Férfi NB I: A Szolnok és a Falco nyerte a szerdai rangadókat
18
Apr
2018
Férfi NB I: A Szolnok és a Falco nyerte a szerdai rangadókat
2018. április 18.  |  23:00
Nagyszerű meccsen verte a Szolnok az Albát

Rangadót rendeztek a férfi bajnokság középszakaszának felsőházában, az első helyen álló Szolnok fogadta a második Albát. Az Olaj kettőből kettő, míg a Fehérvár háromból három találkozót nyert meg eddig a középszakaszban, az tehát biztos volt, hogy az egyik fél elveszíti veretlenségét.

5-0-val indította a találkozót az Alba, az Olaj első pontjait Milosevics szerezte meg (2-5). Szűk kétpercnyi játékot követően Milosevics verte meg emberét, majd Lóránttal ütközött - az Alba csapatkapitánya lent maradt a parkettán, majd a bordáját fájlalva elhagyta a játékteret és már nem is tért vissza. Braniszlav Dzunics együttesének akarata érvényesült inkább, Kovács Ákos vezérletével 15-6-ra lépett meg a tavalyi bajnok. 10-19-nél Ford talált be kintről, de jött a válasz Simpsontól, később Mohhammed triplájával a különbség kétszámjegyűre nőtt (15-25). Megakadt az Olaj szekere, Simpson zsákolását követően már 32-17-re vezettek a vendégek, de Milosevics büntetőjével és Kovács Péter ziccerével kozmetikázott az eredményen a Szolnok (20-32).

Továbbra is az Alba diktálta a tempót, s bár Vojvoda hárompontosával tíz alá zárkóztak a hazaiak (25-34), egy újabb kihagyás után megint tizenötre nőtt a Fehérvár előnye (28-43). Kezdett éledezni a Szolnok, előbb Milosevics zsákolt hatalmasat faulttal együtt (34-44), Perry triplájára Horton csak egy büntetővel válaszolt, majd Ford és Andric is betalált, visszajött a meccsbe az Olaj (41-45). A félidő hajrája Kelleréknek sikerült jobban, akik végül egy 6-2-es szakaszt produkálva 51-43-ra vezettek a nagyszünetben.

Keller kosarával visszaállt a tízpontos differencia, kicsivel később Simspon kosarával 45-57 állt a táblán. Vojvoda nagyon elkapta a fonalat, bő egy perc alatt három triplát rámolt be, Perry 2+1-es akciójánál pedig kénytelen volt időt kérni Dzunics (57-59). Vojvoda duplájával egalizáltak a hazaiak, majd Perry egy, míg Milosevics két hárompontost is értékesített, magához ragadta a kezdeményezést a vendéglátó (68-59). Keller törte meg az Alba gólcsendjét, Mohammed is betalált, Vojvoda kosara pedig kialakította a 70-63-as, harmadik negyed végi eredményt.

Mohammed hívta fel magára a figyelmet egy 2+1-el, majd Harris volt eredményes, kettőre zárkózott az Alba (70-68). Andric közelijével 75-70-re lépett meg az Olaj, ám Kovács Ákos távolijával és Horton büntetőivel egyenlített a Fehérvár (75-75). Ford dobott be egy triplát nagyon fontos pillanatban, majd Perry ment el védője mellet, a ziccert pedig nem hibázta el (80-75). Keller zsákolása után Milosevics mehetett büntetőzni, de egyet elrontott, Simpson kosarával pedig kettőre zárkóztak a vendégek (81-79). Perry is mehetett a vonalhoz, kétszer is hibázott. Jöhetett az Alba, ám Kovács Ákos eladta a labdát, több pont már nem született. Egy izgalmas, fordulatos, kiélezett mérkőzésen 81-79-re nyert az Olaj, amely nagy lépést tett az első hely felé – írta a BB1.hu.

Szolnoki Olaj KK - Alba Fehérvár 81-79 (20-32, 23-19, 27-12, 11-16)

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
V.: Benczur Tamás, Török Róbert, Minár László (Hartyáni Zsolt)

Szolnok: Perry 13/6, Kovács P. 2, Vojvoda 18/12, Milosevics 19/6, Andric 11. Csere: Ford 14/6, Tóth Á. 4, Browning -.

Alba: Kovács Á. 15/3, Simpson 14/3, Pointer -, Lóránt -, Keller Á. 15/3. Csere: Mohammed 12/3, Horton 12, Harris 9/3, Filipovity 2, Keller I. -.


A vasi rangadót is elbukta a Körmend

A kezdés előtt a hazaiak egyik köszöntötték Ferencz Csabát, akinek tegnap született meg kislánya, Zselyke.

