A spanyolok jobbnak bizonyultak U20-as női válogatottunknál
24
Jun
2018
A spanyolok jobbnak bizonyultak U20-as női válogatottunknál
2018. június 24.  |  08:00
A torna legnehezebb megmérettetése előtt állt tegnap este Cziczás László válogatottja, a remek szerkezetű, kiváló erőkből álló Spanyolország volt az ellenfél. A szerbek legyőzése után a szakmai stáb természetesen megnézte a házigazda hollandok elleni meccsét is. A hazai pálya előnyét élvező spanyolok viszonylag könnyedén győztek, az látható volt, hogy különösen a palánkok alatt nagyon erősek. A mieink Kiss Virág személyében remek centerrel rendelkeznek, de éppen itt hiányzik az érettségiző Mérész, valamint a sérült Juhász, szóval előzetesen úgy tűnt, ezen a poszton dőlhet el a csata, különösen sok múlhat a centercseréken, Jáhni és Radócz teljesítményén.

A nap első meccsén egyébként egy nagyon fordulatos összecsapáson az első negyedet 14 ponttal nyerő hollandok nagyon elrontották a második negyedet (16-tal nyerte ezt az etapot Szerbia), a harmadikban pedig csak 6 pontot dobtak, de remek triplázásuknak köszönhetően három perccel a vége előtt visszavették a vezetést. Ám a szerbek a végére összeszedték magukat, s a maguk javára fordították a végjátékban a meccset. 

Az este főmeccsére megérkeztek a helyi szurkolók is, s természeseten a spanyol lányok győzelmét várták. Cziczás László ráadásul a sportág egyik nagy alakjával szemben meccselt, a Jekatyerinburg Euroliga-győztes mestere, Miguel Mendez irányítja ugyanis a hispán lányokat.

Már a meccs első perceiben látszódott, hogy két kiváló együttes találkozott. Magas volt a játék színvonala, sebességben, megoldásokban a felnőtt mérkőzéseket idézte. A spanyolok elsősorban játékosaik egyéni fizikumára és képességeire építettek, a mieink inkább a csapat erejében bíztak. Érdekes, hogy az első negyedben nem látszott a palánk alatti fölénye a hispánoknak, legalábbis Kiss Virággal nem tudtak mit kezdeni. A szekszárdiak centere öt perc alatt hét pontot rámolt be a hazaiak gyűrűjébe (9-9). Az már ekkor világos volt, hogy a minden poszton fizikálisabb spanyolokkal rendkívül nehéz lesz bírni a tempót. A magyar lányok továbbra is jól játszottak, s Czukor Dalma triplájával a nyolcadik percben először vették át a vezetést (16-17). Tegyük hozzá, elképesztő hatékonysággal dobtak a spanyolok, felnőtteket megszégyenítő pontossággal céloztak. A negyed végére megtorpant a magyar lányok játéka, a hibákat pedig kíméletlenül kihasználták a hazaiak, s a negyed végére már náluk volt az előny (22-17). A két negyed közötti szünetben edzőjét is elveszítette a magyar csapat, ugyanis Cziczás Lászlót teljesen váratlanul kiállították a játékvezetők. A szakvezető egy mindenki számára meglepő és logikátlan technikairól akarta megkérdezni a bírókat, amit röviddel a negyed vége előtt kapott. Magyarázatot nem kapott, ellenben el kellett hagynia a termet. Helyette Földi Attila másodedző meccselt a folytatásban.

Ahogyan haladtunk előre az időben, úgy érvényesült a vendéglátók gyűrű alatti fölénye, vendégoldalon egyedül Kiss Virág tudta felvenni a harcot a hispán magasemberekkel. Állandósult a hat-nyolc pontos hazai előny, a magyarok dolgát pedig az sem segítette, hogy komoly hazai pályát kaptak a játékvezetőktől a spanyolok. Minden kétes labda náluk landolt, sorra maradtak el a faultok, amitől ritmusát vesztette a magyar csapat, kisebb csoda, hogy a második negyed közepére csak hat ponttal vezettek Cáceresék (30-24).

Aztán villámgyorsan jött két támadásból spanyol tripla, s máris tíz pont fölé nőtt a különbség (36-24). Lelki szempontból így különösen jól jött Szeitl triplája és Studer kettese, így némileg közelebb zárkózhatt ellenfeléhez a magyar csapat. Studer Ági az utolsó perchez érve kétszer is villant, előbb remek passzal Kányásinak teremtett tiszta dobóhelyzetet (be is ment a tripla), majd egy labdalopás után három pontra hozta fel csapatát a szekszárdiak irányítója (38-35).

A fordulás után a spanyolok igyekeztek ismét kényelmes távolságba kerülni a magyaroktól, ehhez ismételten minden támogatást megkaptak a játkvezetői hármastól. Egy 9-2-es sorozat lett ebből a sajátos csapatmunkából, időt is kért gyorsan a magyar kispad.

A magyar támadójátékot tökéletesen jellemezte ekkor, hogy öt perc után Kiss Virág dobta a csapat második kosarát. A hazaiak elképesztő tempót diktáltak, látszott, mindenképpen döntésre akarják vinni már ebben a negyedben a meccset. A negyed derekához érve már tíz pont fölé nőtt a különbség (52-41), bizony nagyon hiányoztak a magyar pontok. A spanyolok dobószázaléka ugyan látványosan visszaesett, egyedül Ginzo nem tudott továbbra sem hibázni, ám remekül szedték a támadólepattanókat is. Így pedig rendre volt második, harmadik, sőt, olykor negyedik esélyük is egy támadásban.

Ennek ellenére harcoltak a magyar lányok becsülettel, panasz nem érhette emiatt Törökéket, de a támadások befejezése, vagy éppen az az utolsó passz most nem igazán akart összejönni.

Az egész harmadik negyedben 9 pontot dobó magyar lányok a záró játékrészben két és fél perc alatt hétig jutottak Kányási és Studer révén. Felpörögtek a magyarok, Kányási remek betörések után volt eredményes, Kiss Virág pedig büntetőből talált be, újra 10 pontra felhozva övéit (66-56).

Fontos volt a csapat becsülete miatt, hogy a negyedik negyedben a támadójáték isműködött, Kiss Virág nagyszerűen dolgozott a palánk alatt, csak hát azok a fránya faultok, sorra dobálhatták is a büntetőket a hazaiak, percekig minden spanyol támadás így zárult. Így aztán nem sikerült tíz alá kerülni, sőt, Studer triplája közben elmaradt a fújás, a túloldalon pedig beesett a hármas, így két perccel a vége előtt tekintélyesre nőtt a spanyol előny (84-66). A végjátékra jutott még néhány magyar fault, pár spanyol büntető, így a végére simán nyertek a hazaiak, megnyerve ezzel a tornát is már a záró forduló előtt.

U20-as női női válogatottak felkészülési tornája, Ferro (Spanyolország)
Spanyolország - Magyarország 87-71 (22-17, 16-18, 19-9, 30-27)

Ferro, 200 néző
Vezette: Rial, Pazos, Álvarez

Magyarország: Studer 16/3, Kányási 13/3, Török 11, Czukor 5/3, Kiss 18. Csere: Szeitl 5/3, Tenyér 2, Jáhni, Radócz, Soós 1, Varga. Edző: Cziczás László

Vármegyei szövetségek