkezett Tóth Orsolya és Angyal Barbara, előbbi egy szép kettessel, utóbbi pedig a védjegyévé vált dudaszós triplával megnugtató előnyhöz juttatta a magyarokat (34-23).



Két gyors lett kosárral kezdődött a harmadik negyed, Gulbéék igyekeztek átvenni a mérkőzés irányítását. Varga azonban két szép kosárral úgy tűnt, megtörte az ellenfél rohanását. Ám egy kibrusztolt dupla, valamint egy futtából elvállalt és bedobott tripla után máris csak hat pont volt a magyarok előnye (38-32). Ettől lettek csak igazán paprikásak a lett lányok, ütköztek, csíptek-haraptak. Különösen  az irányító, Ozola villogott ebben az időszakban, vezetésével a negyed felénél már csak öt ponttal vezettünk. Bizony megakadt a támadójátékunk, s ezúttal védekezésben sem tudtunk mit tenni a megtáltosodó Ozolával. Az apró lett lány sarokból dobott triplája után időt is kért Völgyi Péter (40-38).


Wentzel triplája így aztán már-már életmentő jelzőt is kaphatott volna, ha Ozola nem járt volna túl megint a mieink eszén. Na de van nekünk egy Tóth Frankánk is, dudaszós hármasa, valamint szép centerezése kis levegőhöz juttatta a mieinket (48-40). Miközben a magyar szurkolók azt hitték, végleg visszaverte a lett rohamokat a csapat, a másik irányító, Nulle talált be kilenc méterről, majd Zumenta büntetőivel ismég csak hárommal vezettünk (48-45). Az egészen elképesztő negyedet produkáló Ozola kettesével zárult a számunkra nagyon rosszul sikerült negyed, így az utolsó játékrészre maradt a döntés a bronzérem sorsáról.

A záró negyedben három perc alatt kizárólag Tóth tudott pontot szerezni, nevezetesen hármat. Pedig lett oldalon is megvoltak a helyzetek, de Meldere sorra elhibázta azokat. Egy szerencsés lett dupla után ismét Tóth Orsolya talált be, az ellenfél pedig ipari mennyiségben dobálhatta a büntetőket. Szerencsénkre elég rosszul. A magyar kispad közben egyre többször reklamált a játékvezetői felfogás miatt, szinte minden magyar megmozdulás faultot ért, a lettek nem panaszkodhattak, minden esélyt megkaptak az egyenlítésre.


A mieink egyértelműen Tóth Orsolyára számíthattak leginkább támadásban, egyedül ő tudott folyamatosan veszélyes lenni a lett kosárra. Aztán Wentzel is beszállt a pontgyártásba, két büntetőjével három és fél perccel a meccs vége előtt 56-50-re vezettünk.


Meldere egy büntetőt dobott csak be, majd a harmadik negyed hőse, Ozola hibázott kétszer is. A túloldalon Kiss Angelika kezével együtt ütötte el a labdát Markova, de néma maradt a síp. Hibázott az ellenfél ismét, így nyolcvan másodperccel a vége előtt öt ponttal vezettünk (56-51).


Időkérésük után kosarat szereztek a lettek, a mieink hibáztak, így 26 másodperc volt vissza akkor, amikor a Gulbéék három pontos hátrányuknál az egyenlítésért és a hosszabbításért támadhattak (56-53). A helyzetük megvolt, a dobás azonban kimaradt, így jöhetett a magyar támadás. Kiss Angelika kapta a labdát, meg a menetrendszerű lett faultot, a két büntetőt pedig annak rendje és módja szerint a helyére küldte. Kilenc másodperccel a vége előtt, csak hogy legyen min izgulni, a mezőny legjobbja, Ozola dobott kilencről egy palánkos hármast, így rendkívül fontossá vált Völgyi Péter újabb időkérése. Ezúttal Tóth Orsolya kapta a labdát, érkeztek is a lettek faultolni, a két büntető azonban kimaradt. Ám a túloldalon dobásig már nem jutott az ellenfél, így a magyar lányok bronzérmet szereztek az Európa-bajnokságon.


Nagy eredmény ez, hiszen csapatunk egy évvel fiatalabb a korosztályánál, ám így is a mezőny egyik legjobbjai voltak Kiss Angelikáék. A világbajnoki negyedik hellyel, illetve az udinei bornzzal pedig a világ élvonalába röpítették saját magukat.​

 

U18-as lány Európa-bajnokság, Olaszország


Magyarország - Lettország 58-56 (18-13, 16-10, 14-24, 10-9)

Udine, 300 néző


MAGYARORSZÁG: Angyal 8/6, Vári, Mányoky 8/6, Tóth F. 7/3, Varga 6. Csere: Wentzel 5/3, Kiss 7, Horváth 5/3, Kovács 2, Tóth O. 10, Révész. Edző: Völgyi Péter


LETTORSZÁG: Ozola 20/9, Wihmane 5, Mote 2, Gulbe 8, Meldere 9. Csere: Markova 5, Zumenta 4, Klescova, Nulle 3/3. Edző: Ainars Cukte

 

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken érhető el:

 

http://www.fiba.basketball/europe/u18women/2018/game/1208/Hungary-Latvia#tab=boxscore    



Vármegyei szövetségek