Wright alig tíz másodperc után eladta a labdát, de Perl is elrontotta első kísérletét a másik oldalon. Tuoyo szerezte az első kosarat a rangadón, Borisov pedig egy laza ziccerrel egyenlített. Tuoyo jegyezte az első hét körmendi pontot, Váradi pedig a tizenegy szombathelyiből kilencet. Elkapták a fonalat kintről a hazaiak, Tuoyo és Wright kétszer, Davis pedig egyszer talált be távolról, a hatodik percben 19-11 volt az állás. Egészpályás letámadással próbálták fárasztani, megzavarni a vendégeket a piros mezesek. Bán is betalált kintről, majd 22-13-nál Govens ütött oda neki hárompontos-dobás közben. A büntetők előtt időt kért Szekulovics. A háromból kettőt értékesített az ex-szombathelyi hátvéd, így már is kétszámjegyűvé vált a különbség. Ezt azonban pillanatok alatt ledolgozta a Falco, amely szigorított addigi lagymatag védekezésén. Ehhez kellett Borisov, Váradi és Govens hármasa, illetve a honosított amerikai két büntetője. 24-24-nél egál volt, a 9. percben időt kért Potocnik. Taylor kosarával már a Falco vezet, amely meg is nyerte az első felvonást 24-26. A Körmend jóformán csak kintről hajigált (12 mezőnykísérletéből 10 távolról volt), de az etap második felében már nem ültek annyira a dobások, így egy 2-13-as széria után fordult a kocka.

Fanning ziccerével hosszú idő után újra eredményes volt akcióból a Körmend. Taylor egy percen belül másodszor döntötte fel Hortit, mindkétszer támadó faultot ítéltek az amerikai center ellen. Perl hármasa és Pustahvar közelije után, 28-33-nál megint a Rába-partiak kértek időt. 34-41-nél már héttel is ment a Szombathely, sőt a félidő Tóth lapos dobása után 37-45-tel ért véget.

Öt amerikaival állt fel a Körmend. Borisov tiszta, üres hármasával folytatódott a meccs, először húzott el tíz fölé a Falco. Hollins közelről, a megállíthatatlan Tuoyo pedig távolról volt eredményes, ám Váradi a sarokból azonnal felelt, ez is hármat ért, azonnal lehűtve a hazai kedélyeket. 45-51-nél megálltak egy darabig a csapatok, sok volt a hiba mindkét oldalon. Wright megsérült, miután Váradival ütközött, és szerencsétlenül ért talajt, később már nem is tudta folytatni a játékot. A Falco lendült át hamarabb a holtponton, Govens újabb triplát szórt, majd Borisov tette vissza a magyar válogatott irányítójának labdaszerzés után kimaradt ziccerét. A harmadik negyed derekán, 49-61-nél újfent időt kért a Körmend. Teljesen szétestek a piros-feketék, semmi elképzelés nem volt a támadójátékukban. 49-65-nél megint lépett az asztal felé Potocnik. A végén mindent egy lapra tettek fel a vendéglátók, Hollins 3+1-es akciójával be is néztek tízen belülre (60-69). Az utolsó másodpercekben még belefért egy Govens és egy Németh-tripla is. 63-72-ről indult a záró felvonás.

Ferencz ziccerből megszerezte első pontjait a meccsen. Govens emberes, palánkos, dudaszós kosárral válaszolt, majd nem sokkal később újabb lehetetlen szögből elengedett hármasával visszaállt tíz fölé a különbség (65-77). A 33. percben Pustahvar trojkája után kialakult az addigi legnagyobb különbség (65-80). Volt már 17 is közte, aztán egy pillanatra visszajött 11-re a Körmend. De ez a fellángolás megint csak Tiszavirág-életűnek bizonyult. Váradi dudaszós triplájával megszerezte 22. pontját, nem sokkal később már 18 volt közte. A Falco okos, tudatos játékkal lassította a tempót, a Körmend továbbra is kapkodott, sokat hibázott, az ellenfél pedig élt a lehetőséggel, és szinte minden hibát megbosszult – írta a BB1.hu.

Egis Körmend – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 78–95 (24–26, 13–19, 26–27, 15–23)

Körmend, Városi Sportcsarnok, 2002 néző
V.: Kapitány G., Farkas G., Söjtöry T. (Faidt M.)

Körmend: Wright 8/6, Hollins 14/6, Ferencz 2, Davis 5/3, Tuoyo 19/9. Csere: Fanning 17/6, Horti -, Halász -, Bán 8/6, Németh 5/3.

Falco: Govens 23/12, Perl 11/3, Váradi 24/12, Borisov 12/6, Tóth N. 4. Csere: Taylor 10, Norfleet 6, Pustahvar 5/3.

