Férfi NB I: Legyőzte a Szolnok a Körmendet
11
Apr
2018
Férfi NB I: Legyőzte a Szolnok a Körmendet
2018. április 11.  |  23:10
Harmadszorra összejött a Szolnoknak

Csorvási és Németh is sérülés miatt hiányzott a hazaiaktól. Horti kosarára Kovács egy szép ziccerrel felelt. Három és fél perc után meglógott a listavezető. 3-10 után 7-10-re zárkózott az MTE, de Perry-vel szemben tripladobás közben szabálytalankodott Hollins, igaz a szolnoki irányító csak kettőt dobott be. A 6. percben, 7-14-nél viszont már időt kellett kérnie Potocniknak. Bár visszajöttek kettőre a vasiak, Perry középtávolijával végül 17-22-vel ért véget az első negyed.

Halász passza után Horti tette fel a palánk alól, majd Andric és Ford szerzett könnyű kosarakat. Tovább őrizte előnyét a piros mezes együttes, ám Fanning távolijával 25-28-nál Alekszics időt kért. Hiába, nem tört meg a Körmend lendülete, Horti kosara után 29-30-nál ismét jött a vendég timeout. Wright 2+1-es akciójával hosszú idő – 2-2-es állás – után újra egál lett (32-32). A folytatásban Browning, Ferencz, Vojvoda és Fanning is bevágott egy-egy triplát zsinórban. A 19. percben Fanning csak a második büntetőjét értékesítette, de ez is elég volt ahhoz, hogy csapata 2-0 után újra vezetéshez jusson. A félidőben 39-40 állt a táblán.

Milosevics és Tóth pontjaival újra meglépett a Szolnok. Ford triplája után, 43-50-nél időt kért a Körmend. Mindkét oldalon sokat hibáztak a csapatok, Horti büntetőivel visszajött egyre a hazai csapat (49-50). A 28. percben Davis hármasával ismét fordult a kocka. A harmadik negyed végére elaludt a Körmend, Vojvoda ezt kihasználta, sorra szerezte a pontokat – tizenötöt ebben az etapban –, a legvégén pedig egy közel félpályás kosárral zárta a játékrészt (58-64).

Alig telt el egy perc, Kovács és Tóth kosarai után alakult ki az eddigi legnagyobb különbség, Tuoyo sportszerűtlen faultja után, 58-68-nál magához hívta csapatát Potocnik. Perry mindkét büntetőjét a helyére küldte, majd egy ziccert is sikerrel zárt, már tizennégy volt közte. A meccs eldőlt, innen már nem volt visszaút a hazaiaknak. Három perc volt hátra, amikor 67-83-nál újra időt kért a Körmend. Hiába, az MTE zsinórban negyedik vereségét szenvedte el, a listavezető pedig első alkalommal győzte le a vasiakat a szezonban – írta a BB1.hu.

Egis Körmend – Szolnoki Olaj KK 74–85 (17–22, 22–18, 19–24, 16–21)

Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Győrffy P. A., Tőzsér D., Praksch P. (dr. Gincsai J.)

Körmend: Wright 18/6, Fanning 13/6, Hollins 3, Ferencz 8/6, Horti 10. Csere: Tuoyo 9/3, Halász 5, Davis 8/3, Bán -.

Szolnok: Perry 10, Kovács P. 8, Vojvoda 20/9, Milosevics 5/3, Tóth Á. 10. Csere: Andric 16, Ford 10/3, Browning 6/6, Polyák -.

 

Másodszor is nyert a felsőházban az Alba

Keller kosara nyitotta a találkozót, az első kecskeméti pontokat Thompson szerezte. Ettől aztán lendületbe is jött a KTE, és elment 6-2-re, majd 15-6-ra. Az első negyed hajrája a bajnoki címvédőnek sikerült jobban, Lóránt büntetőivel kiegyenlítettek a vendégek, így ért véget az első tíz perc (17-17).

Djeraszimovics hármasára Harris válaszolt a sarokból, majd Dramicsanin és Karahodzsics is öt-öt pontot szerzett, fehérvári oldalról mindössze egy Harris-zsákolás érkezett (30-22). Djeraszimovics középtávolijával kétszámjegyűre nőtt a különbség (36-25), ám az Alba tudott csökkenteni a különbségből a nagyszünetre, 37-30-as állással vonultak pihenőre a csapatok.

Megzavarodott a fordulás után a KTE, sok labdát elszórtak Pongóék, illetve a tiszta dobásokat is elhibázták. A Fehérvár felzárkózott egy pontra (43-42), s bár egy ideig csak futott az eredmény után, Harris triplájával át is vette a vezetést (48-49). Nem tudtak már betalálni a negyedben a lila-fehérek, az Alba 54-48-ra vezetett harmincpercnyi játék után.

Keller zsákolása után már 60-51-es előnyük volt a vendégeknek, Forray Gábor időt kért. Fel is jött csapata négy pontra (56-60), de ennél közelebb már nem tudott. A nagyot játszó Harris újabb duplájával tíz pont volt a különbség (59-69). Nagyot küzdött a Kecskemét, de második mérkőzését is elveszítette a felsőházban, a kék-fehérek viszont a másodikat is megnyerték – írta a BB1.hu.

KTE-Duna Aszfalt – Alba Fehérvár 67–77 (17–17, 20–13, 11–24, 19–23)

Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Söjtöry T., Pozsonyi L. (dr. Gencsev P.)

KTE: Pongó 1, Thompson 14/6, Djeraszimovics 16/3, Dramicsanin 21/6, Karahodzsics 7. Csere: Wittmann 2, Molnár M. 6, Molnár D. -, Fülöp -.

Alba: Hill 12, Simpson 3/3, Pointer 12/3, Lóránt 12/3, Keller Á. 6. Csere: Harris 17/9, Horton 12, Kovács Á. 3/3, Filipovity -.

 

A szezon során először nyert a Szeged a Pécs ellen

Győzelmi kényszerben lépett pályára a Pécs ellen a hosszú idő után teljes kerettel felálló Szeged, ugyanis Andjelko Mandics fiai többet már nem nagyon hibázhatnak, ha még oda akarnak érni a rájátszást jelentő nyolcadik helyre. Az ellenfél azonban eddig mumusnak számított az idei szezonban, hiszen az alapszakaszban oda-vissza Csirke Ferenc együttese örülhetett.

Csirics vezérletével ennek megfelelően villámrajtot vettek a hazaiak (18-11), 26-13-nál már kétszer annyi pontjuk volt a csongrádiaknak, mint a vendégeknek. Brutális első negyedet produkált a Szedeák, a PVSK tehetetlen volt, a tizedik perc végén 33-13 állt a táblán.

Büntetőkkel még ennél is tovább növelte előnyét a hazai gárda (36-13). Csirics továbbra is tarthatatlan volt, Mandics edző azonban 43-26-nál mégis jobbnak látta, ha időt kér. Sulovics kosarával ért véget az első félidő.

A félidőben igyekezett rendet tenni az öltözőben Csirke Ferenc vezetőedző, ám az, hogy feljavult csapata védekezése, csak arra volt jó, hogy állandósuljon a tetemes különbség. Kevesen gondolták volna előzetesen, hogy húsz perc után eldől a meccs. 58-41-ről indult a záró felvonás.

Wirth kettő, Supola egy hármasával folytatódott a meccs, újra közte húsz, jött is a pécsi időkérés 66-46-nál. Wirth elképesztő volt, a harmadik trojkáját is bevágta. A negyed derekán már 75-49-re vezetett a Szeged. A végére lehetőséget kaptak mindkét oldalon a fiatalok, a Szedeák elsöprő fölénnyel nyerte meg a meccset – írta a BB1.hu.

Naturtex-SZTE-Szedeák – Pécsi VSK-VEOLIA 80–57 (33–13, 12–13, 13–15, 22–16)

Szeged, Újszegedi Sportcsarnok
V.: Földházi T., Balog Gy., dr. Mészáros Balázs (Pázsitka F.)

Szeged: Boltics 5/3, Fortune 5/3, Csirics 21/15, Juhos 9/3, Sulovics 13. Csere: Kovács Á. 4, Wirth 12/9, Révész 6, Kerpel-Fronius -, Mike -, Bonifert 2, Vágvölgyi 3/3.

Pécs: Durham 13/3, Brooks 2, Antóni 2, Budimir 17/6, Sarlija 6. Csere: Simon 4, Supola 3/3, Bíró 4, Harazin 4, Krnjajszki -, Demeter 2.

 

Zárkózik a Kaposvár

Az első másfél perc nem az év meccsét ígérte, de aztán fokozatosan belelendültek a csapatok, és szép megoldásokat is láthatott a kaposvári Városi Sportcsarnok közönsége. Eleinte a Paks állt előrébb pár ponttal, majd Baki hármasával átvette a vezetést a hazai alakulat, Spica zsákolása után pedig már időt is kért Schmidt Béla (13-9). Ezúttal kicsit fordítva működött a dolog, ugyanis a KKK-nak a jó támadások hozták meg a jó védekezést. Ennek köszönhetően fokozatosan növelte is előnyét a hazai csapat, jól járt a labda támadásban, és több akciót is nagy tapssal jutalmazott a kaposvári közönség. Hiába próbálta tartani a lépést a kilenc pontig jutó Barnies-szal az ASE, az első negyed végén 25-15-re vezetett Fekete Ádám együttese.

A különbség azonban folyamatosan olvadt, köszönhetően főként Guinn-nek, aki négy perc alatt hét pontot szorgoskodott össze. Hiába kért időt Fekete Ádám, a negyed felénél már 31-31-es állást mutatott az eredményjelző. Igen nagy gödörben volt a Kaposvár ekkor, a negyed hetedik percénél ugyanis a huszonkét paksi pontra csak hat érkezett válaszul hazai oldalon. A félidő hajrájában azonban újra szorossá tette a meccset a somogyi gárda, a második játékrész végén Gibbs szerezte az utolsó hat pontot, amivel kiegyenlített a KKK (39-39).

A fordulás után megint hamar ellépett ellenfelétől az ASE, a Kaposvárnak pedig jó darabig csak az üldöző szerep jutott. A negyed feléhez érve aztán megtáltosodott a házigazda. Hendlein osztott ki egy nagy "búrát" Ogunyeminek, majd az ellentámadás végén Gibbs dobott be egy triplát jó másfél méterre a triplavonaltól. Ezzel újra a KKK vezetett, ráadásul nagy lendületet kapott a csapat. Újra jól járt a labda, volt ritmusa a támadásoknak, s szép lassan közel tízpontos előnyre tett szert a Kaposvár.

Az utolsó felvonást 63-57-es állásról kezdték meg a felek, de a második perc végén Papp Péter ziccerével kerek tízre hízott a különbség. Az ASE nem tudott mit lépni erre, Gibbs pedig egy faultos kosárral tovább növelte az előnyt. A büntetője előtt – melyet aztán bedobott a KKK amerikaija – időt is kért Schmidt Béla, majd miután pár pontot faragott hátrányából a Paks, Fekete Ádám is magához rendelte az övéit. Jónak is bizonyult ez a húzás a hazaiak edzőjétől, mert ezt követően megint összekapta magát a csapata, az atomvárosiak viszont képtelenek voltak magasabb fokozatra kapcsolni anélkül pedig nem tudták még csak szorossá tenni sem a végjátékot. A Kaposvár végül 81-70-re nyert, s ezzel megszerezte első győzelmét a középszakaszban – írta a BB1.hu.

Kaposvári KK – Atomerőmű SE 81–70 (25–15, 14–24, 24–18, 18–13) 

Kaposvár, Városi Sportcsarnok
V.: Pálla Z., Ádám J., Boros T. (Bogárdi J., dr. Páli K.)

Kaposvár: Gibbs 24/6, Baki 11/3, Ivosev 8, Hendlein 16, Spica 18. Csere: Tóth P. -, Papp 4, Blaskovits -. 

ASE: Hinds 11/3, Ruják 5/3, Barnies 13/3, Eilingsfeld 10, Guinn15/9. Csere: Tarrant 16, Garamvölgyi -, Ogunyemi -, Medve -, Gulyás -.

 

Közel húszat vert a DEAC a Sopronra

Eleinte még kóstolgatták egymást a csapatok az alsóházi derbin, érezhető volt a feszültség, és hogy nagy a tét. Aztán egymásnak estek a felek, a Sopron ragadta magához a kezdeményezést, de aztán egyenlíteni tudott a DEAC. Sabáli időkérése után újra meglépett a csapata, hogy aztán ismét visszajöjjön az újonc. A pontgazdag első felvonás után 27-29 volt az állás.

Parker vezérletével a második etap elején megint megindult az SKC, ám ezt követően hihetetlen leblokkolást produkáltak a vendégek. 21-0-s szériával fordított a DEAC. A közel nyolcperces soproni kosárcsend után ismét Parker szólt hozzá, vendég oldalról a második felvonásban mindössze ő talált be a debreceni gyűrűbe. Vissza is hozta övéit látótávolságon belülre a szünetre (50-41).

A harmadik játékrészben sem tudták dűlőre vinni a kérdést a csapatok. Felváltva estek a kosarak, állandósult a kétszámjegyű debreceni vezetés. Velkey öt pontja után 14 volt közte (67-53).

Hiába javult fel a végére El-Amin, Martinic vezérletével addigra már húsz volt közte, eldőlt a meccs. Sabáli Balázs vezetőedzőt két technikaival kiállították, ráadásul nem sokkal később a labdát Bognárhoz vágó Watkins is idő előtt mehetett zuhanyozni. Nem bírta el fejben a terhet és a nyomást a Sopron, amely ezzel a vereséggel a szakadék szélére sodródott – írta a BB1.hu.

