Felkészülési meccsen verték a lengyeleket az U18-as fiúk
13
Jul
2018
Felkészülési meccsen verték a lengyeleket az U18-as fiúk
2018. július 13.  |  21:43
U18-as fiú válogatottak felkészülési mérkőzése, Székesfehérvár, MKOSZ-csarnok

Magyarország - Lengyelország 78-72 (14-30, 14-18, 22-9, 28-16)

 

MAGYARORSZÁG: Somogyi 19/6, Dancsecs 5/3, Takács 16/3, Sitku 2, Fazekas 11. Csere: Csík, Kovács Bálint 6, Rátvay, Kovács Benedek 3/3, Tóth 14/6, Polster 2. Edző: Forray Gábor

 

LENGYELORSZÁG: Woroniecki 3/3, Walda 2, Pluta 19/9, Kaminski 3, Balcerowski 18. Csere: Bartek 3/3, Bratasz 2, Zapala 2, Lewandowski 12, Krasuski 4, Krajenski 4, Kowalski. Edző: Mariusz Niedbalski

 

Felkészülésének abba a szakaszába ért a Forray Gábor által irányított válogatott, amikor már a mérkőzéseken, a játék csiszolásán van a hangsúly. Sérültek nem nehezítik a szakvezetés munkáját, egy-egy megfázás miatt kell embereket pihentetni, de különösebb probléma nincs. Ugyanakkor a heti erős edzésprogram után nem várt a szakvezető könnyed játékot, mint mondta, ennek nincs is mégitt az ideje.

 

Az ellenfélről, a lengyelekről előzetesen sokat nem lehetett tudni, az utánpótlás csapatoknál ez nem is csoda. Egy biztos, magas szerkezettel érkeztek, s nem csupán nagyobbak, erősebbek is voltak fizikálisan.

 

Kapkodva kezdtek a mieink, a túl hamar befejezett támadások nem is sikerültek, így három perc után 2-6-os lengyel vezetésnél magához is hívta fiait Forray Gábor. Pontosabb, fegyelmezettebb játékot kért tőlük. Aligha volt a látottakkal elégedett a szakvezető, ami nem is csoda, hiszen a lengyelek, elsősorban centereik révén gyorsan elhúztak (6-17). Így aztán jött az újabb eligazítás, na meg négy sikeres magyar büntető. A negyed közepére kiegyenlítettebb lett a játék, egyedül a vendégek centerével, Balcerowskival nem tudott mit kezdeni a magyar csapat. A lengyelek egyébként nem csak a támadó térfélen játszottak jól, védekezésben is szigorúak voltak, remekül használták ki fizikai erejüket, sokat ütköztek, ami nem igazán ízlett Dancsecséknek. Azt, hogy mennyire siekres volt ez a harcmodor, jól mutatja, hogy mindössze három mezőnykosárnál járt a magyar csapat, a többi pontot büntetőből szerezték a mieink. A negyed utolsó két perce rosszul sikerült, s nagyon megszórták a magyarokat a vendégek (14-30).

 

A második negyedben volt egy jó etapja a magyar csapatnak, 17-35 után tíz pont közelébe zárkóztak Sitkuék, ám a problémák nem igazán változtak. Siettették a támadások befejezését Somogyiék, védekezésben pedig túl sok gól jó plusz faultot ajándékoztunk az ellenfélnek. A lengyelek játéka annyiban változott, hogy már nem elsősorban a centerek megoldásaira építettek, a mezőnyemberek is megszórták magukat. Így a nagyszünetre húsz pontra nőtt a vendégelőny (28-48).

 

Jobban kezdte a magyar csapat a harmadik negyedet, kezdeményezőbb és agresszívebb volt, mint az első félidőben, ebbben az időszakban inkább a mieink akarata érvényesült. Ugyanakkor ez a különbség érezhető csökkentésére egy ideig nem volt elegendő, bár azért apránként látótávolságba kerültek a lengyelek. A 26. percben Takács szép tempójával 14 pontra csökkent a különbség (41-55). Sőt, egy szép háromszögelés utáni Fazekas-kosárral 45-57-re zárkóztak a magyarok. Jó volt látni, ahogy Somogyiék felpörögtek, s a támadójátékon túl a védekezés is ugrásszerű változáson ment át. A húsz perc alatt közel félszáz pontot szóró lengyel csapat kilenc perc után csak 9 pontot dobott, ami jól mutatja a változást. Tóth Bence büntetőivel ráadásul a 29. percre 50-57re jöttek fel Forray Gábor fiai.

 

Gyors triplaváltással indult a záró játékrész, felváltva estek a kosarak. Többször is megvolt a lehetősége a magyar csapatnak, hogy egészen szorossá tegye az állást, de egyrészt kimaradtak a dobások, másrészt rendre érkezett egy-egy fontos lengyel kosár. Aztán Tóth és Takács villant egyet, előbbi triplát, utóbbi labdát és kétpontost szerzett, s három perccel a mérkőzés vége előtt már csak két pont volt a vendégek előnye (65-67).

Aztán jött még egy kivédekezett lengyel támadás, s a túloldalon Takács Milán hármasával először a mérkőzésen a magyaroknál volt az előny (68-67). Ekkor már helyenént látványosan is kosárlabdázott a magyar válogatott, gyorsabbak és ötletesebbek voltak ellenfelüknél. 50 másodperccel a vége előtt Takács labdaszerzésből egy ziccert dobott, a lengyelek időkéréssel próbálták megmenteni az egyszer már megnyertnek hitt meccset. Ám a lelki fölényben lévő magyar csapatot már nem tudták megverni, eladott labdák, egy sportszerűtlen fault, s a higgadtabb házigazda bebiztosította a győzelmét, ami az első félidő alapján óriási bravúr, a másodikat látva viszont teljesen megérdemelt! A két csapat szombaton ismét összeméri erejét.

 

Forray Gábor: Az első félidőben ízlelgettük a kemény, gyors európai kosárlabdát. A második félidőben változtattunk a játékunkon, a védekezésünk is sokkal szigorúbb lett, így vissza tudtunk jönni a meccsbe. Nagyon örülök neki, hogy az eheti kemény terhelés ellenére úgy tűnik, jobban bírtuk a végét.​

Vármegyei szövetségek