 

Hosszabbítás után verte a Kaposvár a Zetét

Villámrajtott vett a Zalaegerszeg a találkozó elején, a vendégek Szabó két triplájával, valamint Radic közelijével 8-0-ra elhúztak. A KKK három percen keresztül csak kihagyott dobásokig jutott, majd két lerohanásból végül megszülettek az első hazai pontok is. A Kaposvár azonban zárkózni nem tudott, mivel a remek napot kifogó Szabó Zsolt két újabb hármast is bedobott, s akkor már a tízet is átlépte a különbség (6-18). A negyed hajrájában aztán kezdett éledezni a házigazda, és három gyors kosárral hat pontra visszajött.

A második játékrészt 14-22-es állásról folytatták a felek, a hazaiak pedig egyre közelebb kerültek a zalaiakhoz. Szabó Zsolt akadályozott meg egy kaposvári lerohanást a félpályánál egy fulttal, amire sportszerűtlent fújtak a . A sértett Tóth Péter mindkét büntetőjét bedobta, majd Papp Péter is betalált a labdabirtoklásból, s ekkor már csak két pont volt a távolság a két csapat közt. (22-24) Hendleinék aztán kétszer is felzárkóztak egészen egy pontig, de a fordítás nem akart összejönni. Nagyban köszönhető volt ez annak, hogy például a félidőben 0/10-zel állt a Kaposvár a triplavonalon túlról, valamint, hogy a lepattanókat is jobban szedték a zalaiak. A vendég fölény azonban a látottak alapján nem volt jelentős, és az eredményjelző is ezt támasztotta alá a nagyszünetben (34-38).

Ivosev kosara nyitotta a harmadik etapot, a Kaposvárnak pedig kisvártatva összejött az, ami az első félidőben nem. Szabó Zsolt faultolta a palánk alatt Ivosevet, aki a két büntetőjével megszerezte a vezetést csapatának (41-40). Nem sokra rá tovább folytatódott az Ivosev-show. A KKK magyar-szerb játékosa előbb Baki kihagyott ziccerét tette vissza, majd dobott egy kosarat faulttal együtt, ami után a büntetőt is értékesítette. Ezt követően Gibbs vette a hátára csapatát, s zsinórban három találatával – köztük két bravúrkosárral – tartani tudta előnyét a Kaposvár. Ám a Zalaegerszeg erőfeszítései sem voltak hiábavalóak, a negyed végén Doktor "pöcijével" csak feljött a ZTE kettő pontra (60-58).

Nem jött jókor azonban az újabb szünet a vendégeknek, a negyedik negyed elején ugyanis megtorpant Bencze Tamás csapata. Egy 11-5-ös szakaszt produkálva nyolc ponttal ellépet a KKK, ráadásul Ivosev bedobta az első hazai hármast is. 71-63-nál jött is a zalai időkérés, és hiába süllyesztett el aztán Ivosev egy újabb triplát, nem sokkal később Radic kosarával négy pontra visszakapaszkodtak a vendégek. Az utolsó két perchez érve Szabó Zsolt bedobta a hatodik hármasát is, amivel már kettőre olvadt a kaposvári előny. Tehetett volna egy lépést a győzelem felé is a Zalaegerszeg, amikor az utolsó percen belül Vaughn hagyott ki egy hármast, majd Radic sem járt sikerrel, mikor megpróbálta visszapofozni a labdát. A lepattanót ezután a Kaposvár szedte össze, s a lerohanás végén Spica szerzett két pontot közelről. Három ponttal ment ekkor Fekete Ádám együttese, de Radic zsákolásával újra egyre csökkent a különbség. Papp Pétert faultolták azonnal a zalaegerszegiek az alapvonali bedobás után, s miután már bónuszban voltak, jöhetett a két büntető. A kaposváriak irányítójának nem remegett meg a keze, így a ZTE-nek 13 másodperce maradt egyenlíteni. Még sok is volt ez az idő, Horváth Ákos ugyanis a sarokból, emberrel az arcában bevágta az egált jelentő triplát. A hazaiaknak volt még időkérésük, s öt másodperccel a vége előtt a győzelemért támadhattak, de Gibbs rácsavarodott a labdára, becsapdázták, s végül dobásra sem volt esélye (85-85).

Jöhetett tehát a túlóra, Gibbs pedig azonnal javította a hibáját egy triplával. Őrült játék alakult ki eztán a hosszabbításban, a KKK nem tudott elszakadni ellenfelétől, de sokat hibáztak a vendégek is, így végül az utolsó 14 másodperchez úgy érkeztek el a felek, hogy kettővel ment a házigazda. A ZTE jöhetett ekkor, az amerikai pedig középről egy-egyezve tudott ziccert dobni a betörése után. Úgy festett, jöhet a második hosszabbítás is, de Ivosev a félpályán végigrobogva szintén dobott egy elképesztően izomszagú ziccert. Néhány perc videózás után a játékvezetők arra jutottak, hogy 1,1 másodperc még vissza van a játékrészből, ám a zalaiak előrevágott alapvonali bedobást Baki halászta le az égből, így megnyerte a meccset a Kaposvár – írta a BB1.hu.

Kaposvári KK – Zalakerámia ZTE KK 94–92, h.u. (14–22, 20–16, 26–20, 25–27, 9–7)

Kaposvár, Városi Sportcsarnok,  V.: Papp P., Balogh Gy., dr. Mészáros B. (Páli K.)

Kaposvár: Gibbs 24/3, Baki 4, Ivosev 24/3, Hendlein 14, Spica 16. Csere: Tóth P. 4, Papp 8, Bogdán -, Blaskovits -.

ZTE: Vaughn 15, Benke 4, Mohácsi 2, Szabó Zs. 23/18, Radic 28. Csere: Mikovic 4, Horváth Á. 9/3, Kis -, Doktor 7/3.

 

Sarlija nélkül is nyert a Pécs Pakson

A térdsérüléssel bajlódó Sarlija a bemelegítés után nem tudta vállalni a játékot, így három légióssal, klasszikus center nélkül álltak fel a vendégek a palánk alatt elég erős paksiakkal szemben. Pontatlanul kezdtek a játékosok mindkét oldalon, aztán az ASE ragadta magához a kezdeményezést, az első negyed felénél, 14-6-nál időt kért a PVSK. A folytatásban elkezdtek zárkózni a baranyaiak, fej-fej mellett haladtak a csapatok, a tizedik perc végén 18-15 volt az állás.

Nem lett szebb a játék a második felvonásban sem, tovább gyűrték egymást a felek. 24-24-nél újra egál lett, nem is tétovázott Schmidt Béla, és időt kért. Hiába, fordított a Pécs. A félidőben kettővel álltak jobban a „párducok”.

A fordulás után Budimir büntetőből, Guinn a triplavonalon túlról volt eredményes. A vendégek horvát erőcsatára tarthatatlan volt. Ettől függetlenül sem szakadt le a Paks, sőt, a hajrában Medve révén ki is egyenlített. A záró felvonásnak mégis 64-67-ről futottak neki a csapatok.

A tempót a Pécs diktálta, de ott volt a nyakán a tolnai együttes. Felváltva potyogtak a kosarak, bár a paksiak védekezése volt inkább szellősebb. Izgalmasan alakult a hajrá, nehéz lett volna megjósolni a győztest, de Durhamék rutinos játékkal hozták le az utolsó másfél percet. Kiélezett mérkőzésen, összességében megérdemelt vendég siker született, először a középházi középszakaszban. Nagy lépést tett ezzel céljai felé a Vasút – írta a BB1.hu.

Atomerőmű SE – Pécsi VSK-VEOLIA 84–91 (18–15, 25–30, 21–22, 20–24)

Paks, ASE Sportcsarnok,  V.: Cziffra Cs., Kulcsár T., Kovács N. (Gincsai J.)

ASE: Hinds 24/12, Ruják 4, Barnies 13/9, Eilingsfeld 15, Guinn 5/3. Csere: Medve 11/9, Tarrant 12/3, Garamvölgyi -, Ogunyemi -.

PVSK: Durham 25/3, Brooks 8/3, Antóni 15/9, Budimir 25/6, Harazin 6. Csere: Supola -, Simon 6, Bíró 6/3.

 

A Sopron is túlóra után nyert

A zuhanyhíradó szerint a hét elején kupaktanács volt a soproni légiósoknál, ma meg is látszott ennek az eredménye... A végletekig kiélezett alsóházi rangadón az SKC minden energiáját mozgósította, hogy elkerülje a biztos osztályozót a bennmaradásért.

Sabáli Balázs csapata már a rendes játékidőben közel állt a győzelem megszerezéséhez, de a rutinos Fodor Márton triplája akkor még életben tartotta a hazaiakat.

A hosszabbításban is a Sopron jobban a győzelmet, és a megérdemelt siker után a play-out pályaelőny jelen állás szerint kinéz Mészároséknak. Persze azért lesz még egy visszavágó Sopronban is – írta a BB1.hu.

MAFC - Sopron 81-85, h.u. (19-19, 15-20, 20-18, 15-12, 12-16)

Budapest, Gabányi László Sportcsarnok,
V.: Győrffy P., Tőzsér D., Ádám J. (Valovics I.)

MAFC: Hot 15, Lakosa 3, McCray 22/3, Dukics 7/3, Cvetkovics 13. Csere: Bordács -, Fodor 7/6, Misek 10/3, Lakits 4, Katona -, Peringer -.

Sopron: Parker 9/3, El-Amin 20/6, Mészáros 2, Henderson 18, Watkins 20. Csere: Duvnjak 13/6, Takács 2, Tóth 1.

Vármegyei szövetségek