Egyetemi döntő: A hölgyeknél a TF, a férfiaknál a Miskolc a bajnok
15
May
2018
Egyetemi döntő: A hölgyeknél a TF, a férfiaknál a Miskolc a bajnok
2018. május 15.  |  23:00
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, Négyes döntő, Nők

Debreceni Egyetem - Szegedi RSC 35-37 (16-9, 7-11, 9-12, 3-5)
Budapest, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, négyes döntő, nők, 25 néző. V.: Bagi, Gaál, Németh P.

Debrecen: Mezei 2, Új 3/3, SZABÓ R. 8/6, Jávor 4, GÖTTLINGER 12/6. Cs.: SZABÓ E. 6. Edző: Kovács Imre.

Szeged: Boros 4, Kálló 2, VÁRI 7, Burján, Karlócai Zs. 2. Cs.: RADÓCZ 13/3, Kurityák 2, Fodor, FÖLDI 7/3. Játékosedző: Földi Alexandra.

A bronzcsatára az amúgy is erősen tartalékos Debrecen tovább fogyatkozott, Kovács Imre bokasérülés miatt nem számíthatott csapata centerére, Foltin Blankára. A Szeged is alacsony szerkezetű ötössel kezdett. Szabó Réka hármasával kezdődött a találkozó. Ügyes támadás végén Karlócai Zsófia felelt közelről, majd jött egy újabb debreceni hármas, az "elkövető" ezúttal Göttlinger Anna volt. Ahhoz képest, hogy a csapatok 3 nap alatt a harmadik meccsüket játszották, nagy iramban kezdődött a találkozó. A szakasz közepén 8-2-es debreceni vehzetésnél Radócz Fanni szép triplával felezte meg a szegedi hátrányt. Szabó Emese, majd Jávor Petra révén erre két duplával felelt a Debrecen, Földi Alexandra pedig időkéréssel próbálta felrázni a Tisza-parti együttest, amely nem találta a "pattogós" hajdúsági zóna ellenszerét, így 7 pontos debreceni vezetéssel zárult a nyitó etap.

A második etap Szabó E. kosarával kezdődött, miközben a meglehetősen indiszponált csongrádi hölgyek sorra adták el a labdákat, s hagyták ki a ziccereket. Pontatlanokká váltak a debreceniek, kicsit felpörgették a játékot, agresszívebben védekeztek a szegediek, akik Vári Zita vezérletével labdákat, s könnyű kosarakat szerezve egy 11-0-lal fordítottak. A több, mint 6 perces debreceni kosárcsendet a félidő hajrájában Szabó R. törte meg triplával, amellyel visszavették a vezetést a hajdúsági hölgyek. Mezei Dóra ügyes befutás utáni kosarával a szünetben 3 ponttal a debreceniek vezettek.

Szünet után már érződött a fáradtág a feleken, a harmadik negyed első 4 és fél percét 2-2-re hozták a felek. A szakasz közepén Radócz, valamint Boros Eszter kosaraival fordított a Szeged, ám ezt Göttlingertől, valamint a triplát szerző Új Esztertől követte egy villanás debreceni részről. A szakasz hajrájára felpörgött a játék, Radócz valamint az ezúttal a játékba is beszálló szegedi szakvezető, Földi jóvoltából egy 6-0-lal fordítottak a szegediek. A szakasz Göttlinger kosarával és 32-32-es döntetlen állással zárult. Göttlinger hármasával kedződött a negyedik negyed. Utolsó erőtartalékait mozgósítva küzdött a két fáradt, gyengén dobó, sokat hibázó együttes. A szakasz közepén a fizikailag aránylag friss Földi triplájával egyenlített, majd bravúros kosarával fordított is a Szeged, amely megtartva előnyét megszerezte a bronzérmet.

Kovács Imre: - Gratulálok a Szegednek!

Földi Alexandra: - Két erősen tartalékos és nagyon fáradt csapat borzalmas mérkőzésén a végjátékból mi jöttünk ki jobban. Köszönöm a lányoknak az egész éves munkát, úgy gondolom, az éves teljesítményünkkel rászolgáltunk a bronzéremre.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univ_ply_17


TFSE - Közgáz 53-38 (13-8, 17-6, 11-11, 12-13)
Budapest, Nemzeti Egyetemi Bajnokság, döntő, nők, 100 néző. V.: Gaál, Major, Oláh.

TF: MIHÁCZI 8/6, Herman 4, KARLÓCAI 12/6, Varga B. 7, NÉMETH A. 18. Cs.: Kováts G. 2, Szeli 2, Agic, Czivinger. Edző: Magyar Bianka.

Közgáz: Szalay 5/3, Farkas F., Doktor 8, Shirian, Kocsis F. 4. Cs.: LANTOS 9/3, ABAHÁZY 6, Katona 2, Imre, Kapornai 4. Edző: Németh Kata.

A nagy tétnek megfelelően görcsösen kezdték a csapatok a döntővé előlépő találkozót, amelyen roppant nehezen, több, mint 2 és fél perc elteltével született meg az első kosár: Németh Alma pöckölte a gyűrűbe a lepattanót, majd a címvédő TF következő akciójánál újra betalált. Második kosara után megkapta a második hibáját, a Közgáz pedig Lantos Adrienn révén megszerezte első pontjait. Karlócai Julianna révén triplával reagált erre a TF, Szalay Viktória kosarával próbált "ragadni"  a címvédőre a trónkövetelő. Büntetőkkel tartotta szűk előnyét az agresszív letámadásra váltó TF, Katona Bianka villant a Közgáznál. A negyed Karlócai büntetőivel, s 13-8-as TF vezetéssel ért véget. Kapornai Dóra befutás utáni ziccerével kezdődött a második szakasz, ám Miháczi Diána révén egy hármassal és egy távoli duplával felelt a címe megvédéséért küzdő bajnok. Abaházy Anna, illetve Varga Barbara "szólt hozzá" egy-egy szép dupla formájában a fináléhoz, utóbbi találata után időt kért Németh Kata. Hosszabb "kollektív" kosárcsend után Doktor Anna "gyötörte be" a labdát a TF gyűrűjébe, rögtön jött a válasz Vargától. A szakasz közepén a hosszabb pihenőről visszatérő Németh büntetőivel 10 pontosra hízott a címvédő előnye. A görcsösen játszó Közgáz nem igazán tudott mit kezdeni a TF szervezett védekezésével, támadásban kapkodott a "kihívó". Folyamatosan "nyílt az olló", Herman Alíz ügyes betörésből volt eredményes, a csapatként kosarazó TF 16 ponttal vezetett a többnyire egyénileg erőlködő Közgáz ellen a félidőben.

"Doktori duplával" indult a második félidő, majd Kocsis Fanni szerezte meg első pontjait - bő egy perc elteltével időt kért Magyar Bianka a címvédő szakvezetője. Németh tolt egyet ügyes centerkosárral a címvédő szekerén, majd egy támadóhiba formájában megkapta a 3. személyijét. Karlócai hármasa után  "nyelte be" a labdát a gyűrű, nem tudott a 10 pontos lélektani határ közelébe kerülni a Közgáz. A szakasz közepén Karlócai is megkapta a 3. személyijét, a túloldalon pedig Doktor. Hosszabb Közgáz-kosárcsendet tört meg Abaházy, Kováts Gabriella szép alapvonali betörés után növelte ismét 15 pontosra a címvédő előnyét. A harmadik negyed hajrájában Lantos próbálta triplával felrázni a Közgázt, de Szeli Dorina révén erre is volt válasza a bajnoknak. Ügyesen "bontotta le" ziccerig a Közgáz zónáját a TF, előbb Németh, majd Karlócai volt eredményes, 20 pontosra nőtt a bajnok előnye. Szalay Viktória hármasával próbált hosszú hajrát nyitni a Közgáz, amely egy 7-0-t mutatott be a dobásokban pontatlanná váló riválisával szemben. A TF érthető időkérése után Doktor révén tovább faragott hátrányán az elbizonytalanodó bajnok kihívója. Kocsis is betalált, 10-en belülre került a negyed közepén a Közgáz. Herman 1 jó büntetőjével mozdult el a holtpontról 11-0-s Közgáz roham után a TF. A felzárkózásba belefáradt a trónkövetelő, a hajrában pontatlanok lettek dobásaik. Varga támadópattanó utáni kosarával, 2 perccel a vége előtt újra 10 pont fölé nőtt a különbség. A "kegyelemdöfést" bő 1 perccel a vége előtt Miháczi triplája adta meg a Közgáznak.

Magyar Bianka: - Eszeméletlenül boldog vagyok, nagyon örülök, hogy zsinórban negyedszer nyertük meg a bajnokságot. A kemény munka eredményeként a döntőben meccsről meccsre jobban és jobban játszottunk, büszke vagyok rá, hogy ennek a csapatnak az edzője lehetek, azt gondolom, teljesen megérdemelten nyertünk.

Németh Kata: - Gratulálok a TF-nek az újabb győzelméhez! Sajnálom, hogy nem tudtuk azt nyújtani, amire valójában képesek vagyunk, sajnos megijedtek a lányok a lehetőségtől.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univ_ply_18

 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, Négyes döntő, Férfiak

BME-MAFC - Miskolci Egyetem 58-67 (9-18, 13-16, 18-18, 18-15)
Budapesit, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 50 néző. V.: Minár, Varga-Záray, Lövei.

BME-MAFC: Fehér 8, DOBOS 9/3, SZÁLAS 8, MIHALICS 18, Kiss L. 4. Cs.: Lukács 2, TÓTH L. 9. Edző: Bagi Melinda, Tiba Klára.

Miskolc: TAKÁCS 17/9, PIUKOVICS 14/3, SZEPESI 12/3, KOPASZ 10, Lippai 8. Cs.: Orosz 4/3, Homoki 2, Orliczki. Edző: Drahos Gábor.

A záró nap előtt mind a 4 csapatnak volt esélye megnyerni az egyetemi bajnokságot. Szálas Gábor ott folytatta, ahol előző nap a nyerő duplával abbahagyta, a műszakis bedobó kosarával kezdődött a találkozó. Egy büntetőt is bedobott, majd a túloldalon Szepesi Szabolcs hasonlóképpen cselekedett. Miskolci labdaszerzést követően Kopasz Márton zsákolt hatalmasat.  Fej-fej mellett haladtak a felek, mind a két gárda nagy hangsúlyt fektetett a védekezésre. Kopasz parádés betörés utáni találatával a szakasz közepén először vezett a Miskolc. Mihalics Gábor villant a túloldalon, majd Orosz Bence emelt be egy triplát, Takács Dániel triplája után már 7 ponttal "ment" a Miskolc, Bagi Melinda időt kért. A szakasz második felében nagyon pontatlanná vált a fővárosi együttes játéka, 9 pontos borsodi vezetéssel zárult a negyed. Lippai Szabolcs center kosarával 10 pont fölé nőtt a különbség a második szakasz elején. A túloldalon "párja", Kiss Lajos hosszú BME-s kosárcsendnek vetett véget. A miskolciak azzal fárasztották ellenfelüket, hogy volt olyan akciójuk, amelynek során 4 alkalommal szedték vissza alepattanót a BME palánkja alatt, s ebben Homoki Donát járt az élen. Tovább "nyílt az olló", a szakasz közepén 26-13-ra vezetett a borsodi gárda, jött egy újabb időkérés a "műszaki alakulattól". Gyengén dobtak a fővárosiak, igaz, tiszta helyzetet nem is nagyon tudtak kialakítani, a túloldalon viszont Takács elkapta a fonalat. Tóth Lóránt és Mihalics próbálta versenyben tartani a BME-t, ám Piukovics Bálint triplájával a félidő hajrájában is tartotta "tízen túli" előnyét a "borsodi brigád".

