NB I B: Szombaton kezdődik a meglepetés döntő
26
May
2018
NB I B: Szombaton kezdődik a meglepetés döntő
2018. május 26.  |  16:30
Szombaton este kezdetét veszi az NB I B fináléja, amelybe nagy meglepetésre azon két gárda jutott be, amely a hazai meccseit a kamaraerdei Sport 11-ben rendezi, a Tehetséges Fiatalok BP és a Vasas.

A Tehetséges Fiatalok együttese az alapszakaszban a 4. lett, a Vasas pedig igen "mélyről indulva" a 6. helyen zárta az alapszakaszt.

A bajnokságot jól, 4-1-es győzelem-vereség mutatóval - ebben az időszakban a Vasast 68-53-ra legyőzve - kezdő Tehetséges Fiatalok együttesének a szekere az évad közepén "lódult meg". Az első 12 meccsen 6-6-os mérleget produkáló gárda ezt követően egy 10-1-es sorozatot "repesztve" stablilzálta helyét az élmezőnyben. Az alapszakasz végén két hazai vereség a Nyíregyháza, majd a PVSK-Kronosz ellen azt jelentette, hogy a társaság a 4. helyen zárta az alapszakaszt, és első körben éppen a pécsiekkel került szembe.

Az alapszakaszra visszatérve azért nehéz készülni a Tehetséges Fiatalok csapata ellen, mert 6 játékosuk - Beák Gábor (15,8), Kerkai Ákos és Stefan Filipovics (13,3), Szobi Dániel (11,7), Buzás Bence (11,5) és a szezon közben a MAFC-tól érkező Debreceni Dániel (10,3) is 10 pont fölötti átlagot produkált, éppen ebben rejlik a gárda egyik fő erőssége - bár Debrecenire nem számíthatott a bajnokság végjátékában Mehmedovic. A másik fő erőssége az együttesnek a hatékony védekezés: az alapszakaszban a Tehetséges Fiatalok együttese kapta a legkevesebb pontot - igaz a második legkevesebbet dobta az együttes, amely összességében +7-es (1875-1868) kosárkülönbséggel lett 4.

A rájátszásban sem született kosáreső a TFBP meccsein. A pécsiek ellen hazai pályán 68-59-re, Pécsett pedig 2-2 ponttal kevesebbet dobva, illetve kapva 66-61-re nyertek Beákék. Következett a Hepp-kupa- és alapszakasz-győztes Oroszlány. Az első meccsen bejött a papírforma. Bár a TFBP Oroszlányban 72 ponton tartotta az OSE-t, csak 62 pontig jutott. A fordulópontot a két csapat kamaraerdei összecsapása hozta: ezt hosszabbítás után 85-78-ra nyerte a TF, amely így abszolút veszítenivaló nélkül utazhatott a mindent eldöntő harmadik meccsre Oroszlányba, ahol a TFBP újra 62 pontot dobott, de ez ezúttal elegendőnek bizonyult egy finálét érő 62-61-es bravúrhoz.

Az élvonalban való bennmaradást kiharcoló, ám az indulást nem vállaló Vasas - magyar magjából Andrássyt, Katona Róbertet, Moravcsikot és az évad első felében Peringert megtartva - váratlanul gyengén, 1-6-tal kezdett, amikor Faragó Péter - visszavonulva az aktív játéktól a Bonyhád csapatából - átvette a szakmai munka irányítását. Az "antré", a belépője pikáns, s egyben sikeres volt: 76-59-es siker, éppen Bonyhádon. Ezzel egy 7 meccses "nyerő széria" vette kezdetét, amelyben volt egy hazai diadal a Veszprém és egy idegenbeli bravúr az Oroszlány ellen. Faragóval a kispadon a bajnokság erejét, kiegyensúlyozottságát ismerve kifejezetten jónak mondható 14-5-ös mérleget ért el az alapszakaszban a Vasas, pedig a sérülések sem kerülték el az együttest. 15-11-es mérleggel végül a 6. helyre futott be a piros-két alakulat.

A mindössze két 22 év fölötti játékossal felálló piros-két csapatból négyen, Katona R. (14,9), Boros Márk (11,5), Andrássy Géza (11) és Moravcsik Áron (10,7) értek el 10 pont fölötti átlagot, de a "kisegítő személyzet" is elég hatékony, hiszen Kiss Barnabás (8,4) és Völgyi Marcell (8,1) is 8 pontot meghaladó mutatóval rendelkezett.

A rájátszás valóságos sikertörténet volt a Vasasnak. Előbb a harmadik helyen végző Nyíregyházát - a harmadik meccsen óriásit hajrázva -, majd az alapszakaszt a második helyen záró Veszprémet verte úgy 2-1-re Faragó Péter legénysége, hogy egyrészt pályahátrányban volt, másrészt a párharc első összecsapását mindkét esetben elveszítette, az utolsó, döntő meccsét viszont mind Nyíregyházán, mind pedig Veszprémben, tehát idegenben megnyerte.

Elvben a fináléban is pályahátrányban lesz a Vasas, ám tekintve, hogy a finálé mindkét résztvevőjének a kamaraerdei Sport 11 az otthona, ez nem nagyon számít. Ami biztos: bravúros döntőbe jutásával mindkét együttes egészséges önbizalommal várhatja a finálét, amelynek első mérkőzését szombaton 18.30-tól játsszák a Sport 11-ben!

Ami abszolút nem számít, de a tényszerűség kedvéért még megjegyezzük: az alapszakaszban mindkétszer a Tehetséges Fiataok BP csapata győzött, saját "pályaválasztása" mellett 68-53-ra, "vendégként" pedig 78-70-re nyert Merim Mehmedovic együttese...


Foto - TF-Budapest Basketball facebook-oldala 

Vármegyei szövetségek