U18-as lány Eb: A bronzéremért játszhatunk holnap
11
Aug
2018
U18-as lány Eb: A bronzéremért játszhatunk holnap
2018. augusztus 11.  |  20:50
U18-as lány kosárlabda Európa-bajnokság, elődöntő, Udine

Spanyolország - Magyarország 57-54 (9-18, 18-16, 20-8, 10-12)

SPANYOLORSZÁG: Lacorzana 6, Segura 1, Piera 9/3, Pendande 5, Wone. Csere: Castedo 4, Sanchez-Ramos 3/3, Hernangomez 7, Mateo 2, Pueyo 10, Carrera 10, Blanco. Edző: Mario Lopez.

MAGYARORSZÁG: Angyal 10/3, Tóth O. 6, Mányoki 3/3, Tóth F. 4, Varga 9. Csere: Kiss 11/3, Horváth 2, Wentzel 2, Kovács 5/3, Révész 2. Edző: Völgyi Péter.

Két héten belül második elődöntőjére készült világversenyen Völgyi Péter U18-as válogatottja. A világbajnokságon az elődöntőben rögtön a legjobb csapatot, az amerikaiakat sodorta a sorsolás a mieink elé, akkor vereség lett a vége. Az udinei Európa-bajnokságon szintén az egyik nagy esélyes, Spanyolország állt a döntőbe vezető úton Angyal Barbaráék előtt, nehéz lett volna itt ezen a kontinenstornán keményebb ellenfelet kívánni. Persze itt már nincs könnyű ellenfél , s a sablonos igazság ezúttal is megállja a helyét. Ám a mieinknek még csak könnyebb meccsből sem igazán jutott, hiszen a csoportból a németek és a lettek mindjárt itt vannak a legjobb négyben. Aztán a nyolc közé az idén egész erős csapattal érkező, kőkeményen verekedő horvátok jöttek, utána pedig az arany talán legnagyobb várományosának tekintett franciákkal harcolhattunk az elődöntőért. Szóval a spanyolok csak a sormintába illeszkedtek, s szemmel láthatóan emiatt nem is keseregtek a magyar lányok. Fájjon az ellenfél feje a mezőny legfiatalabb csapata miatt, akik töretlen jókedvvel és elszántsággal készültek az újabb nagyon nehéz feladatra.

A meccs délelőttjén videózás és egy könnyű edzés szerepelt a programban. A spanyol női kosárlabda a világ legszűkebb elitjébe tartozik, ez igaz felnőtt és utánpótlás szinten is, az általuk diktált tempó, az előszeretettel alkalmazott letámadás bizny sokak életét megkeseríti, nem könnyű ellene jól játszani.

Elrontott támadásokkal kezdődött az első elődöntő, az első kosarat Angyal egy remek befutás után szerezte, kicsit később pedig egy brusztolós betörés után meg is duplázta a magyar előnyt a mezőny egyik legjobb irányítója (0-4). Nőhetett is volna az előny már a meccs elején, de kimaradt egy-két tisztának tűnő helyzet. A spnyolok nem igazán találták saját játékukat az első percekben, dobásig is alig-alig jutottak, vagy ha igen, akkor az nem volt igazi dobóhelyzet. Öt percig csak büntetőből találtak be a hispánok, persze ezzel is szorossá tudták tenni a meccset. Mányoki és Angyal hármasa a lehető legjobbkor jött, a hatodik perc végére kétszer annyi pont állt a táblán a magyarok neve mellett, mint a spanyolokénál (5-10). Aztán Kiss Angelika mester centerezése után gyorsan időt is kért a spanyol edző (5-12).

Kiss és Wentzel kosaraival nem engedte a magyar csapat közelebb a spanyolokat. Jól játszottak a mieink, így aztán a negyed végére továbbra is kétszer annyi pontot dobtak, mint ellenfelük (9-18).

Révész Boróka révén a magyaroké volt az első kosár a második negyedben is. A magyar lányok a mérkőzés előtt a triplaszázalék mellett egy mutatóban voltak jobban a spanyoloknál, ez pedig a lepattanó. Nos, ezen ezúttal sem igazán akartak változtatni a mieink, oroszlánként lecsaptak minden szabadnak tűnő labdára. Tóth Franka is saját támadólepattanóját tette vissza, s növelte a 13. perc végére 10 pontosra Magyarország előnyét (12-22). Két spanyol büntető után először a mérkőzésen eredményes volt a hispánok letámadása, fel is pörgette őket a siker, s gyorsan szereztek még egy labdát, belehajszolva a hibába a magyarokat. Völgyi Péter gyorsan időt is kért, hogy rendezze a sorokat (16-22).