A két Szabolcs, Szepesi és Lippai révén 6-0-lal kezdve közel 20 pontosra növelte előnyét a Miskolc a második félidő elején. Szálas és Kiss révén próbálta tartani a lépést a BME. Lippai és a triplát "vágó" Piukovics révén mindenre volt válaszuk a borsodiaknak. A szakasz közeépn Fehér Ákos lépett elő a fővárosiaknál, de Szepesi hármasával tartotta megnyugtató, 15 és 20 pont közötti előnyét Drahos Gábor legénysége. A szakasz hajrájában eladtak pár labdát a miskolciak, s egy 12-3-mal a 10 pontra feljött a BME. A szakasz Szepesi büntetőivel és 12 pontos miskolci vezetéssel zárult.  "Kalandos" Kopasz-kosárral kezdődött a negyedik negyed, Dobos felelt rá. A szívósan küzdő BME Tóth támadópattanó utáni találatával ismét feljött 10-re, amikor Takács villant triplával. Váltva estek a kosarak, tartotta 10 pont körüli előnyét a Miskolc. A szakasz közepén Dobos palánkos hármasával 10 ponton belülre került a BME, a lelátón felcsillantak a nyíregyházi kosarasok szemei. Miskolci időkérés után a bosodiak egyik legjobbja, Lippai kipontozódott, de Takács büntetőivel újra 10 volt közte. A hajrában a két fáradt csapat játékosait a szívük vitte előre. A záró szakaszban vezérré előlépő Dobos kosara ugyan felélesztette a BME-s reményeket, ám Kopasz ziccere gyorsan lehűtötte. Másfél perccel a vége előtt 7 pontra feljött a BME, de Takács biztos kézzel értékesített büntetőivel és Piukovics kosarával eldőlt a meccs.

Tiba Klára: - A mérkőzés elején nagyon elengedtük ellenfelünket. A borzasztó fizikális küzdelemben ugyan fel tudtunk zárkózni, ám fordítani nem maradt erőnk, gratulálunk a Miskolcnak!

Drahos Gábor: - Óriási elismerés jár a csapatomnak, hiszen egy nagyon magas játékintelligánciájú csapatot sikerült legyőznünk a BME-MAFC személyében. Ami ennél is fontosabb, biztos, hogy a tavalyi bronzéremhez képest előreléptünk, amit titkolt célunk, vágyunk is volt. Hogy az előrelépés milyen színű éremben "ölt testet", azt csak a nyíregyháziak tudják...

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univ_ply_21


TFSE – Nyíregyházi Egyetemi SE 65-86 (12-20, 26-26, 13-18, 14-22)
NKE Campus Sportközpont, 250 néző. V: Minár, Varga-Záray, Szilágyi B.

TFSE: Sinkovits, Horváth K. 8/6, Petrucsik 5, Pintér D. 11/3, BOINITZER 15/3. Csere: Novák B., HARIS 12/12, Horváth B., Fülöp 4, JÓKAI 10, Bognár M. Edző: Juhász Tamás.

NYÍREGYHÁZA: BUS I. 26/3, CZURA 27/12, Kovács Z. 7/6, OLÁH Z. 20/6, GÁSPÁR B. 6. Csere: Földesi N., Vida Z. Edző: Hegedűs Ferenc.

A találkozó érdekessége a körbeveréseket követően a következő volt. A TF győzelme esetén bajnoki címet ünnepelhet, veresége viszont a negyedik helyet jelentené. A Nyíregyháza semmilyen formában nem lehetett első, egy győzelemmel ezüst, egy vereséggel bronzérmes helyet szerez. Egy esetleges nyírségi győzelem a szomszédvár Miskolc arany- és egy BME-MAFC bronzérmet érhetett a találkozó előtt.

A TF ennek megfelelően kezdett is, Pintér Dávid szerezte a találkozó első pontjait. Vendégoldalon Czura Attiláék a betörésekre építették játékukat. A lelátón a miskolci játékosok természetesen a Nyíregyházának és saját maguk bajnoki címének szorítottak, szurkoltak. A találkozó első negyedében Juhász Tamás csapata inkább a gyors indításokra alapozta játékát, több-kevesebb sikerrel. A negyed közepén az egyik oldalon Oláh Zoltán még Pintért sapkázta, majd triplával köszönt be odaát (6-11). Majd Czura lábközötti passzát értékesítette a palánk alatt Gáspár Balázs, amire a túloldalon Haris Róbert köszönt be triplával (10-15). A meccs ezen szakaszában nagy volt a rohanás, focis nyelven szinte nem volt középpálya, vagy inkább teljesen szétszakadt a játéktér ezen része, a felek átrohantak a játéktéren. Az első negyedet Fülöp Botond begyötört duplája zárta. A második negyedben Fülöp 20 másodperc alatt előbb Czurát, majd Bus Ivánt látványosan, Haris második hármasával pedig zárkózott a TF (15-20), majd a TF 5-ös számú játékosa harmadszor is beköszönt kintről (18-22), de Czura Attila rögtön visszadobta a triplát, visszaállítva ezzel a különbséget. A nyírségiek magasabb sebességi fokozatban játszottak a találkozó ezen szakaszában, mutatta ezt a faultarány is, ebben a mutatóban a TF vezetett tizenkét perc után (9-4), miután nehezen tudták felvenni ellenfelükkel a tempót. Horváth Kristóf hármassal, Pintér Dávid pedig egy duplával hozta közelebb csapatát (24-29). A Nyíregyháza pontatlanná vált, a TF pedig felpörgött, Jókai Mátyás kosarával egyenlített is a negyed közepén (31-31). Czura Attila újabb tripláját követően Horváth Kristóf kapott sportszerűtlent, Bus Iván büntetőit értékesítve már 13 pontnál tartott (33-42). Oláh Zoltán kettő plusz egyes kombinációjával zárult az első félidő (38-46).

Haris negyedik hármasával nyitott TF, melyre Oláh válaszolt hasonló értékű dobással. Kezdett paprikássá válni a hangulat, a 23. percben Bognár Mátyás és Bus Iván összeakaszkodását egy-egy technikaival jutalmazták a játékvezetők. A meccsbe kiválóan beszálló Jókai nyolcadik pontjával jött közelebb a TF, melyet Gáspár Balázs gyűrűre zsákolt labdája követett.  A 27. percben a Czura-Sinkovits páros kapott kettőshibát, ebből is látszott, hogy a feszültség a tetőfoka felé közeledett. Kovács Zoltán jegyzett triplát Bus asszisztját követően (45-56), a Nyíregyháza tartotta tíz pont körüli előnyét. Boinitzer Dávid két duplájával azonban ismét fellángolt a budapesti csapat, Czura Attila huszadik pontjával ismét visszaverte a támadást a Nyíregyháza. A harmadik negyed végén Sinkovits előbb faultot kapott, majd reklamálásért technikait, melynek köszönhetően kipontozódott a TF 7-es számú játékosa. Bus duplája a 32. percben TF-es időkérést eredményezett (51-66). Juhász Tamás csapata az utolsó rohamokat igyekezett kezdeni, Boinitzer és Pintér kosaraira azonban Czura és Kovács ismét triplával felelt (55-72). A TF-esek nehezen viselték az idő fogyását és ezzel az esélyeik csökkenését, előbb a pad, majd Juhász Tamás kapott technikait. Fülöp és Boinitzer még betalált, de ez sem zökkentette ki Hegedűs Ferenc csapatát, Czura és Bus triplájával a Nyíregyháza lezártnak tekintette a találkozót.

A tornát így a Miskolc nyerte, a Nyíregyháza lett a második, a BME-MAFC a bronzérmes, a TF csapata pedig negyedik helyen zárt.

Juhász Tamás: - A megbeszéltekből sajnos csak tíz százalékot sikerült megvalósítani. Külső dobásaink szinte nem voltak, azonban ha rádobtunk, azt rossz százalékkal tettük. Gratulálok a Nyíregyháza csapatának!

Hegedűs Ferenc: - Nagyon örülök, hogy a tegnapi rossz játék után ma azt játszottuk, amivel az alapszakaszt sikerült megnyernünk. Sajnáljuk a tegnapi meccset, örülünk az ezüstéremnek!


Végeredmény

Nők

1. TFSE 6 pont
2. Közgáz 4
3. Szeged 4
4. Debrecen 3.

MVP

Németh Alma (TFSE)

All-star

Németh Alma (TFSE)
Karlócai Julianna (TFSE)
Vári Zita (Szeged)
Shirian Fatime (Közgáz)
Göttlinger Anna (Debrecen)


Férfiak

1. Miskolc 5 pont
2. Nyíregyháza 5
3. BME-MAFC 4
4. TFSE 4.

MVP

Lippai Szabolcs (Miskolc)

All-star

Lippai Szabolcs (Miskolc)
Kopasz Márton (Miskolc)
Jókai Mátyás (TFSE)
Oláh Zoltán (Nyíregyháza)
Mihalics Gábor (BME-MAFC)

 

Foto - Práczki Péter 

Vármegyei szövetségek