Női Euroliga Final Four: Az idei szezon
18
Apr
2018
Női Euroliga Final Four: Az idei szezon
2018. április 18.  |  13:00
A női Euroliga soproni Final Fourjában két orosz és egy török együttes szerepel majd a házigazda Sopron Basket mellett. Hogy hogyan jutottak el idáig a csapatok? Erre tekintünk most vissza.


Az idei sorozat két selejtezővel indult, melyek közül az egyikben magyar csapat is érdekelt volt - az előző idény magyar bajnoki második helyezettje, az Atomerőmű KSC Szekszárd összesítésben 14 ponttal maradt alul a francia BLMA-val szemben, míg a másik ágon a lengyel bronzérmes CCC Polkowice a szlovák ezüstérmes Piestanske Cajky-t ejtette ki tükörsimán, kettős győzelemmel, így kialakultak a csoportok.


Az A-jelű nyolcasban kapott helyett a Sopron mellett a címvédő Dinamo Kurszk, az előző két Euroliga-idény negyedik helyezettje, a cseh bajnok USK Praha, a 90-es évek második felében és a 2000-es évek elején összesen háromszor diadalmaskodó, az előző szezonban a francia bajnokságban viszont csak a negyedik helyen végző Bourges, a 2014-es győztes Galatasaray, a francia bajnok ESBVA-LM, a Polkowice és a belga bajnok Castors Braine.

A B-csoportban szerepelt a tavalyi EuroCup-győztes és török bajnok Yakin Dogu Üniversitesi, az előző 10 Euroliga Final Fourban résztvevő, összesen háromszoros győztes UMMC Jekatyerinburg, az előző öt négyes döntő mindegyikén szereplő, háromszoros ezüstérmes Fenerbahce, az olasz ezüstérmes Familia Schio, a 2011-es végső győztes, a spanyol bajnok Parfumerias Avenida, a két évvel ezelőtti kiírás második helyezettje, a Nagyezsda Orenburg, a lengyel ezüstérmes Wisla Can-Pack, illetve a BLMA.

Az A-csoportban a Kurszk címvédőhöz méltó játékkal, 14-0-lal jutott a negyeddöntőbe, nagy örömünkre pedig a Sopron végzett az oroszok mögött a második helyen 10-4-gyel - a két Kurszk elleni mérkőzés mellett november végén és december elején tudta felülmúlni Roberto Iniguez csapatát Sopronban a Prága és Franciaországban a Bourges, az összes többi mérkőzésüket megnyerték Fegyvernekyék, akik ezzel pályaelőnyből várhatták a negyeddöntőt. Pont a Prága (8-6) és a Bourges (7-7) végeztek még továbbjutó helyeken - a Galatasary (6-8) és az ESBVA-LM (5-9) lecsúsztak a továbbjutásról, míg a Polkowicének és a Castors Braine-nek erre nem is volt túl sok sansza, mindkét alakulat 3-11-gyel zárta a csoportmeccseket.

A B-csoportban az újonc törökök nem rejtették véka alá, hogy komoly terveik vannak: oda-vissza kikaptak ugyan a Jekatyerinburgtól, viszont amíg az oroszok három meccset is eldobtak a többiekkel szemben (11-3), addig a Yakin Dogu Üniversitesi az összes többi találkozóját megnyerte, így a nyolcas első helyén végzett (12-2). Az utóbbi évek miatt náluk sokkal jobban ismert Fenerbahce a harmadik lett (10-4), a negyedik-ötödik helyen viszont holtverseny alakult ki a Familia Schio és az Avenida között (7-7) - az olaszok javára végül annyi döntött, hogy ők 10-zel verték a spanyolokat hazai pályán, a "visszavágón" viszont csak 7-tel kaptak ki, így ők kerültek a negyeddöntőbe. Az Orenburg (4-10), a Wisla (4-10) és a BLMA (1-13) messze voltak a továbbjutó helyektől.


A negyeddöntőben három rendkívül sima párharcot játszottak, miután a Kurszk összesítésben 25 ponttal múlta felül a Schiót, a Jekatyerinburg 46 ponttal ütötte ki a Prágát, míg a Yakin Dogu 35 pontos verést mért a Bourges-ra a két mérkőzés alapján - nem volt kérdés egyik helyen sem a négyes döntőbe kerülő együttes kiléte, és mindhárom csatában 2-0-lal jutott tovább a pályaelőnnyel rendelkező alakulat.

A negyedik párharcban viszont a Sopron és a Fenerbahce játszottak egymással. Alapvetően is érdekesnek, az érintettségen kívül is a legérdekesebbnek ígérkezett ez az ütközet, hiszen a magyar csapatnál volt a pályaelőny, a törököknél pedig a sok sztár, és mindkét gárda ugyanolyan mérleggel hozta le a csoportkört. A félholdas klub elvette a pályaelőnyt az első találkozón (55-60), a második, törökországi mérkőzésen azonban nem tudták lezárni a párharcot Sottanáék - a Sopron a Coates, Turner, Crvendakics, Milovanovics, Salvadores ötös vezetésével 78-72-re győzni tudott idegenben. Egyetlen klub volt képes ebben az idényben a Fenerbahce otthonában nyerni a Sopronon kívül: a magyar bajnok elődöntőbeli ellenfele, a Yakin Dogu Üniversitesi. A harmadik, mindent eldöntő csatában aztán megroppantotta ellenfelét a Sopron Basket, 21 pontos, lényegében kiütéses verést mért a Fenerre (67-46), és úgy jutott a Final Fourba, hogy a negyeddöntő mindhárom meccsén hátrányban volt az első negyed után, kétszer azonban fordítani tudott ezt követően.


A sorozat történelme


Foto - Tóth Zsombor, fiba.basketball

Vármegyei szövetségek