A Tehetséges Fiatalok az NB I B bajnoka
02
Jun
2018
A Tehetséges Fiatalok az NB I B bajnoka
2018. június 2.  |  23:55
Drámai végjátékban, időn túli büntetővel a Tehetséges Fiatalok csapata nyerte az NB I B piros csoportja fináléjának mindent eldöntő, harmadik mérkőzését. A szinte végig vezető Vasas szakvezetése nehezen viselte, hogy csapata az utolsó pillanatban elvesztette a meccset, s a finálét.

Tehetséges Fiatalok Basketball Players - Vasas Akadéma 67-66

2 perc 40 másodperc elteltével a Tehetséges Fiatalok egyetlen vérbeli centere, Stefan Filipovics (13 pont, 6 lepattanó, 3 eladott labda) már 3 személyi hibával állt, s egyébként is a Vasas kezdett lendületesebben, pontosabban. Bár előbb kényszerűségből Merim Mehmedovics, a TFBP szakvezetője cserélt, Faragó Péter a negyed közepétől elkezdte forgatni a Boros Márk (17/6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz)-Katona Róbert (13/9 pont, 3-3 lepattanó és eladott labda)-Völgyi Marcell (11 pont, 3 lepattanó) trió vezette együttesét, amelynél szépen megoszlottak a terhek, míg a hazaiakat ekkor Buzás Bence (14/3 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) szinte egymaga próbálta versenyben tartani.

A második etapban a Tehetságes Fiatalok részéről ugyan voltak villanásai Szobi Dánielnek (11/3 pont - 13 mezőnykísérlet -, 3 lepattanó, 4 szerzett labda, 6 gólpassz) és Beák Gábornak (14/6 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz), a Vasas úgy is tartotta előnyét, hogy közben Völgyi is eljutott 3 hibáig, ugyanakkor az előbb említett trió mellé felnőtt a játék ritmusát azonnal felvevő, ügyesen beszálló Sólyom Botond (8 pont). Szünetben 8 ponttal a Vasas.

A második félidőt Kerkai Ákos (11/3 pont, 4 lepattanó) bravúros és némiképp szerencsésnek mondható, inkább súlylökőére emlékeztető, mint klasszikus kosárra dobó mozdulattal gyűrűbe juttatott triplájára éptve 5-0-lal kezdve 3 pontra feljött a TF. Több, mint 3 perc elteltével Kiss Barnabás (4 pont, 6 lepattanó, 3 eladott labda) szerezte a második félidő első Vasas-pontjait. Ezzel átlendült a holtponton Faragó Péter legénysége, amely a szakasz hajrájában Moravcsik Áron (7 pont - 9 mezőnykísérlet -, 6-6 lepattanó és eladott labda, 4 gólpassz) büntetőivel 10 ponttal elhúzott, sőt ez a Szobi duplájára triplával felelő Boros révén 11-re nőtt. Mindkét csapatból többen is a kipontozódás szélére kerültek. A szakasz végén technikait kapott Faragó, 7 pontra feljött a TF.

A záró etap Moravcsik duplájával kezdődött, majd a 4 hibával játszó Filipovics szárnyra kapott, gyakorlatilag egymaga vezényelt egy 7-2-es rohamot, felhozva 4 pontra csapatát, miközben sorra pontozódtak ki a Vasas magas játékosai, Völgyi, Andrássy Géza és Kovács Bálint. A szakasz közepén Katona próbálta lehűteni a kedélyeket egy triplával. A földön fekvő, leszerelt ellenfelére kiabáló Kiss technikait kapott. Beák elrontotta a büntetőt, de Filipovics duplát dobott, amelyre a Vasas vezéréve előlépő Katona felelt egy palánkos kettessel. Fokozta az izgalmakat a játékhoz érdemben hosszas hallgatás után egy, a támadóidő végét jelző dudaszó pillanatában dobott tripla formájában hozzászóló Buzás - 3 pontra zsugorodott a Vasas előnye. A 37. perc végén aztán Filipovics is kipontozódott, érdekes végjáték vette kezdetét, egyik oldalon sem volt a pályán vérbeli center, magas játékos, 'smallballt" volt kénytelen mindkét csapat játszani.

Ebben a Vasas "átvette" ellenfele megfontoltabb, statikusabb stílusát, vagy próbálta őrizni szűk előnyét, A felszültség nőtt, Kerkai duplájával előbb 1 pontra csökkent a TF hátránya, majd már az utolsó percben Beák "izmozta be" pozíciójáték után a labdát, az utolsó percben először vezetett a TF. A Vasas akciójánál 2,8 másodperccel a vége előtt Buzás szabálytalankodott Kissel szemben, A Vasas játékosa 1 pontos TF vezetésnél az első büntetőt kihagyta, a másodikat bedobta. Mehmedovics időkérése után Beák kapta meg a labdát a büntetőterületen belül, nagy nehezen "összekaparta" a labdát, dobott, amikor a dudaszó pillanatában Kozma Norbert szabálytalankodott vele. A befújt személyire a Vasas szakmai stábja roppant indulatosan reagált, Faragónak mindhárom játékvezetőhöz és a zsüriasztalhoz is volt pár - nyilván - keresetlen szava, kiállították. Az addig a záró szakaszban 3 büntetőt is kihagyó Beák pedig az első büntetőt palánkról bedobta - a TF lett a bajnok, Faragó pedig - bár vonakodott elhagyni a termet - elsőként gratulált Merim Mehmedovicsnak a Tehetséges Fiatalok bajnoki címéhez, átölelve kollégáját.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun2a_ply_25


Foto - TF-Budapest Basketball facebook

Vármegyei szövetségek