Lettország és a fáradtság legyőzte lányainkat
06
Aug
2018
Lettország és a fáradtság legyőzte lányainkat
2018. augusztus 6.  |  21:05
Mivel a szlovénokat a lányaink után a lettek, majd ma kora délután a németek is simán legyőzték, a csoportelsőség volt a tét a Lettország elleni összecsapáson az udinei U18-as leány Eb-n. A B jelű kvartett megnyeréséhez a balti együttes ellen egy 7 pontos vagy annál kisebb különbségű vereség is elegendő lett volna, de a németek ellen megsérülő Tóth Franka nélkül az első percek remek játéka után a fáradtan, enerváltan és sok hibával játszó magyar csapat hiába küzdött nagyot, szinte végig futva az eredmény, s a lepattanózást 48-41-re megnyerő ellenfele után 12 ponttal kikapott, és csoportja második helyén zárt.

Magyarország-Lettország 59-71 (13-16, 14-16, 18-22, 14-17)

Angyal Barbara szép közeli tempójával lányaink szereztek vezetést, Kiss Angelika növelte az előnyt szép középtávoli dobással, Mányoky Réka hármasa két és fél perc után már 7-0-s magyar vezetést eredményezett, miközben a balti lányok a mi palánkunk alatt megszerzett lepattanók után többször hibáztak közelről, időt is kért a lett szakvezető. Betörésből meg is szerezte első pontjait ellenfelünk. A folytatásban a pontok helyett a személyiket gyűjtögették a lányok, a szakasz közepére ledolgozta hátrányát ellenfelünk, ekkor Völgyi Péter kért időt. Az eddigi meccseken is a padról rendre remekül beszálló Horváth Fruzsina törte meg közel három és fél perces kosárcsendünket, majd Tóth Orsolya is megszerezte első pontjait az Eb-n, ám a szakasz hajrájában lett tripla, majd dupla következett, fordított ellenfelünk, sőt újabb duplát szerezve hárommal megugrott.

Szép középtávoli találattal 5 pontosra növelte előnyét Lettország. Újra Tóth Orsi villant, ügyes balkezes kosarat szerzett. A védekezés ekkor nem igazán működött, minden akcióját fejezte be a lett csapat, amely 6-2-vel kezdve a negyedet 7 ponttal elhúzott. Görcsösen, rossz ritmusban játszottak a lányok, nagyon kellett Angyal rendezetlen védelem ellen tiszta helyzetig játszott akció végén dobott triplája. Ő szinte egymaga tartotta versenyben U18-as válogatottunkat, duplát, majd támadóhibát kiharcolva labdát szerzett. Igazán más nem tudott felnőni mellé, így a hátrány csökkent, továbbra is futottak a lányok az eredmény, s ellenfelük után. A szakasz közepén csapatunk első számú irányítója egy 8-2-es rohamot vezényelt, sikerült 1 pontra feljönni. Lett időkérés után ellenfelünk három alkalommal szedte vissza a lepattanót a mi palánkunk alatt, majd olyan kosarat kapott U18-as együttesünk, amilyet nem szokott: a lettek leindították fiataljainkat. A félidő hajrájában Varga Alíz begyűjtötte a harmadik személyijét, s egy lett triplával ismét 7 pontosra nőtt a hátrány. A félidő végét jelző dudaszó pillanatában Angyal újra betalált, 15-öt szerzett az első félidőben összehozott 27 magyar pontból, 5 pontos hátránnyal fordultunk.

A második félidő elején sikerült megakadályozni ellenfelünket abban, hogy 8 másodperc alatt átvigye a labdát a félpályán. Az első szünet utáni pont Kiss nevéhez fűződött, másfél perc elteltével született. Erre 2+1-es akcióval feleltek a lett lányok, Wentzel Nóra labdát, a támadásból Angyal kosarat szerzett. Ezt követően őt könyökölték orrba, jött is a támadó, ám padunk sportszerűtlent is szeretett volna - helyette jött egy technikai nekünk. Ellenfelünknek minden bejött - illetve bement, egy tripla is a zónánk ellen vagy 8 méterről, majd egy olyan közeli dupla, amelynél a lett lány nem is látta a gyűrűt. A negyed közepén 10 pont fölé nőtt kapkodó együttesünk hátránya, továbbra is sok pattanót engedtek lányaink a kétségtelenül fizikai fölényben lévő ellenfélnek a magyar palánk alatt. Mányoky hármasával sikerült 10-en belülre kerülni, de a lettek a büntetőket is sokkal jobban dobták - úgy tűnt, játékosaikból jóval kevesebbet vett ki a szlovénok elleni siker, mint a mi lányainkból a németek legyőzése. Révész Boróka "büntetett" hibátlanul, majd Kovács Georgina keze sem remegett a vonalon. A letteknek mindenre volt válaszuk, hiába emelt be a szakasz végén Kovács egy triplát, a baltiak dobtak rá egy duplát, s 9 ponttal vezettek a záró etap előtt.

Lett kosárra Varga felelt ennek elején, sajnos Kiss kihagyta, lett "párja" viszont bedobta a büntetőket. Triplával 14 pontosra nőtt ellenfelünk előnye - 19 pontos vereség esetén a harmadik helyen zárnak lányaink... Akik a záró etapban ki nem kényszerített módon több labdát is eladtak, s egy újabb lett kosár után 16 pontos hátrányba kerültek. E meccsen vélhetően nem csupán a németek elleni mérkőzés, hanem még az U17-es vb fáradalmai is éreztették hatásukat. A szakasz közepén kiemelkedően legjobb játékosunk, Angyal hármasa újabb reményt adott, s egy 6-0-s rohammal 10 pontra feljött csapatunk. A lettek azonban jól büntetőztek, végül 12 ponttal győztek, s a mérkőzés mellett a csoportot is megnyerték.

Magyarország: ANGYAL 20/6, Wentzel 2, Mányoky 8/6, Varga A. 5, Kiss A. 5. Cs.: TÓTH O. 8, Boros, Horváth F. 2, Kovács G. 5/3, Révész 4.

A meccs teljes statisztikája:

http://www.fiba.basketball/europe/u18women/2018/game/0608/Latvia-Hungary#tab=boxscore


Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek