Vb-selejtezők: Jó eséllyel a továbbjutásra
21
Jun
2018
Vb-selejtezők: Jó eséllyel a továbbjutásra
2018. június 21.  |  15:40
Jövő csütörtökön és vasárnap játssza utolsó mérkőzéseit a magyar férfi kosárlabda válogatott a 2019-es világbajnokság selejtezőinek első csoportkörében - az ellenfél előbb Koszovó lesz idegenben, majd Litvánia hazai környezetben, Budapesten, a Tüskecsarnokban.

Négy kör után két győzelemmel és két vereséggel áll Sztojan Ivkovics együttese - mivel a csoportnegyedik Koszovó 0-4-es mérleggel bír két meccsel a csoportkör vége előtt, így a magyar csapat lényegében karnyújtásnyira van a továbbjutástól, ahol a D csoportból az Olaszország, Horvátország, Románia, Hollandia négyes első három helyezettje vár majd Vojvoda Dávidékra, amennyiben minden jól alakul.

A helyzet olyan szempontból egyszerű, hogy egyetlen győzelem - akár Koszovó, akár Litvánia ellen - már elég a magyar csapatnak a második csoportkörhöz - hozzá kell tenni, hogy minden válogatott viszi az összes elért eredményét tovább, tehát nem mindegy, hogy mondjuk 2-4-gyel vagy 4-2-vel megy tovább valaki, pedig mindkettő jelentheti egy kvartett harmadik pozícióját.

Hatalmas meglepetéseknek kellene történnie ahhoz, hogy Perl Zoltánék ne végezzenek a csoport első három helyének valamelyikén. Ez mindössze két forgatókönyv alapján lehetséges - Koszovónak mindkettőben le kell győznie a mieinket, majd szintén hazai pályán a lengyeleket is, nekünk pedig Koszovó mellett mindkettőben vereséget kell szenvednünk Litvániától is.

Az egyik eset szerint a lengyelek legyőzik a litvánokat június 28-án, csütörtökön, így az előbb említett eredményekkel sima holtverseny alakulna ki Magyarország és Koszovó között 2-4-gyel a csoport 3-4. pozíciójában - ekkor arra kellene figyelni, hogy 8 pontnál nagyobb különbséggel ne kapjunk ki, hiszen Debrecenben 84-76-ra vertük Berisháékat.

A másik eset pedig az, ha a lengyelek Koszovó mellett Litvániától is kikapnak, akkor viszont a 6-0-s Litvánia mögött három csapat állna 2-4-gyel. Ebben a hármas holtversenyben két meccs (Koszovó-Magyarország, Koszovó-Lengyelország) még nincs lejátszva, és egyelőre a lengyelek +31-es, a mieink +5-ös, a koszovóiak pedig -36-os kosáraránnyal bírnak. Ebben a forgatókönyvben csak az lenne a lényeg, hogy mieink koszovóiak elleni veresége, illetve Koszovó két győzelme összesen ne legyen legalább 41 pont arányú.

Több sérülttel kénytelen számolni Ivkovics mester (a szűkített keret a holnapi nap folyamán lesz nyilvános), ettől függetlenül az elmúlt években látott csapategységgel nagyon kevés esély van arra, hogy Magyarország ne legyen ott a 2019-es vb selejtezőinek második csoportkörében.

A Litvánia elleni, július 1-jei, 20:00-kor kezdődő mérkőzésre az alábbi linken lehet online jegyet venni:

http://www.eventim.hu/hu/jegyek/magyarorszag-litvania-ferfi-vb-selejtezo-budapest-tueskecsarnok-494450/event.html

A belépők ára 2000-2500 Ft.-, diákoknak és nyugdíjasoknak egységesen 1800 Ft.-. 

Vármegyei szövetségek