Harmadjára megint megverte a franciákat női válogatottunk
03
Jun
2018
Harmadjára megint megverte a franciákat női válogatottunk
2018. június 3.  |  18:30
Franciaország – Magyarország 64-71 (19-17, 14-22, 14-17, 17-15)
Landerneau (Franciaország), 500 néző
Vezette: Manoli, Caccareli, Wallet (franciák)

FRANCIAORSZÁG: Samson 2, Lithard 5/3, Galliou-Loko 2, Mbuyamba 12, Milapie 12. Csere: Limouzin, Foppossi 6/3, Djekoundade 1, Djaldi 10, Tahane  6, Naigre 8/6, Tadic. Szövetségi kapitány: Jerome Furnier.

MAGYARORSZÁG: Nagy 9/3, Weninger 11, Bálint 11/3, Hegedűs-Őri 1, Licskai. Csere: Határ 17, Horváth 3/3, Dubei 7/6, Mansare 2, Bach 6, Barnai 4. Szövetségi kapitány: Székely Norbert, edző: Iványi Dalma.

Harmadik napon a harmadik mérkőzés következett a világbajnokságra készülő kőkemény franciák ellen a gyönyörű városkában, Landerneau-ben. Sok beszédtémát adott a lányok között is a szombati vesztes meccs, melyen a játékvezetők engedték a hazaiak helyenként igen durva játékát, mindezt úgy, hogy a faultokat a magyarok kapták sorra. Túl is lépett volna ezen gyorsan a társaság, hiszen itt volt a következő megmérettetés, ám Szabó Fanni áldozatul esett a túlzott keménységnek. A miskolciak tehetséges bedobóját ziccerben nemes egyszerűséggel könyökkel leütötte a szerelni érkező francia lány (nem feltételez senki szándékosságot), s most az a kisebb baj, hogy néma maradt a bírói síp. Fanni ugyanis agyrázkódást szenvedett, még a vasárnapi mérkőzésre sem tudott eljönni, annyira szédült.

Emiatt fájhat a szövetségi kapitány feje is, hiszen a sérülések miatt amúgy is szűkebb rotációval dolgozhat, s most a rengeteget ütköző francia mezőnyemberekkel szemben sem tud úgy cserélni, ahogyan feltétlenül szeretne. Barnai Judit lábujja továbbra sem javult, így az egyébként két meccsen 38 pontot szerző, s remekül játszó Határ Betti elvileg nem pihenhet sokat.

A franciák számára ez volt az a meccs, amit a nagy nyilvánosságnak szántak, vasárnap már megjelent a francia sajtó, a helyeik pedig élőben közvetítették az egyik videómegosztó portálon.

Két könnyű francia kosárral kezdődött a találkozó, az első két meccsen tapasztalthoz képest nem zárt olyan jól a magyar védelem. Két perc után 7-2-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző. Kapkodtak a befejezéssel a mieink, a franciák pedig kíméletlenül kihasználták a védekezésünk üresjáratait. Alig négy perc után 11-4-es állásnál Székely Norbert időt is kért, s elsősorban a védekezést kérte számon.

A meccset a padon kezdő Határ Betti első lehetőségét kosárra váltotta, majd Nagy Dóra duplájával zárkózott a magyar válogatott. Az edzői szavak hatottak, egymás után három francia támadás halt el a vendégek védelmén. Nagy Dóra belejött a játékba, hármasával a hatodik percre már egyenlő volt az állás (11-11).

A magyar védekezésnek, na meg az ezúttal pontatlanabb francia büntetőzésnek köszönhetően csak négy ponttal tudott elszakadni ellenfelétől a gall csapat (15-11). A negyed végén 17-17-nél már a vezetésért támadhattak Bálint Rékáék, de végül a franciák találtak csak be, így ők vonulhattak előnnyel a kétperces szünetre.

A második negyed a francia csapat tizenegyedik és tizenkettedik büntetőjével indult, majd Naigre állította földkörüli pályára Nagy Dórát egy lepattanóért folytatott igen egyenlőtlen (15 centi és 30 kiló lehet a két lány között a francia javára) csatában, de a lényeg, nálunk maradt a labda. Sajnos pont nem lett belőle, Határ ezúttal kihagyta a közelit. Szegény Hegedűs-Őri valamiért a játékvezetők látókörébe került, előbb az ő hibájának rótták fel, hogy Naigre egyszerűen átgyalogolt rajta, majd amikor elkerülte az érintkezést, akkor azért kapott egy faultot, s ülhetett le máris a kispadra, mivel utóbbi már a negyedik személyije volt a csupaszív játékosnak. A nem is annyira váratlan segítségnek köszönhetően az eddigi legnagyobb különbség alakult ki a 13. percre (26-19). Remekül reagáltak a magyarok erre a helyzetre, tudtak szigorítani egy időkérés után a védekezésen, s Barnai Judit kosarával egyetlen pontra zárkóztak (26-25). Hosszú idő után az egyenlítés is összejött a mieinknek, Határ Betti büntetővel egalizált, hogy aztán csapat- és állandó szobatársa, Dubei Debóra egy triplával már a mieinket juttassa előnyhöz (28-31). El is érkezett a meccs első francia időkérése, Jerome Furnier igyekezett ébresztőt fújni sajátjainak.

Nagy Dóra közben lelkesen harcolt a nálánál kétszer nehezebb és jóval magasabb francia centerek ellen, előbb egy támadó-, majd egy védőlepattanót kaparintott meg előlük, utána pedig remekül védekezve támadóhibát harcolt ki. Neki, meg Weninger Virág pontjainak köszönhetően a negyed végére már hatpontos magyar előny állt a táblán (33-39).

A nagyszünet után gyors kosárváltással, valamint szigorú magyar védekezéssel folytatódott a játék. Határ Betti Tadicot táncoltatta meg, szegény francia lány alaposan beleszédült a soproni magasember centermunkájába, így tovább nőtt a magyar előny (35-43). Két percnyi kapkodás után ismét a mieink változtattak hamarabb, Weninger Virág szép kosarával és Bálint Réka triplájával késztette újabb időkérésre Jerome Furniert (39-49).

Nem tudott változtatni azon, hogy a pattogós magyar zóna ellen tanítványai képtelenek voltak helyzetet kialakítani. Így a magyar csapat a negyed derekához érve is tartani tudta tízpontos előnyét (41-51).

Aztán elég volt két elrontott magyar támadás, s egy büntetővel, valamint Naigre lerohanásból dobott triplájával hat pontra zárkóztak a gallok (45-51). A negyed végül Horváth Betti triplájával, s 47-56-os magyar vezetéssel zárult. A záró tíz perc elején nagy energiákat mozgósítottak a vendéglátók, hogy megfordítsák az állást, különösen az első két meccsen nagyon gyorsan kipontozódó Milapie volt agilis. Kiegyenlített küzdelmet láthatott a pályán a közönség, az edzők egyformán bosszankodhattak a támadójáték miatt. Bár alighanem azért Furnier mester feje fájhatott emiatt, mivel hat perccel a vége előtt Székely Norbert tanítványai álltak közelebb a sikerhez (49-60).

Nem adták fel persze Tadicék, miért is tették volna, de egy ideig nyolc pontnál jobban nem tudták megközelíteni Határékat. Három és fél perccel a meccs vége előtt Djali harcolt ki két büntetőt, s ha már kiharcolta, be is dobta azokat. A túloldalon egy ajándékba kapott magyar támadóhibát kaptak a franciák, majd jött egy jogos fault a túloldalon, Székely Norbert időt is kért gyorsan (56-65).

A két büntetőt bedobták a hazaiak, s amikor a legjobban kellett, Dubei rántott egyet a magyar csapat szekerén egy triplával. Hogy izgalmas legyen a vége, Lithard is pontosan célzott kintről, így másfél perccel a vége előtt hét ponttal a mieink vezettek (61-68). Szoros, faultolgatós végjáték következett, a franciák hat pontra is feljöttek 20 másodperccel a vége előtt, de Bálint Réka két sikeres büntetővel gyorsan eloszlatta a hazai reményeket. Így végül teljesen megérdemelten ismét győzött a magyar válogatott a franciák ellen.

Vármegyei szövetségek