Kezdődik az U17-es világbajnokság
20
Jul
2018
Kezdődik az U17-es világbajnokság
2018. július 20.  |  21:55
Holnap, azaz szombaton délután megkezdi szereplését a magyar női U17-es válogatott a minszki világbajnokságon.

A mieink sorrendben Argentína, Új-Zéland és Spanyolország együtteseivel fognak összecsapni a C jelű kvartettben, ahonnan minden gárda továbbjut a nyolcaddöntőbe. A csoportban megszerzett pozíció fogja eldönteni, hogy a D jelű négyes melyik tagjával találkozik majd Völgyi Péter alakulata a nyolc közé jutásért - a D csoportban egyébként Angola, Kanada, Lettország és Ausztrália találhatóak.

Az ellenfelek több szempontból is nagy kérdőjelnek számítanak, mivel egyrészt nem sok világversenyen láthattuk még ezeket a játékosokat, másrészt a tavalyi kontinenstornák eredményei kvalifikáltak erre a versenyre, és egy év alatt rengeteget változik mindenki ebben a korban.


Az első ellenfél az az Argentína lesz, amely a tavalyi U16-os Amerika-bajnokságon a harmadik lett az Egyesült Államok és Kanada mögött, a bronzmeccsen Kolumbiát legyőzve - ez a négy ország van most kint a vb-n a kontinensről. A két nagyágyú közül Kanadától a csoportmeccseken kaptak ki minimálisan (71-65), míg az USA elég simán verte őket az elődöntőben (98-42), de ez talán kevésbé mérvadó, az amerikai csapat sok válogatott ellen ért el hasonló eredményeket, és jó eséllyel most is így lesz majd.

Ki kell emelni tőlük Lucia Opertót, aki 191 centijével tavaly még centerként tevékenykedett, most azonban többet mozog a hírek szerint a gyűrűtől távolabb - itt érdekes kérdés lesz, hogy a testi erő és a gyorsaság közül melyik lesz mérvadóbb, az egyik szegmensben a mieink, a másikban az argentin hölgy lehet előnyben. Két vezérük volt az Amerika-bajnokságon, mindketten itt vannak a mostani keretben is. Sofia Acevedo 167 centis hátvéd, aki leginkább a ponttermelésből veszi ki a részét, az irányító munka nem erőssége, vagy legalábbis nem ment neki tavaly (16.2 pont, 1.2 gólpassz, 4.2 eladott labda). Nála viszont sokoldalúbb a 180 centis Florencia Natalia Chagas, aki lényegében a játék minden eleméből kiveszi a részét (12.8 pont, 8.2 pattanó, 5.2 gólpassz, 6.4 eladott labda). Tavaly Chagas és Acevedo voltak az első számú emberek támadásban, kérdés, mennyit változott ez erre az évre.


Másodjára Új-Zélanddal néz farkasszemet Völgyi Péter csapata, és az óceániai alakulatról tudni a legkevesebbet, ezt a magyar válogatott szövetségi kapitánya is elmondta. Tavaly másodikak voltak az U17-es Óceánia-bajnokságon, a döntőben 81-60-ra kaptak ki Ausztráliától, de az odáig vezető úton Guamot, Új-Kaledóniát, Palaut és Szamoát kellett legyőzniük, gyakorlatilag semmiféle összehasonlítási alap nincs arra vonatkozóan, hogy milyen szinten lehetnek - 80, 100 és 130 ponttal megnyert mérkőzéseken még az egyéni statisztikákkal sem lehet mit kezdeni. Fizikálisan valószínűleg nem lesznek rosszak, de ennél többet egyelőre nem nagyon lehet mondani.


A harmadik ellenfél Spanyolország lesz a csoportban, és messze a legtöbb információja róluk lehet a szakmai stábnak, hiszen egyrészt európai gárdáról van szó, a keret nagy részét látni lehetett a tavalyi Eb-n is, másrészt három felkészülési találkozót is játszott egymással a két válogatott, és bár ott nyilván nem mutatott meg mindent egyik csapat sem, körvonalazódhatott sok minden ezeken a mérkőzéseken - mindhárom összecsapást a spanyolok nyerték egyébként, de összesen 5 ponttal, lényegében az összes ki-ki meccs volt.

A spanyolok tavaly ötödikek lettek az U16-os kontinenstornán úgy, hogy veretlenül jutottak tovább a csoportból, simán verték a hollandokat a 16 között (68-30), majd egyetlen ponttal maradtak alul a negyeddöntőben a későbbi bronzérmes olaszok ellen (50-49) - ezt követően Lengyelország és Németország ellen diadalmaskodtak, így jutottak ki a vb-re. Több kiváló játékosuk közül kiemelkedik a 194 centi magas Raquel Carrera Quintana, aki a palánk alatti területet uralja (13.3 pont, 10.3 pattanó). Még két igazi vezére van a keretnek. Az egyik a 182 centi magas mindenes, Helena Pueyo Melchor (11.0 pont, 4.9 pattanó, 4.1 gólpassz), valamint a 175 centi magas Laura Mendez Camps, aki kifejezetten a társak kiszolgálását helyezi előtérbe (7.0 pont, 4.0 gólpassz). Mindhárom említett hölgy 2.5 szerzett labda fölött átlagolt a tavalyi Európa-bajnokságon, ezzel is csapatuk legjobbjai voltak.


Előzetesen egyértelműen a spanyolok tűnnek a legerősebb ellenfélnek a csoportban, és velük szemben is teljesen egálban voltunk az elmúlt hetek felkészülési meccsein, a másik két alakulat viszont lutri. Mivel mindenki továbbjut a legjobb 16 közé, így nagyobb teher nincs a lányokon, az pedig mindenképpen érdekes és új élmény lehet majd számukra is, hogy más földrészek legjobbjai ellen léphetnek pályára.


A magyar válogatott kerete a 2018-as U17-es világbajnokságon

Angyal Barbara
Boros Berta
Dombai Réka
Horváth Fruzsina
Kiss Angelika
Kovács Georgina
Mányoky Réka
Szirony Dorina
Tóth Franka
Varga Alíz
Vári Zita
Wentzel Nóra



Fotó - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek