Sopron újra várja az európai elitet
05
Jul
2018
Sopron újra várja az európai elitet
2018. július 5.  |  09:05
Zsinórban a negyedik nyáron rendez Európa-bajnokságot Sopron. A 2015-ös felnőtt Európa-bajnokság csoportmérkőzéseit követően volt már két U18-os kontinensviadal is a városban, szombaton pedig kezdődik az U20-as Eb.

- Most már három Európa-bajnokság tapasztalatával a hátuk mögött azért könnyebb felkészülni egy kontinensviadalra? - kérdeztük Török Zoltánt, a szervezőbizottság vezetőjét.

- Tény, hogy sok tapasztalatot szereztünk az elmúlt években rendezett Európa-bajnokságokkal, és nyugodtan idevehetjük a tavaszi Euroliga Final Fourt is, hiszen az is FIBA-rendezvény volt. Ugyanakkor, ahogy az edzők szokták mondani, nincs két egyforma meccs, szervezői oldalról ez úgy néz ki: nincs két egyforma rendezvény, tehát bármikor adódhat valami váratlan probléma, amit kezelni kell.

- Hogy állnak a szombaton kezdődő U20-as Európa-bajnokság előkészületei?

- Minden a terveknek megfelelően halad, sok apró, a közönség számára nem túl látványos feladatot kell elvégeznünk ahhoz, hogy minden "klappoljon".

- Lassan szállingóznak a csapatok, úgy tudjuk, a mieink már ott is vannak...

- A portugálok már vasárnap, a mi csapatunk, a franciák és a spanyolok - akiknek a szövetségi edzője az a Miguel Mendes, aki Sopronban pár hete a Jekatyerinburgot Euroliga-győzelemre vezette - pedig hétfőn érkeztek. Ők a hét elejétől próbálják "belakni" a csarnokot. Nem mondom, hogy ez könnyíti a munkánkat, de minden kívánságukat teljesítjük.

- Kicsit "kilépve" az Eb-szervezésből, figyeli a labdarúgó világbajnokságot?

- A délutáni meccsek idején még az irodában vagyok, az egyik gépen dolgozom, a másikon amolyan háttérként megy a meccs. Igazán odafigyelni csak az esti meccsekre tudok.

- Van esetleg kedvence, favoritja?

- Nincs, mindig közvetlenül egy adott meccs előtt döntöm el, hogy kinek szurkolok.

- Pedig a csapat előző, roppant sikeres szezonja után gondoltuk, ha már mi magyarok nem vagyunk ott, esetleg a spanyoloknak vagy a szerbeknek szurkol...

- Nem, ez nem így van, de a spanyolok kiesése után írtam egy üzenetet edzőnknek, Roberto Ínigueznek, amely nagyjából így szólt: "lehet a tiéd a világ legjobb, legdrágább csapata, mégis az edző a legfontosabb"! Ő pedig kisvártatva visszaírt: a General Manager után...


A magyar válogatott csoportmérkőzései:

Július 7. 18.00: Magyarország-Horvátország
Július 8. 18.00: Lettország-Magyarország
Július 9. 18.00: Magyarország-Lengyelország


Foto - Magasi Dávid, kisalfold.hu 

Vármegyei szövetségek