Nemzeti Fiú Kadett Bajnokság: a Szombathelyé a bronz
13
May
2018
Nemzeti Fiú Kadett Bajnokság: a Szombathelyé a bronz
2018. május 13.  |  15:40
 

Erdei közelijével indult a bronzcsata, erre Rédei triplával felelt - gyorsan és eredményesen támadtak a csapatok, három perc elteltével máris 10-8-ra vezetett a szombathelyi gárda. A negyed közepét jobban kapta el a vasi együttes, Sövegjártó és Rédei 5-5 pontjával 15-9-es előnyt építettek ki, időkérésre késztetve ezzel a Honvédot. Ezt követően visszaesett a játék színvonala, sok hiba, eladott labda akadt mindkét oldalon – Mosonyi trojkája nagyon kellett a budapestieknek, több perces kosárcsendet tört meg részükről. Kármán centerből még eredményes volt, ezzel 8 egységről háromra zárkózott a fővárosi együttes a negyed végére (19-16).

Kármán újabb duplájára Sövegjártó válaszolt kintről – tartotta szűk előnyét a Szombathely. A negyed közepén aztán 26-26-nál előbb utolérte ellenfelét Fülöp Botond csapata, majd 31-33-nál a vezetést is átvették a piros-fehérek – jött is a vasi időkérés. Kármánnal nehezen boldogultak a palánk alatt, 9 pontnál járt már a budapesti center, pedig a büntetővonalról csak 1/6-tal célzott. Sok szabálytalanság történt ebben periódusban, nem volt igazán folyamatos a játék. 35-31-es Honvéd vezetésnél Sövegjártó mindkét büntetőjét értékesítette, 14.8 másodperce maradt Fülöp edzőnek, hogy még egy jó játékot felrajzoljon fiainak. Ez olyan remekül sikerült, hogy Kármán egy sarokból elengedett, visszalépős hárompontossal koronázta meg remek első félidejét – ötpontos előnnyel vonult tehát nagyszünetre a fővárosi együttes (33-38). 

A második félidő úgy kezdődött, ahogy az első véget ért – Kármán volt eredménes, ezúttal középtávolról. Kenéz szépített, de mindig volt a Honvédnak válasza, sőt Tanoh kosarával már 10 ponttal is megléptek a budapestiek (40-50). Innen Földes és Sipos tripláival egészen 48-52-ig zárkózott a Szombathely, két kosárral azonban visszaállította a a Honvéd (48-56). Kissé elzabadultak az indulatok a nézőtéren, néhány szülő nehezen bírta cérnával az izgalmakat – 56-50-es vezetéssel futottak neki Fülöp mester tanítványai a záró játékrésznek.

Felváltva estek a kosarak a záró etap kezdetén, a patthelyzetet Rédei újabb, immáron harmadik hárompontosa oldotta fel (59-60). Sövegjártó büntetőivel hosszú idő után vette vissza a vezetést a szombathelyi csapat, izgalmas végjátékra volt kilátás – 65-65-tel érkeztünk el az utolsó 5 perchez. Kármán sokadik palánk alatti kosarát követően 70-67-re vezetett csapata, Sipos kettőből egy büntetőt értékesítve hozta közelebb csapatát. Sövegjártó, majd erdei is hibáztak közelről, kettő perc volt már csak hátra. Kármánt nem sikerült semlegesíteni, elé védekezett a Szombathely, besegítő azonban nem jött, sima ziccert dobott a center (68-72). Sövegjártó betalált közelről, a Honvéd azonban hibázott – 2 pontos hátrányban támadhatott a vasi gárda. Visszajátszást vétettek, ám a Honvéd újfent hibázott - még egy esélye maradt a sárga-feketéknek. Kenéz egy nehéz középtávolival egalizált, 4.4 másodperc pedig nem volt elég a budapesti csapatnak, hogy megnyerje a bronzot – 72-72 ált az eredményjelzőn, következhetett a hosszabbítás.

6-0-val kezdett a Szombathely, erre 5-0-val válaszolt a Honvéd – továbbra sem dőlt el, ki végez érmes helyen a tornán. Kenéz kosara 81-77-es vasi vezetést eredményezett, másfél perc volt még hátra. Egy-egy büntető beesett mindkét oldalon, jól tartotta azonban előnyét a Szombathely – Kármán második triplája, összességében 35. pontja már csak a szépítésre volt elegendő. Az extra periódust 15-9-re behúzta a vasi alakulat, ezzel övék lett az idei Kadett kiírás bronzérme – Rédei 21 pontja mellé Kenéz 18-at, Sövegjártó pedig 16-ot tett hozzá.

 

Szombathelyi Sportiskola KA – Budapesti Honvéd 87-81 (19-16, 14-22, 17-18, 22-16, 15-9)

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken érhető el:

http://netcasting.webpont.com/?hunu16_131

Vármegyei szövetségek