Előnevezés, rend, fejlődés
11
Jul
2018
Előnevezés, rend, fejlődés
2018. július 11.  |  16:00
Újabb mozgalmas bajnoki évadon vagyunk túl, férfi válogatottunk sikeresen megvívott vb selejtezői után pedig jönnek a nyári megmérettetések, az utánpótlás Európa-bajnokságok, és zajlanak a 3x3-as szakág versenyei. Bodnár Péterrel, az MKOSZ főtitkárával értékeltük, elemeztük a sportág helyzetét.

- A közelmúltban közleményben adta hírül a szövetség, hogy a következő évadtól jelentősen emeli majd a rendbontások kapcsán a büntetési tételeket. Milyen mértékűek lehetnek az emelések, és mi ezzel a célja az MKOSZ-nek? - kérdeztük a főtitkárt.

- Nagységrendi emelést tervezünk, ami már komoly visszatartó erővel bír. Két fő oka van döntésünknek. Az egyik, hogy a női bajnoki döntő kapcsán a két résztvevő klub edzőjének nyilatkozatháborúja rengeteget ártott nemcsak a női szakágnak, hanem az egész sportágnak. Ha gondjuk van egymással az edzőknek, kluboknak, azt próbálják meg egymás között lerendezni, nem pedig a sajtón keresztül, nyilvánosan - ezzel a játékvezetőket már nyilatkozataikban is presszionálva. Ez az út nem járható, erről már beszéltem az érintett klubok vezetőivel. A másik, amiért emeljük a büntetési tételeket, azok a lelátókon ismételten feltűnő rasszista megnyilvánulások, nem sportpályára illő szurkolói rigmusok, a nívós sporteseményhez méltatlan nézőtéri viselkedés. Ezzel kapcsolatban szeretném leszögezni, hogy a megfelelő körülmények megteremtése érdekében a klubokkal hosszú évek óta együttműködünk - ezúton is köszönöm nekik -, sokat javult a helyzet ahhoz képest, ahonnan indultunk. Ugyanakkor sajnos néhány szurkolói csoportban vannak olyan személyek, akik időnként rossz irányba viszik a szurkolást. A büntetési tételek emelésével nem bevételt akarunk generálni, hiszen a kluboknak eddig is lehetőségük volt arra, hogy azonosítsák és a jogszabályoknak megfelelő kitiltó határozatot hozzák meg a renitens szurkolók ellen, és ebben az esetben mentesültek a szankciók alól. Azzal, hogy emeljük a büntetési tételeket, meg inkább érdekeltekké akarjuk tenni a klubokat abban, hogy a magukról megfeledkező szurkolói kisebbséggel szemben határozottan lépjenek fel.

- Szurkolói, de talán szakmai körökben is általános elismerésnek örvend, hogy a férfi másodosztályt az eddigi területi elvvel szemben erősorrend szerint osztotta két csoportra a szövetség. Ennek "házon belül" is ilyen pozitív a megítélése?

- Szezon közben össze szoktuk hívni az „A” csoportos és a második vonalban versenyző klubok képviselőit. Azt kell mondjam, az érintett csapatok részéről egyértelmű volt a pozitív fogadtatás, hogy a döntés a másodosztály és azon keresztül az egész szakág fejlődését, előrelépését szolgálta.

- A férfiaknál a Tehetséges Fiatalok, a hölgyeknél a Csata nyert, hosszú idő után úgy tűnik, végre lesz feljutó a hölgyeknél - a férfiaknál viszont e tekintetben az utóbbi években nagy volt a bizonytalanság... Mi most a helyzet "feljutás ügyben"?

- Tekintettel arra, hogy két, élvonalbeli szinten teljesen újonc - a Csata önállóan még nem szerepelt az élvonalban - csapat jutott fel, és tudva, hogy gazdasági és infrastrukturális feltételrendszerében mekkora a különbség a másodosztály és az élvonal között, június végéig előnevezést kértünk a két feljutótól. A nevezési díjat nem kellett befizetniük, de a versenykiírás által előírt dokumentumokat be kellett nyújtaniuk annak igazolására, hogy mind az anyagi háttér tekintetében, mind a használni kívánt létesítmény vonatkozásában megfelelnek az élvonal követelményeinek. Erre a folyamatra azért van szükség, mert amennyiben - sajnos ez is előfordulhat - nem tudják alátámasztani, dokumentálni, hogy élvonalbeli szinten is versenyképesek lehetnek, más alternatíva után kell néznünk. A sportág egyik "zászlóshajója" a férfi élvonal, amelyben szerencsére - sportközgazdaságtani kifejezéssel élve - nagy a kimenet bizonytalansága, azaz alig van előre lefutottnak tekinthető mérkőzés. Szerencsére a női bajnokság is egyre kiegyensúlyozottabb, és ezt a jellegét szeretnénk, ha mindkét szakág bajnoksága megőrizné.

