Női U20-as Eb: Spanyol címvédés, holland bravúrbronz, szlovén kiesés
16
Jul
2018
Női U20-as Eb: Spanyol címvédés, holland bravúrbronz, szlovén kiesés
2018. július 16.  |  10:00
Vasárnap este befejeződött Sopronban az U20-as női Európa-bajnokság. A spanyol együttes megvédte Európa-bajnoki címét, a tavalyi ezüstérmes Szlovénia viszont kiesett, ám idén is volt egy bravúrcsapata a korosztályos kontinensviadalnak,  a bronzérmet szerző holland együttes.

Mint ismeretes, lányaink hihetetlen hajrával legyőzve a franciákat egyetlen vereséggel az 5. helyen végeztek. A mi találkozónk után következett két, az Eb-re sokkal szebb reményekkel érkező válogatott, az orosz és a szlovén összecsapása a bennmaradásért. Az első negyedet ugyan "elvitte" a tavalyi ezüstérmes, ám a másodikban  "hengereltek" az oroszok, s e szakaszt 34-8-ra nyerve eldöntötték a meccset a maguk javára. Végül 86-71-re győztek, így bennmaradtak, a tavalyi ezüstérmes pedig kiesett a B-divízióba.

A bronzmérkőzésen a győri mester, Sandro Orlando vezette olasz együttes tűnt esélyesnek a csoportjában is csupán harmadik helyen végző holland csapattal szemben. Esélyeshez méltón is kezdtek a talján hölgyek, akik elsősorban Lorela Cubaj (14 pont, 9 lepattanó) és Martina Fassina (13/3 pont) eredményessége révén 7 pont előnyt szereztek 10 perc alatt. A kiegyenlített második negyed után a második félidő már meglepetésre a holland csapaté volt, amely Laura Westerik (24 pont, 10 lepattanó) és a jó dobóformát kifogó Ilse Kuijt (18/12 pont, 3 lepattanó) vezérletével a harmadik negyed végére megfordította az állást, s végül 65-60-ra diadalmaskodva megszerezte a bronzérmet.

A nagy érdeklődéssel várt spanyol-szerb finálé váratlanul egyoldalúan alakult, úgy látszik, a szerbekből túl sokat kivett az olaszok elleni hosszabbításos elődöntő. A Sopronban tavasszal Euroligát nyerő Jekatyerinburg szakvezetője, Miguel Mendez által irányított címvédő spanyol válogatott az első félidőben eldöntötte a meccset, szünetben 36-11-re vezetett az Iris Mbulito (21/3 pont, 12 lepttanó)-Maria Dolores Pendade (16 pont, 5 lepattanó)-Paula Ginzo (14 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) hármasfogat "húzta" címvédő. A második félidőben ugyan főként Ivana Raca (14/3 pont, 8 lepattanó) és Ivana Katalinics (13/3 pont - 14 mezőnykísérlet -, 4 lepattanó, 5 gólpassz) jóvoltából valamit "kozmetikázott" veresége mértékén a szerb csapat, de a sima, közel 20 pontos (69-50) vereséget nem tudta elkerülni.


Az Európa-bajnokság végeredménye

1. Spanyolország
2. Szerbia
3. Hollandia
4. Olaszország
5. Magyarország
6. Franciaország
7. Portugália
8. Svédország
9. Németország
10. Belgium
11. Lettország
12. Lengyelország
13. Oroszország
14. Szlovénia
15. Szlovákia
16. Horvátország


MVP

Iris Mbulito (Spanyolország)


Az Eb All-Star csapata

Ivana Katalinics (szerb)
Ivana Raca (szerb)
Iris Mbulito (spanyol)
Laura Westerik (holland)
Satou Sabally (német)

(Talán meglepő, hogy a végül a 9. helyen záró német csapat kosarasa is bekerült az All-Star csapatba, de Sabally 20.7 pontos és 10 lepattanós átlagával mindkét kategóriában a legjobbnak bizonyult az Eb-n.)


Foto - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek