Halálcsoport - nyerő váltás - felszabadultság
10
Aug
2018
Halálcsoport - nyerő váltás - felszabadultság
2018. augusztus 10.  |  17:30
U18-as válogatottunk szenzációs játékkal, remek dobóformát mutatva, a franciákat legyőzve ott van az udinei korosztályos kontinensviadal legjobb négy csapata között. Völgyi Péter szövetségi edző együttese szombaton 18.45-től "régi ismerősével", a spanyol csapattal játszik a döntőbe jutásért. Az alábbiakban kicsit visszatekintünk az eddig történtekre.

„Halálcsoport”

Mint utólag kiderült: fiataljaink az Európa-bajnokság kiemelkedően legerősebb csoportjába, egy félelmetesen erős kvartettbe kerültek, utólag akár "halálcsoportnak" is nevezhetjük. A legjobb négy közé ugyanis a mieink, valamint lányaink elődöntőbeli riválisa, a spanyol együttes mellett két korábbi csoportellenfelünk, Völgyi Péter alakulatának eddigi egyetlen legyőzője, Lettország, valamint a német együttes verekedte be magát. A baltiak a nyolc közé jutásért a vártnál talán valamivel nehezebben 59-47-re verték a svéd csapatot, majd az elődöntőbe jutásért az orosz válogatottat fektették két vállra (69-62). A németek azzal, hogy a nyolc közé jutásért simán, 67-46-ra legyőzték az olaszokat, roppant magabiztosak lettek, és a negyeddöntőben ugyanazzal a lendülettel a cseheken is egészen könnyedén (72-44) léptek át. Ezek után az elődöntőben, a másik ágon újra találkozik két csoportellenfelünk, a német és a lett csapat. A csoportkör nyitó fordulójában egyébként 66-62-es német siker született.

Nyerő váltás

Tóth Orsolya az első két meccset "megúszta" dobott pont nélkül, görcsösen, erőlködve kezdte a tornát. Nem is volt könnyű helyzetben, hiszen egy sikeres, jól működő - amint azt többször megírtuk, az U17-es világbajnokságon negyedik helyezést szerző együttesből 10 játékos van ott az Eb-keretben - csapatba kellett megpróbálnia valahogy kívülről beilleszkednie. A harmadik, lettek elleni meccsen aztán megtört a jég, 8 pontig jutott, majd a horvátokkal szemben 2-vel zárt, azaz az első 4 meccsen 2,5 pontos, valamint 4,25 lepattanós átlaga - nem éppen egy "kezdőbe kvalifikáló" statisztika. Ennek ellenére a Völgyi Péter vezette szakmai stáb a negyeddöntőben a kezdőbe jelölte. Emlékezzünk: Orsi triplájával kezdődött az összecsapás, és a Vasas üdvöskéje meg sem állt egy 11 pontos és 12 lepattanós dupla-dupláig. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a poszton az eddig kezdő Wentzel Nóra pontszámban (14/6) és dobás hatékonyságban (4/7 mezőnyből, 2/2 tripla, 4/4 büntető) szintén a legjobb meccsét hozta, akkor nyugodtan nevezhetjük telitalálatnak a szakmai stáb ezen húzását. Azért pedig, ahogy a stáb Orsit - nem csak a szakembereknek, természetesen magának a játékosnak is - óriási elismerés jár!

Felszabadultság

Hogy mit tesz az, hogy a horvátok legyőzésével, s az eredeti cél, a mezőny első felébe, a legjobb nyolc közé jutás elérésével a lelki terhek alól felszabadulva játszhattak fiataljaink, annak alátámasztására két statisztikai adat: lányaink szédületesen dobták a triplákat (6/9, 66,6%) és a büntetőket (15/16, 93,75%). Csak az érdekesség kedvéért e két mutató az eddigi meccseken: Szlovénia : 7/21, 33,3% és 6/12, 50%, Németország: 3/14, 21,4%, 7/12, 58.3%, Lettország: 5/19, 26,3%, 14/21, 66,6%, Horvátország: 6/17, 35,3%, 11/18, 61,1%. Bár ezt a dobóteljesítményt nehéz lesz felülmúlni, jelezzük: ahogy a franciák elleni negyeddöntő, úgy a hátralévő két meccs is ajándék, azaz a spanyolok elleni elődöntőben ugyanilyen felszabadultan játszhatnak Angyal Barbaráék.

Kulcsfontosságú lepattanók

Amit még "számszakilag" érdemes megjegyezni - és ez már nem felszabadultság, hanem akarat kérdése - hogy a remek alkatú, szerkezetű, s fizikai állapotú játékosok alkotta francia csapat ellen fiataljaink fölényesen, 46-29-re nyerték a lepattanóharcot, amelyet a nem igazán mérvadó szlovénok elleni meccsen 56-36-ra, a németekkel szemben 43-40-re nyertek lányaink. Egyetlen vereségünk alkalmával, a lettek ellen e műfajban 43-37-re alulmaradtunk, majd a horvátok elleni siker alkalmával 42-35-re megint mi bizonyultunk jobbnak. Ebből is látszik, hogy lányaink számára kulcsfontosságú a lepattanók megszerzése: az egyetlen vereség alkalmával elveszítették a lepattanócsatát, ám mindig megnyerték a mérkőzést, amikor pattanózásban felülmúlták ellenfelüket.

Ledönthető spanyolfal

Völgyi Péter együttese még a világbajnoki felkészülés során többször is összecsapott a spanyolokkal, Az edzőmeccseken, szoros, kiélezett csatákban a rivális diadalmaskodott, ám tétmérkőzésen, Minszkben, az U17-es vb csoportkörében visszavágtak a lányok,s 57-56-ra legyőzték a hispán hölgyeket - Völgyi Péter a torna egyik legfontosabb sikerének minősítette azt a diadalt. Azért abból a minszki csoportmeccsből a holnapi Eb-elődöntővel kapcsolatban túl messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, mert bár csapatunkból a minszki csata résztvevői közül tízen is ott lesznek az udinei elődöntőn, a spanyoloktól mindössze ketten. Azt azért érdemes megemlíteni, hogy a minszki magyar diadal egyik fő letéteményese, az akkor 14 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával záró Varga Alíz volt, aki az Eb-n is meghatározó, igen hasznos játékosa válogatottunknak!


Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek