Európai Egyetemi Játékok: Bécsi kapu, spanyolfal
23
Jul
2018
Európai Egyetemi Játékok: Bécsi kapu, spanyolfal
2018. július 23.  |  19:05
Nem a magyar kosárlabdacsapatok napja volt a hétfői Portugáliában, Coimbrában, az Európai Egyetemi Játékokon. A vasárnap délután erőn felül teljesítő, s profi kosarasokkal teletűzdelt román Pitesti ellen hősiesen helytálló, s nyerő helyzetből végül alulmaradó TF-lányok enervált támadójátékkal simán kikaptak a bécsiektől, a miskolci srácoknak pedig meg kellett hajolniuk a tavalyi ezüstérmes spanyol Sevilla nagyobb tudása előtt.


Nők

Bécsi Egyetem - TFSE 60-38 (19-11, 16-8, 13.6, 13-12)

TFSE: Miháczi 4, HERMAN 7/3, Karlócai, VARGA B. 15, Németh A. 4. Cs.: Kováts 3, Shirian 1, Szeli 2, Agic 2, Czivinger, Fábián.

Úgy tűnt, sokkolta a TFSE csapatát a vasárnapi, nagy előnyről a hajrában elveszített Pitesti elleni találkozó. Hétfőn reggel a magyar női egyetemi bajnok nem tudta megismételni a románok elleni, végig megalkuvást nem tűrő küzdéssel párosuló, helyenként remek játékot. Gyorsan ellépett 14-4-re a bécsi csapat, amelyben a zalaegerszegi irányító, Sigi Koziar, valamint a pár éve Győrben kosarazó Takács Kata személyében két, a magyar élvonalban is megforduló játékos is szerepelt. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy amíg a TF kihajtotta magát a románok ellen, addig a bécsiek legjobbjaikat pihentetni is tudták, s így is könnyedén nyertek a Porto csapata ellen. Varga Barbara néhány ügyes megmozdulásával 14-10-re még feljött, de ezzel el is lőtte minden puskaporát a TF. Az enervált, tompa támadójáték miatt fokozatosan húzott el a bécsi együttes, a harmadik negyed végére 23 pontra duzzadt a TF hátránya, ráadásul közben azért pihenhettek is a bécsi kulcsjátékosok. A záró szakaszban már mindkét csapatnál az addig kevesebb lehetőséghez jutó játékosok játszottak. A bécsiek védekezését nem sikerült feltörni, a TF fájó vereséget szenvedett.

Magyar Bianka: - Úgy látszik, két egymást követő napon nem tudunk felnőni a feladathoz olyan csapatok ellen, amelyekben több európai élvonalbeli bajnokságban szereplő kosaras is játszik. Tegnap ez sikerült, ma nem. Ezek után a célunk a kilencedik hely megszerzése.


Férfiak

Miskolci Egyetem - Sevilla Egyetem 48-94 (22-31, 1ö-25, 9-2ö, 7-18)

Miskolc: TAKÁCS 10/3, Orosz 3/3, Szepesi 5/3, Kopasz 7/3, Lippai 9. Cs.: Homoki 7, Piukovics 5/3, Orliczki B., Varga M., Orliczki M. 2, Jurányi.

Orosz Bence és Szepesi Szabolcs triplájának köszönhetően parádésan, 8-2-vel kezdett a Miskolc. Ezt követően a Sevilla védekezésben fokozta a nyomást, és bizony az idehaza szokatlan intenzitású egészpályás letámadás ellen gyakran adták el a labdát a miskolci srácok. Előbb egy 10-2-es, majd egy 11-0-s rohamot produkáltak a sevillaiak, majd a második negyed első felét 10-0-ra nyerve gyakorlatilag eldöntötték a meccset a maguk javára. Drahos Gábor tanítványai egy, a magyarnál jóval magasabb szintű kosaras kultúra képviselőivel találták szemben magukat, a spanyolok sok kosarat dobtak labdaszerzések utáni indításokból, de felállt védelem ellen sem jöttek zavarba - mind fizikálisan, mind pedig gondolkodásban legalább egy sebességi fokozattal gyorsabbak voltak a lelkesen küzdő, de igen sokat hibázó miskolciaknál. A Sevilla egy pillanatra sem lassított, viszont legjobbjukat időnként pihentették a spanyolok, akik az utolsó pillanatig koncentrálva nagy különbségű győzelmet arattak, a magyar férfi egyetemi bajnoktól időnként felvillanásokra futotta.

Drahos Gábor: - Ígéretesen kezdtünk, de aztán bemelegedtünk... komolyra fordítva a szót a két csapat egészen más célokkal érkezett az Európai Egyetemi Játékokra, és ez tökéletesen látszott ezen a mérkőzésen. Egy ilyen kiváló csapat ellen, mint a Sevilla, ennyire sok hibával játszani ilyen végeredményhez vezet, minimális mennyiségű pozitívumot láttam. A mérkőzésen szerzett sok-sok tapasztalatot viszont fel fogjuk használni.

Vármegyei szövetségek