Női U18-as Eb, Udine: Szombati start Szlovénia ellen
03
Aug
2018
Női U18-as Eb, Udine: Szombati start Szlovénia ellen
2018. augusztus 3.  |  10:20
Szombaton kora délután Szlovénia ellen kezdi meg Európa-bajnoki szereplését az olaszországi Udinében U18-as leány válogatottunk. Most megnézzük, csoportellenfeleink hogyan teljesítettek a közelmúltban az Eb-ken, vb-ken.

U18-as válogatottunk egyértelműen a tavaly még az U16-os Eb-n ezüstérmet szerző, a múlt héten a fehéroroszországi U17-es vb-n pedig a 4. helyen végző csapatra épül. Ez bizony tiszteletre méltó közelmúlt.

Első ellenfelünknél, Szlovéniánál az utóbbi években óriási fellendülés volt tapasztalható, férfi válogatottjuk megnyerte az Eb-t, női U20-as válogatottjuk tavaly ezüstérmes lett, pár hete azonban Sopronban nagy meglepetésre kiesett. A tavalyi U18-as Eb-n a szlovén csapat a 7. helyen végzett, abból az együttesből egyedül Mojca Ahac maradt hírmondónak.

Második ellenfelünk, a német együttes a tavalyi B-divíziós Eb megnyerésével került az A-ba. A német U16-os válogatott viszont már tavaly is A-divíziós volt, és 6. lett azon a tornán, amelyen a mi fiataljaink ezüstérmet szereztek - várhatóan e két csapat "elegye" alkotja majd a német U18-as válogatottat.

Tekintettel arra, hogy a mi U18-as válogatottunk a tavalyihoz képest teljesen kicserélődött, csak a tények kedvéért említjük meg, hogy azon a soproni tornán is egy csoportban volt a lettekkel, akiket fölényesen, 85-53-ra legyőzött. A lett keretből három ifjú hölgy - Nikola Ozola, Aleksa Gulbe és Mara Mote - nevét az idei csapatban is olvashatjuk. Amíg tőlünk 10, a lett válogatottból 4 játékos duplázik, azaz a baltiaktól Ketija Vihmane, Paula Klescova, Laura Meldere és Jete Katrina Nulle lesz ott Udinében is a minap Minszkben az U17-es vb-n is szereplő, s ott a 8. helyen végző lett válogatottból. A baltiak a negyedik helyen végeztek tavaly Bourges-ban az U16-os Eb-n, ahol a mi lányaink döntőt játszottak, s ezüstérmesek lettek. Abból az U16-os csapatból - és itt már akadnak "átfedések" - Nulle, Vihmane, Klescova, Meldere Udinében is ott lesz, de akad pár, a nemzetközi porondon eddig nem szereplő játékosuk is. 

A magyar U18-as leány válogatott csoportmérkőzései:

Augusztus 4. szombat, 14.15: Magyarország-Szlovénia

Augusztus 5. vasárnap, 18.45: Magyarország-Németország

Augusztus 6. hétfő, 18.45: Magyarország-Lettország


Fotó - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek