Férfi NB I: A Falco került közelebb a második helyhez
05
May
2018
Férfi NB I: A Falco került közelebb a második helyhez
2018. május 5.  |  23:47
Hamar egymásnak estek a csapatok, 6-0-val kezdett a Falco, majd utána pillanatok alatt fordított az Alba (6-8). A 6. percben, Perl hármasa után újra megléptek a hazaiak, 18-10-nél időt kért a címvédő. Jól tette, teljesen megállt a Falco, közel négy percig nem találtak be a sárga-feketék, 18-18-nál Szekulovics is magához hívta övéit. A hetek óta szenzációs formában játszó Váradi hármasa bent, Kovácsé lejött, így az első negyed 21-18-as eredménnyel zárult.

Hill ziccerével folytatódott a meccs, majd Váradi volt ismét eredményes kintről. Norfleet is jól szállt be, zsinórban kilenc pontot szerzett hamar, 33-24-nél már majdnem tíz volt közte. Aztán Govens 2+1-es akciójával ez is meglett. A hajrához érve megint megállt a Falco, a 19. percben, 42-35-nél a vasiak kértek időt. 44-39-cel ért véget a félidő.

Tovább folytatódott a nagy rohanás. A fordulás után megint rátettek egy lapáttal a hazaiak, állandósult a tíz pont fölötti különbség. Taylor kosara után, büntetője előtt, 57-42-nél időt kért a bajnok. Pointer ziccer-dobás közben elesett a saját lábában, majd addig reklamált, amíg technikait nem kapott. Borisov kihagyta a büntetőt, de így is tizenhat volt közte. Pointer tovább folytatta a szövegelést, 59-49-nél időt kért a Falco. 65-54-ről indult a záró felvonás.

A vendégek pocsékul tripláztak (1/14), és semmi átütőerő nem volt a játékukban, továbbra is csak rohantak az eredmény után. Pustahvar bizonyította, hogy miért is belorusz válogatott, 75-62-nél Dzunics felmutatta a T-betűt. Az utolsó percben minden mindegy alapon feljöttek 79-72-re a kék mezesek, de ez a fellángolás már túl késő volt. A Falco nyert, és nagy lépést tett a második hely felé – írta a BB1.hu.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Alba Fehérvár 82–72 (21–18, 23–21, 21–15, 17–18)

Szombathely, Aréna Savaria, 2750 néző
V.: Földházi T., Papp P., Török R. (dr. Gincsai J.)

Falco: Govens 12/3, Perl 10/3, Váradi 15/9, Borisov 7/3, Taylor 16. Csere: Tóth N. 4, Norfleet 9/3, Pustahvar 9/6.

Alba: Hill 19, Simpson 13/3, Harris 2, Lóránt 12, Keller Á. 9. Csere: Kovács Á. 9, Pointer 10, Filipovity 1, Horton 6.

Play out: A Soproné a pályaelőny

Dobópárbajjal kezdődött a találkozó, felváltva estek a kosarak, elsősorban a centerek jeleskedtek. A negyed közepétől aztán már kevesebb kosár esett, jobban összpontosítottak a játékosok a védekezésre. 17-12-nél időt kértek a fővárosiak. A remekül hajrázó SKC nyolc pontos előnyre tett szert.

Hot kosara nyitotta a folytatást, McCray vezérletével három pontra visszajött a MAFC, cseppet sem volt meglepő, hogy Sabáli Balázs időt kért. Fodor triplájával egyenlítettek is a vendégek. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, sok volt a hiba mindkét oldalon. McCray újabb hármasával ismét kiegyenlített a MAFC, ismét időt kért a Sopron. Dukics sima faultja után technikait is kapott, de a félidő utolsó percében Hot büntetőjével átvette a vezetést a MAFC, sőt Lakosa kosarával már három volt közte a szünetben.

El-Amin kosarával kezdődött a második félidő, majd ismét dobópárbaj alakult ki. A McCray-Hot páros a Henderson-Watkins duóval versenyzett. A 28. percben újra fordult a kocka. Igaz csak egy pillanatra. A harmadik etap végére ugyanis szétesett a Sopron, McCray vezérletével egy 9-0 után hét pontos vendég előnyről indult a záró etap.

El-Amin tartotta a lelket az SKC-ban, viszont a MAFC-nak mindenre volt válasza, sőt nyolc ponttal meg is ugrott. Vészesen fogyott az idő, a különbség nem változott, így három perccel a vége előtt időt kért a Sopron. Dukics kipontozódott, Fodor egy büntetője után az utolsó percre fordulva Henderson egy pontra hozta vissza csapatát. 18 másodperccel a vége előtt Watkins kosarával hosszú idő után visszavette a vezetést, a MAFC kért időt, de már nem tudtak betalálni a piros-feketék, így egy pontos hazai siker született, ezzel a Sopronnál a pályaelőny – írta a BB1.hu.

Sopron KC – MAFC 83–82 (22–14, 16–27, 23–27, 22–14)

Sopron, Novomatic Aréna,
V.: Kapitány G., Tőzsér D., Balog Gy. (Várhalmi Zs.)

Sopron: Parker 13, Mészáros 4, El-Amin 9/3, Henderson 17/3, Watkins 26. Csere: Duvnjak 4, Takács 8/6, Bagó 2.

MAFC: Hot 9/3, Fodor 18/3, McCray 35/12, Dukics 7/3, Cvetkovics 9/3. Csere: Misek 2, Lakits -, Lakosa 2.

Hosszabbítás után nyert, és 11. az újonc

Lauderdale mellett ezúttal Lilov sem tudta vállalni a játékot, helyét Molnár vette át a kezdőcsapatban, és nagyjából tíz másodpercre volt szüksége, hogy megszerezze első kosarát, ráadásul egy tripla formájában, majd rögtön a második támadásban is jelentkezett egy középtávolival. Mindkét fél érezhetően felszabadultan kosárlabdázott, a Jászberény igyekezett kihasználni magassági fölényét, míg a DEAC elsősorban betörésekkel operált. Sokáig a vendégek akarata érvényesült, egészen a negyed végéig tartották minimális előnyüket, ám Velkey beállása után új lendületet hozott a játékba, vezérletével három pontos hazai vezetéssel zárult a játékrész.

Farkas zsákolásával indult a második tíz perc, majd Velkey dobott újabb hárompontost, így héttel ellépett a házigazda (30-23). A játékrész felénél Martinic is megszerezte első pontjait, a debreceni vezetés pedig állandósult. Bár a szokásosnál többet rotáló JKSE egy ideig tartotta a lépést, Molnár büntetői után kétszámjegyűre hízott a differencia (40-30). Czirbus József utolsó az másodperben kettő plusz egyes akciót hozott össze, de így is megnyugtató fórral mehettek a nagyszünetre a hazaiak.

Álmosan kezdte a második félidőt a DEAC, a vendégek pedig egy 11-0-s rohanással fordítottak. Martinic egy ziccerrel, Berényi Sándor pedig cserékkel és időkéréssel igyekezett felrázni övéit. Szigorítottak is a védekezésükön Kósáék, de támadásaik továbbra is akadoztak. A negyed végéhez közeledve Czirbus és Armwood kakaskodása kavarta fel az állóvizet, de a játékvezetők rövid videózás után úgy döntöttek, nem büntetnek meg senkit, mehet tovább a mérkőzés. Ez sem törte meg a JKSE lendületét, Nelson vezetésével kétszámjegyű fórra tettek szert (65-54), a negyedet pedig 30-11 arányban nyerték.

Potyogtak a kosarak a záró felvonás elején, ám hiába adott lendületet Armwood zsákolása, a nagyon belelendülő Nelson szinte egymaga tartotta a különbséget. Kissé vontatottá vált a mérkőzés, melyből a DEAC jött ki jobban, csak pocsék büntetőzésének köszönhette, hogy nem érte utol ellenfelét. Letámadásra és területvédekezésre váltott Berényi Sándor, mely telitalálatnak bizonyult, Velkey távolija után már csak kettő volt közte, sőt három perccel a vége előtt Jones duplájával az egyenlítés is összejött csapatának (73-73). A közel két és fél órásra nyúló összecsapáson hatalmasat küzdöttek a felek a füllesztő melegben, de a taktikai csatában nem született döntés, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás kezdetén kipontozódott Armwood, így vezére nélkül volt kénytelen befejezni a mérkőzést a DEAC. Két perccel a vége előtt még kettővel vezetett a DEAC, ám Kerpel-Fronius és Nelson bevágott egy-egy triplát, időt is kért a hazai szakmai stáb (85-89). Jones vette hátára a csapatát egy tripla és egy kettő plusz egyes akció után fél perc alatt fordított az újonc (91-89). Negyven másodperccel a vége előtt Martinic értékesített egy újabb hárompontost, melyre Nelson válaszolt. A faultcsatában higgadtak tudtak maradni a cívisvárosiak, így megérdemelt hatpontos sikert arattak, melynek köszönhetően az alsóházat megnyerve a 11. helyen végeztek - tudósított a deacbasket.hu.

DEAC – JP Auto-Jászberényi KSE 98–92, h.u. (22–19, 23–16, 11–30, 25–16, 17–11)

Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 1100 néző
V: Győrffy P. A., Rácz Zs., Bagi B. (dr. Gencsev P.)

DEAC: JONES 28/3, Molnár A. 11/3, MARTINICS 16/6, Bognár 4, ARMWOOD 18 Csere: VELKEY 14/9, Kósa, Farkas A.7/3, Lajsz.

JKSE: NELSON 20/6, Rakics 9/3, WALLACE 19/6, Lucsics 11, SEJFIC 22 Csere: Kerpel-Fronius 3/3, Cseh, Molnár M., Bazsó, Czirbus 8.

Kipontozódott: Wallace (39.p.), Armwood (41.p.) Rakics (44.p.) Nelson (45.p.)

Vármegyei szövetségek