Nemzeti Fiú Kadett Bajnokság: Alba-siker a döntőben
13
May
2018
Nemzeti Fiú Kadett Bajnokság: Alba-siker a döntőben
2018. május 13.  |  18:10
Kőkemény védekezéssel indult a döntő, nem volt könnyű kosár egyik oldalon sem. Gászner betörésével a Vasas szerezte az első kosarat, két perc elteltével. Sok volt a hiba, érződött a nagy tét. Takács hárompontosával 8-4-re vezetett az Alba a hatodik percben, a negyed hátralévő részében pedig összesen 2 pontot engedélyeztek a pasarétieknek Mathieu Donnard fiataljai – igaz, ők sem dobták szét a gyűrűt, Kass közelijével zárták a pontszegény negyedet (13-6).  

A folytatásban sem változott sokat a játék képe, semmi nem akart beesni Sárosi Bulcsú fiainak, a Fehérvár pedig ha nem is remekelve, de időnként szép támadásokat vezetve növelte előnyét (27-11). Kass 9 pontja mellé Somlai-Kiss 6, Takács és Kovács pedig 5-5 egységet tett hozzá. Konta és Gászner kosaraival próbált zárkózni a Vasas, Kass azonban demoralizáló visszalépős trojkát süllyesztett el a gyűrűben, jó 8 méterről (30-15). Az eddig jórészt betörésekkel operáló Vasas stílust váltott a negyed utolsó percére, Honti és Konta is eredményes volt kintről, utóbbi a dudaszó pillanatában szórt be egy palánkos hármast – eseménydús második negyedet követően 30-21-es Alba-előnnyel vonultak pihenőre a csapatok.  

Bár Kass 2+1-es akciójának köszönhetően 33-21-re lépett el az Alba, a negyed további részében iparkodott a Vasas, próbálták a második negyed végi formájukat átmenteni a harmadik játékrészre. Ez sikerült is, Horváth Adorján triplájával és duplájával 33-26-ig zárkóztak, Radics, Gászner és Kiss kosaraival pedig egészen 38-37-ig jöttek vissza - az Alba védekezése nem működött ebben az időszakban. Seyi adott szép passzt a belépő Körmöczinek, majd maga is megoldott egy támadást, megnyugtatva kissé csapatát (42-37).  Radics faulttal együtt értékesített egy ziccert, és a bónusz büntetőt is bedobta – 12 pontnál járt már, együttesét pedig 42-40-re hozta fel, innen következhetett a záró játékrész.  

Visszatért az első negyedben látott kemény játék, alig esett kosár – 3 perc elteltével három Alba pontra néggyel válaszolt a Vasas (45-44). Innen Seyi és Kiss pontjaival megint kicsit elléptek a fehérváriak, 50-44-re vezettek 4 perccel a vége előtt, Somlai-Kiss azonban egy támadóhibát követően kipontozódott - kezdőjátékosa nélkül érkezett a hajrára az Alba. Seyi újfent szép passzal találta meg Körmöczit, Horváth és Faragó kosaraival azonban továbbra is tartotta magát a Vasas (54-51). Egy perc volt már csak hátra, Radics nem tudta feltenni a ziccert, de két büntetőt így is kiharcolt a piros-kék gárda – ezeket Horváth értékesítette is, 54-53-ra hozva fel csapatát. Az Alba eladott labdát vétett a félpályán, összességében a 20-at, Gászner pedig élt a könnyű ziccer adta lehetőséggel – először a meccsen vezetett a Vasas, 20 másodperccel a vége előtt. Seyi lépéshiba-gyanús betörést követően betalált, erre azonban már nem érkezett válasz Sárosi Bulcsú tanítványaitól – Seyi egy büntetővel beállította az 57-55-ös végeredményt, ezzel az Alba Fehérvár nyerte a Kadett korosztály 2017/18-as kiírásának döntőjét.  


Alba Fehérvár – Vasas Akadémia  57-55 (13-6, 17-15, 12-19, 15-15)  

Statisztika a mérkőzésről ezen a linken érhető el:

http://netcasting.webpont.com/?hunu16_132

Vármegyei szövetségek