Taktikai elemek - spanyolfal mögött
11
Jul
2018
Taktikai elemek - spanyolfal mögött
2018. július 11.  |  10:10
Mozgalmas napokon van túl, s még mozgalmasabbak előtt áll közösen készülő U17-es és U18-as leány válogatottunk. A Völgyi Péter szövetségi edző vezette társaság spanyolországi felkészülési mérkőzéseken van túl, előbbi számára bő egy hét múlva kezdődik Fehéroroszország fővárosában, Minszkben a világbajnokság, utóbbinak pedig pár nappal ezt követően jön az U18-as Eb Olaszországban, Udinében. A szakvezetővel a két együttes jelenlegi helyzetéről beszélgettünk.

- Nagy átfedés várható a világbajnoki és az Eb-csapat között? - kérdeztük Völgyi Pétertől.

- Azt hiszem, erről konkrétumokat mondani még korai, de várhatóan a mi Eb-csapatunk a korosztályon belül aránylag fiatal lesz, tehát várhatóan több lesz a 2001-es, mint a 2000-es születésű játékos. Minden bizonnyal több lányra is "kettős bevetés" vár, azaz lesznek jó néhányan, akik a világbajnokság után az Eb-n is csapattagok lesznek. Keményen, elszántan készülnek, és bizony igen nehéz sorozat előtt állnak, de azért dolgoznak, ahogy bírják - remélem, hogy fogják is.

- "Súlyoznak", azaz van fontossági sorrend a világ- és az Európa-bajnokság között?

- A tizenhét éveseknek szerencsére van tapasztalatuk a kettős terhelés elviselésében. Tavaly előbb az EYOF-on, majd az U16-os Eb-n szereztek ezüstérmet, ez utóbbival kvalifikálták magukat a vb-re. Természetesen ezen is szeretnénk minél jobban szerepelni, óriási dolog lenne a világ legjobb nyolc csapata közé kerülni. Utána az Eb-n, mivel, mint már mondtam, a korosztályon belül elég fiatalok leszünk, az alapvető cél a biztos bennmaradás, de remélem, azért ennél többre leszünk képesek.

- Múlt hét végén Spanyolországban játszottak két edzőmérkőzést, mindkettő igen szoros volt, és spanyol sikerrel végződött. A világbajnokságon egy csoportban van csapatunk a spanyolokkal. Ennek tükrében mennyire volt hasznos a két találkozó?

- Nem tudom, a spanyoloknál mekkora lesz az átfedés a vb és az Eb-csapat között, de kétségtelenül nagyon hasznos volt a túra. Valószínűleg ők sem vetették be teljes taktikai "fegyvertárukat", és mi sem játszottuk ki "minden kártyánkat", de nagyon jó volt egy kemény, agresszív letámadással találkozni. Ez ellen az első meccsen bizony még elég megilletődötten játszottak a lányok, de a másodikon már sokkal jobban ment a labda felhozatala. A spanyolokkal egyébként ezen a héten az olaszországi felkészülési tornán is találkozunk majd.

- A másik két vb-csoportellenfél Argentína és Új-Zéland. E csapatokról, a játékukról sikerült információkat szerezni?

- Folyamatban van. Kaptunk ígéretet arra, hogy a vb előtt lesz videós anyagunk róluk, de a videó-megosztón mi is próbálunk keresni felvételeket idei mérkőzéseikről.

- Van sérült, esetleg olyan játékos a korosztályban, aki biztos, hogy nagyon fog hiányozni?

- Az Európa-bajnoki csapatból Dúl Panka tavaly már szerepelt a soproni U18-as Eb-n. Neki van a korosztályból felnőtt szinten talán a legtöbb tapasztalata. Ő sérülése után nagyjából akkor állhat majd edzésbe, amikor nekünk befejeződik az Európa-bajnokság.

- Mi lesz azokkal a játékosokkal a vb alatt, akik – vagy azért, mert idősebbek, vagy más okokból - nem férnek be a vb-keretbe, de az Európa-bajnoki csapatba bekerülhetnek?

- Természetesen edzésben maradnak, nem esnek ki a ritmusból, az U18-as 3x3-as válogatottal dolgoznak majd Földi Attila irányításával.

- Elég feszített a program, mi lesz a menetrend a világbajnokság után?

- Hétfői napon térünk haza Minszkből, a kedd pihenőnap lesz. Szerdán találkozunk, akkor edzünk, csütörtökön pedig már indulunk is az Eb-re.

Vármegyei szövetségek