U18-as 3x3 Eb-selejtező: Mindkét magyar csapat jól szerepelt
06
Aug
2018
U18-as 3x3 Eb-selejtező: Mindkét magyar csapat jól szerepelt
2018. augusztus 6.  |  13:40
Szombaton és vasárnap Szolnokon rendezték az U18-as 3x3 Európa-bajnokság (Europe Cup) három selejtezőjéből az egyiket, ahol mindkét magyar csapat pályára lépett - a másik két selejtezőre a franciaországi Voironban, illetve az olaszországi Bariban került sor. Mivel Debrecenben rendezik a kontinenstornát, így lány és fiú válogatottunk is alanyi jogon indulhat majd az Eb-n, az tehát biztos volt, hogy ott leszünk az Európa-bajnokságon, bármi történik a hétvége során.

Mindkét nemnél ugyanúgy zajlott a kvalifikáció. A fiúknál 10, a lányoknál 8 nemzet indult Szolnokon, amelyeket a fiúknál két ötös, a lányoknál pedig két négy fős csoportba sorsoltak, és mindkét mezőnyből 3-3 együttes nyert indulási jogot. A csoportgyőztesek azonnal kijutottak a debreceni Eb-re, a csoportok második és harmadik helyezettjei pedig keresztjátékot játszottak. A keresztjáték két győztese játszott volna egy "döntőt" az utolsó, harmadik kvalifikáló helyért, amennyiben a magyar csapatok nem jutottak volna be ezekbe a döntőkbe. Mivel az már a selejtező előtt is biztos volt, hogy mi ott leszünk Debrecenben, ezért logikusan adódott: ha mi egy ilyen döntő résztvevője leszünk, akkor nem kell lejátszani azt a meccset, a másik csapat kiharcolja enélkül is az Eb-szereplést.


A hölgyeknél a Kovács Kitti, Laufer Gabriella, Madár Kata, Varga Eszter négyes alkotta magyar csapat a B csoportba került Oroszországgal, Izraellel és Fehéroroszországgal együtt. Az oroszok kiemelkedtek, a mieink ellen aratott 11-9-es győzelmük mellett az izraelieket (13-6) és a fehéroroszokat (20-7) is nagyon könnyedén verték, így csoportgyőztesként kijutottak az Eb-re. A fehéroroszok lefelé lógtak ki, hiszen a magyar válogatott (13-6) és Izrael (13-10) is legyőzte őket.

A második és a harmadik helyről a magyar csapat és az izraeliek egymás elleni mérkőzése döntött vasárnap délután, amelyet 16-15 arányban a vendégek nyertek, így a mieink a harmadikok lettek a csoportban. Az A jelű négyesből Ukrajna nagyon simán jutott ki az Európa-bajnokságra a lengyelek, a svédek és a németek előtt. A lányoknak így Lengyelországgal kellett megküzdeni vasárnap este, és 13-12-es győzelmünk azt is jelentette, hogy a Svédországot 18-13-ra legyőző Izrael is kint van az Eb-n.

A magyar válogatott csoportmérkőzései

Magyarország - Fehéroroszország 13-6
Magyarország - Oroszország 9-11
Izrael - Magyarország 16-15

A csoport végeredménye

1. Oroszország 3-0
2. Izrael 2-1
3. Magyarország 1-2
4. Fehéroroszország 0-3

Lengyelország - Magyarország 12-13


A fiúknál a Bencsik Barnabás, Frank Áron, Martinez Ralf, Mokánszki Máté kvartettből álló magyar válogatott a B jelű ötösben kapott helyet Csehországgal, Montenegróval, Hollandiával és Fehéroroszországgal. Szombaton a hollandokat könnyedén győzték le a mieink (17-12), majd egy pontesőt hozó találkozón Montenegró skalpját is begyűjtöttük (21-18).

Vasárnap először a fehéroroszok voltak terítéken a mieink számára, és 21-8-ra győztek is Frankék, akik a csoportelsőséget a csehek ellen döntötték el. Rendkívül jó színvonalú, szoros és pontgazdag meccsen a csehek végül egy kétpontos kosárral nyertek nyolc és fél perc alatt 21-20-ra, így kiharcolták az Eb-részvételt. A másik csoportból Spanyolország jutott ki egyenes ágon a kontinenstornára, és hasonló körülmények között: úgy előzték meg a hispánok a szerbeket, hogy 21-20-ra nyerték az egymás elleni összecsapást. A harmadik Észtország lett Izrael és Grúzia előtt. A magyar csapat így az észtekkel mérte össze tudását, és 20-17-re diadalmaskodott - ezzel a mieink csoportjában harmadik helyen végző Montenegrót 21-10-re legyűrő szerbek is kijutottak az Európa-bajnokságra.

A magyar válogatott csoportmérkőzései

Hollandia - Magyarország 12-17
Magyarország - Montenegró 21-18
Magyarország - Fehéroroszország 21-8
Csehország - Magyarország 21-20

A csoport végeredménye

1. Csehország 4-0
2. Magyarország 3-1
3. Montenegró 2-2
4. Hollandia 1-3
5. Fehéroroszország 0-4

Magyarország - Észtország 20-17


Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek