Női U20-as Eb: Studer Ágnes a gólpasszlista élén végzett
17
Jul
2018
Női U20-as Eb: Studer Ágnes a gólpasszlista élén végzett
2018. július 17.  |  13:25
Vasárnap véget ért a női U20-as Európa-bajnokság Sopronban, ahol a magyar válogatott az ötödik helyet szerezte meg Cziczás László irányításával.


Az egyéni statisztikákban kiemelkedik, hogy Studer Ágnes a gólpasszlista élén végzett 7 meccsen kiosztott 47 asszisztjával, ami 6.7-es átlagnak felelt meg. Studer a szerzett labdákban holtversenyes második lett (2.4), és 17/40-es, 42.5%-os triplamutatója is elég volt ahhoz, hogy beférjen a vonatkozó kategória 10 legjobbja közé, ott a kilencedik lett, így összességében a 15. helyen végzett a VAL-pontok alapján összeállított hatékonysági listán (13.7) - tette mindezt úgy, hogy a lettek ellen volt egy borzasztóan csúnya esése, ennek ellenére már a horvátok ellen is játszott másnap. Ki kell emelni Gereben Líviát is, aki 15.4-es pontátlagával a kilencedik lett a mezőnyben, 52.2%-os mutatóval ugyanezt a pozíciót foglalta el a kettesek hatékonyságánál, 6.7-es statisztikával a 18. lett lepattanózásban, a VAL-listán pedig az ötödik helyen zárt 17.7-del - nem mellesleg összecsapásonként 33.7 percet töltött a parkettán, amivel a harmadik legtöbb játszott perce volt az egész mezőnyben.

Szintén nagyon előkelő helyen végzett Török Ágnes tripladobásban, miután a 7 mérkőzésen 22 kísérletéből 11 célba talált, így 50%-kal a második pozícióban zárt a teljes mezőnyt nézve. Lepattanózásban Kiss Virág 9.7-es átlagot hozott, ezzel ő is a második lett az egyébként a pattanózás mellett a pontokban is élen végző, német Satou Sabally mögött - Kiss volt egyébként a csapat legjobb blokkolója is, 7 találkozón 5 sapkát osztott ki az ellenfeleknek, ezzel holtversenyben a 13. helyen zárt, összességében pedig 23. lett a VAL-listán (12.6). Büntetőzésben Mérész Beatrix volt Top10-es, nyolcadik lett 17/21-es, 81%-os mutatójával. Szerzett labdákban pedig Studer mellett Czukor Dalma is az élmezőnyben végzett, 7 meccsen 12 labdát lopott, 1.7-es átlaga pedig a holtversenyes 13. helyre volt jó.


A csapatstatisztikák közül ki kell emelni, hogy a mieink dobták a legjobban a hármasokat az egész mezőnyben - 7 mérkőzésen 41/122 volt a mutatónk, ami 5.9 bedobott triplának és 33.6%-nak felel meg. Még három kiemelkedő statisztikát hozott csapatunk. Egyrészt lepattanózásban a franciák mögött a második helyen végzett Cziczás László együttese mérkőzésenként 46.9 lecsorgó begyűjtésével. Másrészt gólpasszok tekintetében is a másodikak lettünk a 16 fős mezőnyben, az oroszok mögött végeztük találkozónként 19.0 assziszttal. Harmadrészt pedig a szerzett labdáknál is csak a spanyolok előzték meg a mieinket, itt 10.9-es mutatót produkáltunk átlagban.


A száraz számoknál is fontosabb viszont a jövőt tekintve, hogy egyetlen veresége begyűjtése után hogyan reagált a magyar női U20-as válogatott: Portugália ellen hozta a lélektanilag nagyon nehéz mérkőzést, Franciaország ellen pedig hatalmas hajrát produkált, hogy ha már a legjobb négy közé nem tudott bekerülni, a szerbek elleni vereség után elérhető legjobb pozíciót megkaparintsa. Ez sikerült is, és hölgyeink további fejlődése szempontjából talán ez a leglényegesebb, hiszen kudarc a pályafutásuk további részében is érheti, valószínűleg éri is majd őket (nem nagyon vannak olyan kosarasok, akik folyamatosan mindig mindent megnyernek), de az erre adott reakció döntheti el, kiből milyen "versenyzőtípus" lesz felnőtt karrierje során, és ebből most kitűnőre vizsgázott az egész csapat.


Fotó - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek