U18-as fiúk: Másodjára is győzelem Szlovákia ellen
21
Jul
2018
U18-as fiúk: Másodjára is győzelem Szlovákia ellen
2018. július 21.  |  17:35
U18-as fiú válogatottak felkészülési mérkőzése, Székesfehérvár, MKOSZ-csarnok

Magyarország - Szlovákia 76-62 (16-15, 26-20, 15-14, 19-13)

MAGYARORSZÁG: Tóth 6/6, Csík 17/6, Dancsecs 17/6, Polster 11/9, Kovács Bálint 8. Csere: Takács 4, Sitku, Farkas 5/3, Rátvay 8, Érsek, Meleg. Edző: Forray Gábor

A két gárda edzője közül alighanem Forray Gábor volt az elégedetlenebb a pénteki meccs után, különösen a támadójáték és a lepattanók miatt ráncolta homlokát a válogatott szakmai vezetője. Mindkét téren változást, pozitív változást várt tanítványaitól az Európa-bajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzésen. Betegség és sérülés miatt ezúttal sem volt a meccskeretben a csapat két kulcsembere, Somogyi és Fazekas.

Dancsecs és Krebec kosarával indult a mérkőzés, láthatóan mindkét fél ügyelt arra, hogy ne hagyja a másikat könnyű kosarakhoz jutni. Az eredményességen a mieinknek sikerült hamarabb változtatni, Tóth triplája, valamint négy sikeres büntető után 9-2-re vezettünk három perc játék után.

Ekkor némileg megtorpantak Dancsecsék, közel három percig nem dobtak kosarat. Farkas triplája után három szlovák kosár következett, így az utolsó két percre feljöttek a vendégek (15-11), sőt a dudaszóig tovább tudták csökkenteni a különbséget.

Jól kezdték a mieink a második negyedet, meg is léptünk hét ponttal, de az ellenfél gyorsan összeszedte magát, s felzárkózott egyetlen pontra (24-23). Ám két magyar triplával újra szebb lett az eredményjelző, egészen addig, amíg Juraj Palenik is be nem lőtte magát kintről (30-26).

Mindkét oldalon némileg lanyhult a védekezés, több lett a pont, ami a látványnak jót tett, de a két edzőt egyáltalán nem nyugtatta meg. Forray Gábor azt azért alighanem örömmel konstatálta, hogy ebből a játékhelyzetből a mieink jöttek ki jobban, s Kovács Bálint támadólepattanóból visszatett kosarával már 37-28-ra vezettünk. A szlovákok egyébként előszeretettel terelték labdás embereinket hórihorgas centereik, Tomas Pavelka és David Erben felé, akik hosszú kezeikkel ipari mennyiségben osztogatták a blokkokat. Ám amikor a betörő játékos nem a kosárszerzést, hanem a passzt választotta, mindig akadt üres ember, aki jobbára értékesítette a tiszta helyzetet. Így aztán Takácsék a félidő lefújásáig tartani tudták előnyüket, s ők vonulhattak nyugodtabban pihenőre (42-35).

Bár két gyors és szép kosárral ráijesztettek a magyarokra a vendégek a harmadik negyed elején, de Dancsecsék hamar rendezték a sorokat, s megléptek ellenfelüktől (53-41).

Az időkérés után pontosabbá vált a szlovákok játéka, s egy 0-6-os sorozattal felzárkóztak (55-49).

Mivel az utolsó kosár a mieinké volt, így egyetlen ponttal ezt a játékrészt is megnyerték Tóthék.

Szlovák triplával indult a záró játékrész, Csík és Dancsecs révén a magyarok következtek kintről, majd újra a vendégek, így aztán három perc után nem változott lényegében semmi. Ez az első kétpontos kosarakig így is volt, s mivel azokat az első öt percben csak a mieink szereztek, így a 36. percre ismét 12 pont volt a két gárda között (67-55). Egyre idegesebbé vált az ellenfél, sokat reklamáltak, ám ezzel csak maguknak ártottak, mert nem a játékra figyeltek. Az utolsó két perchez érve a lényeges kérdések eldőltek, csak a különbség volt kérdéses. Ez végül 14 pontnyi lett, ami reális a mérkőzés képét nézve.

Forray Gábor: Gratulálok a fiúknak, tudtak változtatni tegnaphoz képest, helyenként kifejezetten jól támadtunk és védekeztünk. Köszönöm a srácoknak az eddigi munkát, nagyszerűen dolgoztak! Előttünk az Európa-bajnokság, szerdán utazunk, s várnak immár a tétmeccsek.​

Vármegyei szövetségek