Sajnos a néhány hiba nagyon felpörgette a spanyolokat, s Hernangomez dudaszós duplájával már csak két pont volt a hátrányuk (20-22). A 8-0-s spanyol rohanásnak Tóth Franka vetett véget, Angyal hozta kihagyhatatlan helyzetbe. Kiegyenlítetté vált a mérkőzés, a spanyolok jobban megtalálták a rést a magyar védekezésen, aminek mi persze nem örültünk, de a meccs kétségtelenül látványosabb lett tőle. Itt most bizony küzdeni kellett, ütközni, vetődni, ami a súlybeli fölényük miatt inkább a hispánoknak kedvezhetett hosszabb távon, hiszen a gyengébbet könnyen felőrölhetette. Ám a magyar lányok ebben a helyzetben is remekül kosárlabdáztak, s Varga faultos kettesével kissé megléptek a negyed hajrájához érve (22-30). Aztán mikor Tóth Orsolya büntetői után újra tíz volt közte, jött egy spanyol hármas és egy kettes, s máris szoros volt a meccs (27-32). Szerencsénkre a negyed utolsó eseménye az egyébként remekül játszó Tóth Orsolya nevéhez fűződött, így a palánkos kettesével hét ponttal a mieink tartottak előbbre a mérkőzés felénél (27-34).

A nagyszünet után spanyol kosárral folytatódott a találkozó. Lacorzanáék óriási lelkesedéssel próbálták a lehető leggyorsabban eltüntetni a különbséget. Két és fél percig tökéletesen is őrizték a kosarukat, amíg végül Angyal megtörte a gólcsendet, de az ellenfél lendületét nem. Pendande büntetőjével négy pontra zárkóztak a spanyolok (32-36), sőt, Piera szerencsés palánkos hármasával egyetlen kis pont maradt a nehezen felépített előnyből. Időt is kért Völgyi Péter, hogy kirángassa tanítványait a gödörből (35-36).

A spanyolok zónája, hasonlóan az első félidőhöz, ezúttal is komoly gondot okozott, képtelenek voltunk betalálni. Így aztán huszonöt és fél perc játék után először a mérkőzésen átvették a vezetést a hispánok (37-36). Ezekben a percekben érezni lehetett, hogy eldőlhet a találkozó. Nagy kérdés volt, hogy képesek lesznek-e betalálni a zóna ellen Tóthék, vagy felőrölnek minket a lendületet kapott Hernangomezék. A harmadik negyed hajrájához érve sajnos nem tudta lefékezni a hispán rohanást a magyar csapat, már hat ponttal is vezettek a fehérmezesek, amikor Kovács triplája beesett. Az egyébként összességében bűnrosszul büntetőző spanyolok persze ezúttal nem hibáztak a volnalról, így 12 ponttal nyerték meg a rendkívül fontos harmadik negyedet (47-42).

A záró tízperc előtt nagy kérdés volt, hogy fejben maguk mögött tudják-e hagyni a lányok a rendkívül rosszul sikerült harmadik negyedet, vagy folytatódik a spanyolok rohanása. Nos, a spanyol rohamok szelídültek, de senki sem tudott kosarat dobni, így pedig nem tudott felzárkózni a magyar válogatott. Szerencsénkre a spanyolok sem jeleskedtek a kosárszerzésben, Hernangomez büntetője három perc után az első pont volt ebben a negyedben (48-42). Semmi nem akart sikerülni a mieinknek, első kosarunkat négy és fél perc után dobtuk. Ennek ellenére sem volt még semmi veszve, hiszen öt perc alatt nyolc pont ledolgozható (52-44). Völgyi Péter időkérése kicsit felrázta a lányokat, két gyors kosárral ismét látótávolságon belül voltak a spanyolok, nem is csoda, hogy ezúttal Mario Lopez hívta magához csapatát négy perccel a vége előtt (52-48).

Pendande bedobta az ajándékba kapott büntetőket, majd gyorsan labdát szereztek, de újabb kosarat szerencsére nem. Kiss Angelika viszont igen, így továbbra is ott loholtunk az ellenfél nyomában. Angyal egyik büntetője kimaradt, a végét pedig rutinosan kijátszották a spanyolok, akik második félidei védekezésükkel megérdemelten nyerték meg az elődöntőt, s jutottak a vasárnapi fináléba.


Fotó - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek