Női U20-as Eb: Kettőből kettőnél jár a magyar válogatott
08
Jul
2018
Női U20-as Eb: Kettőből kettőnél jár a magyar válogatott
2018. július 8.  |  19:03
A horvátok elleni tegnapi diadal után ezúttal Lettország volt a magyar U20-as válogatott soron következő ellenfele a soproni Európa-bajnokságon.

A lettek az első játéknapon 8 ponttal, 70-62-re múlták felül a csoport negyedik tagját, Lengyelországot, ma viszont a lengyelek egylabdás meccset játszottak a horvátokkal. Ebből kiindulva tehát nagy vonalakban hasonló játékerőt képviselhetnek a csapatok – természetesen a mieinket kivéve, akik kiemelkednek játéktudásban a kvartettből.

 

Az első játéknapon már bevált Studer – Czukor - Gereben – Török – Kiss ötössel küldte csatába a lányokat Cziczás László. Az első játéknapon is jól lepattanózó Gereben tett vissza egy kísérletet, kosárral kezdtünk tehát, de a lettek sem maradtak adósak, rögtön egyenlítettek. Érezhető volt már az első pár támadás során, hogy ezúttal egy komolyabb védelemmel kell Studeréknek szembenézniük, Lettország mind magasságban, mind képzettségben a horvátok előtt járt.

Percekig nem esett kosár, kemény volt a védekezés. Csaknem a játékrész felénél jártunk már, amikor Kányási és Gereben és Török gyors egymásutánban betaláltak, 9-4-re vezettünk ezzel. Zárkóztak a lettek, de Studer szép passzal találta meg Mérészt, kitartott a magyar előny (11-8).

Lettország 4/12-vel, a mieink 5/12-vel kezdtek mezőnyből, nehéz volt tiszta dobóhelyzetet kialakítani.

Strautmane kosarával pár pillanatig átvették a bordómezesek a vezetést, de Studer gyorsan visszaállította a hazai előnyt (12-13). Feltűnően sok közeli pontot kaptunk, a palánk alá ügyesen jutottak be a lettek – ha épp nem találtak be, szabálytalanságokat harcoltak ki. 15-15-tel zárult a küzdelmes negyed, fej-fej mellett haladtak a csapatok.

Ez a folytatásban sem volt másképp, oda-vissza estek a pontok, de csak minden harmadik, negyedik támadásból. Két és fél perc telt el a második negyedből, mindkét fél 19 pontnál járt. Zónával próbálkoztak a magyarok, hogy limitálják a lettek közeli kísérleteit. Gereben triplájával elmozdultunk az egálról, de fenyegető volt, hogy a jól játszó, 4 ponttal és 6 lepattanóval álló Kiss Virágnak már 3 személyi hibája volt.  

Beragadtak a lettek, a magyar zóna érezhetően megfogta őket – 27-19-re léptek el lányaink, hat és fél perc alatt mindössze 4 pontra volt képes a balti együttes. Végül két Ozola-büntetővel zárkóztak, de mezőnykosarat a negyed első perce óta nem szereztek. Septe törte meg a rossz sorozatot 2 perccel a negyed vége előtt, 23-29-re hozva fel az övéit. Studer tett vissza egy támadólepattanót, ezzel 31-24-es magyar előnnyel vonulhattak félidőre a csapatok – küzdelmes folytatásnak néztünk elébe.

 

Ahogy az állásból is kitűnik, egyik csapat sem célzott jól – Lettország 27%-kal, a magyarok 27.5-del. Szinte minden főbb mutatóban azonosan álltak a felek, a hazai lányok 9-3-mas támadópattanózásuknak következtében többet dobhattak kosárra (11/40, a letteknél 8/30), ezzel vezettek. Két szekszárdi, Gereben (9 pont, 8 lepattanó) és Kiss (4 pont, 6 lepattanó) voltak a legjobbjaink, az ellenféltől Gulbe (8 pont, 5 lepattanó) és Septe (6 pont, 6 pattanó) teljesítménye volt kiemelhető.  

 

Studer negyedik gólpassza Gerebent találta meg a sarokban, hárompontossal indult a második félidő. A lettek is betaláltak kintről, erre Török felelt egy duplával (36-27). Letámadtak a vendégek, ezzel két gyors eladott labdába hajszolták bele a mieinket – érdekes volt látni az edzők húzásait. Ötre zárkóztak a baltiak, és ők is zónára váltottak, jókor jött Kiss Virág kosara (38-31).

Továbbra sem támadtunk jól, Strautmane triplájával 3 pontra zárkózott Lettország – Gerebenre kétszer is lépéshibát fújtak a bírók, Mérészre szabálytalan elzárást - sok volt az eladott labdánk. A negyed utolsó percében jártunk már ekkor. Jáhni dobott szép közelit, de a slusszpoén még hátra volt: Studer Ágnes a dudaszó pillanatában vágott be egy palánkos trojkát, 48-39-es előnyhöz juttatva ezzel a magyar hölgyeket.  

A záró etap nem kezdődött jól magyar szempontból, Jáhnira szabálytalan zárást fújtak, Studer pedig hatalmasat esett, le is kellett vinni a pályáról. Felélénkült a közönség, kellett is a biztatás – nagyon küzdöttek a csapatok, meg kellett harcolni minden pontért. Kiss kosarával 10 pont fölé kúszott a különbség, a Szekszárd center már dupla-dupla közelben járt (8 pont, 11 lepattanó). Gereben 2+1-ével 55-41-re elléptünk, Gereben kiválása úgy fest, feltüzelte a lányokat.

5 perc volt hátra, a hajrába 58-44-es állásnál érkeztünk. Rengeteget szabálytalankodtak ezidőtájt a lettek, ki is gyűlt a magyar bónusz – Jáhni mindkét szabaddobását értékesítette. Török adott szép labdát Gerebennek, aki huszadik pontját szerezte közelről – úgy nézett ki, eldől a meccs (62-44). Az utolsó percekre beállt Szeitl és Tenyér, Radócz és Varga Kamilla is, a lényegi kérdéseket eldöntötte a csapat.

Csapatunk legeredményesebbje tegnaphoz hasonlóan Gereben Lívia lett, aki 20-11-es dupla-duplát szállított, de kiemelendő csapattársa, Kiss Virág is, aki 8 pontja mellé 13 lepattanót kaparintott meg.

Végül 66-51 arányban győzött Magyarország, ezzel 2-0-ra javította mérlegét, és hétfőn a lengyelek ellen zárja a C csoport küzdelmeit a soproni Európa-bajnokságon.

Szép volt, lányok!

 

 

Női U20-as A divíziós Európa-bajnokság, 2. játéknap

Novomatic Aréna, Sopron   


Magyarország - Lettország 66-51 (15-15, 16-9, 17-15, 18-12)   

Magyarország: Studer 7/3, Gereben 20/6, Czukor 6, Török 11/6, Kiss 8. Csere: Mérész 4, Kányási 4, Jáhni 4, Radócz -, Szeitl -, Tenyér 2, Varga -. Edző: Cziczás László, Földi Attila  

 

Lettország: Gulbe 10/3, Septe 6, Strautmane 13/6, Pavelsone 2, Ozola 4. Csere: Gertsone 3/3, Grava 6, Kalnina -, Mote 3/3, Sprudzane -, Markova 4, Nordena -. Edző: Aigars Nerips, Anita Mikale

 

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken érhető el:

 

http://www.fiba.basketball/europe/u20women/2018/game/0807/Latvia-Hungary#tab=boxscore 

Vármegyei szövetségek