- Férfi válogatottunk két vb-selejtezőt játszott, Koszovóban nyert, de Litvániát nem tudta megállítani. Hogyan látja Ivkovics kapitány legénységének szereplését, esélyeit?

- Először is nagyon fontos volt, hogy magabiztosan sikerült győzelmet aratni Koszovóban, azzal a sikerrel kiharcolta a továbbjutást a következő körbe a válogatott. A litvánok elleni mérkőzés pedig igazi közönségsiker volt, a mérkőzés remek propagandája volt a sportágnak. Litvánia sztárjait azért illeti nagy elismerés, mert bár tényleg az NBA-ben, Euroligában is meghatározó játékosaik vannak, végig fegyelmezetten, a sportág iránti alázattal játszottak, nem voltak sztárallűrjeik. A Tüskecsarnok teltházas közönsége pedig díjazta a magyar válogatott töretlen küzdőszellemét. Biztos, hogy sokat profitál a csapat ebből a meccsből a következő körre, amely szeptemberben kezdődik, és az olaszokkal, a horvátokkal és a hollandokkal mérjük össze tudásunkat. Biztos, hogy a kapitány megpróbálja a lehető legtöbbet kihozni a csapatból, kérdés, mire lehet ez elég az elvben azért előttünk járó horvátok és olaszok ellen. A vb-selejtezőkön jó lenne minél tovább menetelni, a világbajnokságra való kijutás azért valljuk be, hatalmas bravúr lenne, szinte csodaszámba menne. A következő igazán nagy feladat a 2021-es Eb-re történő kijutás.

- Következnek az utánpótlás Európa-bajnokságok. Tavaly a lányok nagyon "elkényeztették" a közvéleményt. Idén mi várható?

- Bízom benne, hogy idén sem okoznak csalódást fiataljaink, bár különösen a most zajló soproni U20-as női Eb-n a sérülések miatt több kulcsjátékos játékára nem számíthat a szakvezetés – ennek ellenére a lányok „robognak” előre. Az örömteli, hogy a női felnőtt szövetségi kapitány már legalább nyolc-tíz évre előre láthatja, kik alkothatják majd a közeli és a valamivel távolabbi jövő felnőtt válogatottját. Fiú vonalon már nem ilyen rózsás a helyzet, de a szakmai munka egységesítése, összehangolása érdekében tavaly ezért eszközöltünk változtatásokat: mindkét felnőtt kapitány amolyan koordinátorként közreműködik a korosztályos válogatottak felkészülésében. A korosztályos Európa-bajnokságok után készíteniük kell egy átfogó szakmai elemzést, amelynek - ha úgy látják szükségesnek - ki kell térnie akár az adott szakágon belüli kiválasztási és képzési rendszer átalakítására.

- Tavaly nyáron és tavaly előtt a magyar női 3x3-as válogatott sikereitől volt hangos a sportág. Idén - bár az Eb-re mind női, mind férfi csapatunk kijutott, azért egyelőre olyan nagy ünneplésre nincs ok. Hogyan látja a szakág helyzetét?

- Az MKOSZ kiemelt stratégiai ágazatként kezeli az olimpiai sportágak sorába felvételt nyert 3x3-as szakágat. Itt nagyon kiegyenlített a mezőny, gyakran egyetlen jó vagy rossz dobáson múlik a siker. Ugyanolyan motiváltan, alázattal kell dolgozni, mint eddig, nem szabad, hogy az előző évek sikerei után a fejekbe szálljon a dicsőség. Fontos, hogy csak teljes értékű, teljesen egészséges, mentálisan felkészült játékosokkal szabad nekivágni egy világversenynek. Tanulságok vannak, nem késtünk le semmiről, az olimpiai kvalifikációs versenyek novemberben kezdődnek, ez a nyár még az ezekre való felkészülés jegyében telik. A cél egyértelmű: kijutni az olimpiára. A következő lépés a 3x3 szakág bővítésében, hogy indul a férfi U23-as bajnokság, bízunk benne, nagy sikere lesz...


Foto - bb1.hu

Vármegyei szövetségek