Női U20-as Eb: Veretlenül csoportelső a magyar válogatott
09
Jul
2018
Női U20-as Eb: Veretlenül csoportelső a magyar válogatott
2018. július 9.  |  20:30
A mieink számára biztos volt már a forduló előtt is, hogy győzelem esetén csoportelsőként jutnak tovább a nyolcaddöntőbe, hiszen eddig két mérkőzését megnyerte Cziczás László csapata.

A lettek ellen komolynak tűnő sérülést szenvedő, de az esetet kisebb agyrázkódással megúszó, és a játékot ma is vállaló Studer Ágnes duplája nyitotta a mérkőzést, de elég sok volt a hiba mindkét oldalon - a lengyelek több támadópattanó után sem tudtak eredményesek lenni, végül a harmadik perc első felében Patrycja Jaworska a palánk alól talált be faulttal együtt, ezzel egyenlített (2-2). Jaworska újabb kosarával szűk másfél perccel később először vezetett Lengyelország (4-6). Czukor Dalma révén tudott a magyar válogatott folyamatosan betalálni ezután, a hetedik perc elején újra vezettünk (12-9), ám a felvonás vége megint kiegyenlített játékot hozott: Jáhni Zsófia kettesével volt nálunk az előny 10 perc elteltével (16-14).

A második felvonás első két percében csak Mérész Beatrix tudott betalálni a kosárba, ő is egy alkalommal büntetőből, így nem nagyon változott a különbség, Gereben Lívia és Studer révén azonban megugrottunk kicsit - a 13. perc közepén birtokolt hatpontos előny eddig a pontig a legnagyobb volt a mérkőzés folyamán. Gereben a következő percben még tovább növelte a magyar válogatott fórját, de Kiss Virág megkapta harmadik személyi hibáját, így őt le kellett hoznia a pályáról Cziczás mesternek. Gereben újabb duplájával már a 10 pontot is elérte a különbség (26-16), mielőtt Jaworska egy kifejezetten hosszú pont nélküli lengyel periódust zárt le egy hármassal. A felvonás második fele nem a támadójátékról szólt: Gereben még egyszer betalált ellenfelünk kosarába, Mérész pedig három büntetőt süllyesztett el, de 5 perc alatt 5 pontot dobtunk. Ha akadtak is gondok az előrejátékban, a védekezésünk akkor is kifejezetten jól működött, hiszen egyetlen lengyel hármas hullott be a félidő utolsó öt percében, egyébként rengeteg vendég támadás végződött eladott labdával ebben a szakaszban, így 9 ponttal a mieink álltak jobban a nagyszünetben (31-22).

A második félidő első három percében nem nagyon változott az összkép, Török Ágnes és Kiss kosaraival tartottuk a 10 pontos előnyt (35-25), ezt követően azonban döntő szakaszához ért a találkozó. A magyar válogatott védekezése ugyanolyan fojtogató volt, ha nem fojtogatóbb, mint a második játékrészben, és ezúttal támadásban is magasabb sebességre kapcsoltak a mieink: Török triplája egy 10-0-s szakasz kezdetét jelentette. Gereben 13. és 14. pontjával 20 pontosra növelte előnyünket a 27. perc közepére (45-25). A negyedből hátralévő szakaszban Gereben révén tovább nőtt fórunk - a Szekszárddal Magyar Kupát és a döntőben MVP címet is nyerő játékos Czukor gyönyörű passzából is eredményes volt többek között -, 22 ponttal állt jobban csapatunk 10 perccel a végső sípszó előtt, miután mindössze 5 pontot kapott a teljes harmadik negyedben (49-27).

Nem volt kérdés ezt követően, hogy mely gárda nyeri az összecsapást. A negyedik negyed első kosarát Szeitl Vanessza szerezte, majd Varga Kamilla dupláját követően Szeitl távolról is eredményes volt, ekkor már 26 pont volt a magyar válogatott előnye (56-30). A lengyeleknek a második negyedtől kezdve nagyon nem ízlett az a védekezés, amit a mieink ezen a napon bemutattak, komoly problémáik voltak legalább félig tiszta dobóhelyzetek kialakításával is, és ez nem változott a záró felvonásban sem. A végjátékban csak a pontos végeredmény és a különbség volt a kérdéses, a győztes kiléte nem. Lengyelország még "visszakozmetikázta" magát 20 pontra, de a Kányási Veronikát ezúttal nélkülöző magyar válogatott végül 56-36-ra győzött.

Ez a siker azt jelenti, hogy a mieink hibátlan mérleggel, 3-0-val hozták a C-csoportot, és első helyen jutottak tovább a nyolcaddöntőbe, ahol a D-csoport negyedik pozíciójában végző gárda, a tavalyi U18-as Európa-bajnok Belgium lesz a mieink ellenfele szerdán.

Női U20-as A-divíziós Európa-bajnokság, Sopron 

C-csoport, 3. forduló
Magyarország (3-0) - Lengyelország (1-2) 56-36 (16-14, 15-8, 18-5, 7-9) 

Magyarország: Studer 10/6, Gereben 18, Czukor 8, Török 5/3, Kiss 2. Csere: Jáhni 2, Mérész 4, Szeitl 5/3, Varga 2, Tenyér -, Radócz -. 

Lengyelország: Grabska 6, Jaworska 8/3, Podkanska 1, Trzeciak -, Nielacna 9. Csere: Niemojewska 2, Szkop -, Duchnowska 3/3, Stefanczyk 2, Kocaj 1, Wdowiuk 4.



Foto - fiba.basketball



Vármegyei szövetségek