DEAC – Sopron KC 90–72 (27–29, 23–12, 17–12, 23–19)

Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok
V.: Benczur T., Jakab L., Minár L. (Balogh L.)

DEAC: Martinic 22/9, Jones 8, Lilov 6, Bognár 14/3, Armwood 16. Csere: Lauderdale 8, Velkey 16/12, Kozák -.

Sopron: Parker 21/9, Duvnjak 8/6, El-Amin 24/12, Henderson 10, Watkins 3. Csere: Tóth G. 3/3, Takács 3/3, Mészáros -.

Kiállítva: Watkins.

 

Értékes győzelmet aratott a MAFC

Bár a feldobás után a jászberényiek szerezték meg a labdát, kétszer is elhibázták a dobást első támadásuk során, s Fodor 2+1-ével a vendégek szereztek vezetést. A második perc kezdetén Lucsics szerzett egy középtávolit, ám az ex-jászberényi Dukics egy triplával válaszolt (2-6). Elég volt azonban fél perc a hazaiaknak, hogy a fővárosiak hibáit kihasználva Sejfic 5 pontot szerezzen (7-6). Alig két perc telt el a találkozóból, amikor a hazaiak már 3 személyi hibánál jártak. Cvetkovics talált a hazai gyűrűbe, majd elhibázott jászberényi távoli dobások után McCray szerzett 3 pontot (7-11). Idegesen, sok hibával játszott mindkét együttes. Felváltva estek a kosarak, a negyed közepén 2 ponttal vezettek a fővárosiak (11-13). Fodor triplája után Sejfic hibázott közelről, míg a másik oldalon Cvetkovics betalált (11-18). Nem egészen hat perc elteltével jött is a hazai időkérés. Dukics két jó büntetője után Lucsicsot Cseh váltotta a hazaiaknál. Rakics triplájával zárkózott a Jászberény, de McCray betörése is eredménye volt (14-22). Sejfic helyére Bazsó jött a házigazdáknál, míg a vendégeknél Cvetkovics pihenhetett, helyére Lakits állt. A negyed utolsó perce Rakics duplájával kezdődött (18-24), majd Cseh kétpontosával zárult (20-24). Jobban kezdett és megérdemelten vezetett négy ponttal 10 percnyi játék után a MAFC. A jászberényiek a játékrész végére lendültek csak igazán játékba, s csökkenteni tudták hátrányukat.

McCray triplájával indult a második negyed, majd ugyanő talált be ismét távolról (20-30), s tíz pontra nőtt a vendégek előnye. Két perc elteltével Bazsó talált be távolról, de Misek is eredményes volt közelről (23-32). Bazsó újabb kosara után megjött a hazai szurkolók hangja, de 7 ponttal még mindig a vendégek vezettek. Jobban védekeztek és gyengébben dobtak a csapatok, mint az első negyedben, így nagyon kevés pont esett a játékrész első felében. Egy eladott labdával Wallace robogott végig a pályán, s 28-34-nél Garai mester időt kért. Elkapkodott hazai támadások után a vendégek ismét 8 ponttal vezettek (30-38), amikor a félidő vége előtt 3 perccel Nikola Lazics kért időt. Mindkét edző cserékkel próbálta frissíteni csapatát, a különbség a félidő hajrájáig nem változott (34-40). Wallace triplája, majd duplája után – 55 másodperccel a félidő vége előtt egyetlen pontra csökkent a hazaiak hátránya (39-40). Fodor triplájára Rakics egy középtávolival válaszolt, s így 41-43 állt az eredményjelzőn az első félidő végén.

A második félidő gyors kosárváltással kezdődött (43-45). Fodor tört be jól, majd McCray szórt egy triplát, s máris 7 pont volt a különbség a csapatok között (43-50). Nelson bontotta meg a vendégek védekezését, Hot triplája is jó volt. Wallace zsákolt egyet (47-53), majd Dukics javította az amúgy sem rossz triplaszázalékát a vendégeknek, s így ismét 9 pontra nőtt a MAFC előnye (47-56). A hazaiak már a negyed közepén összegyűjtötték a 4 csapatszemélyit - Nelson triplája után megszólaltak a dudák, hiszen 4 pontra csökkent a különbség a csapatok között (54-58). Négy perccel a harmadik negyed vége előtt Dukics büntetőivel 54-60-ra alakult az eredmény. Hot triplája után (55-65) Nikola Lazics időt kért. Semmit nem változott a játék képe az első félideihez képest. A vendégek sokkal jobban dobtak, míg a jászberényiek ziccerek sorozatát hagyták ki. Nagy volt a különbség a távoli dobások hatékonysága között is, azaz megérdemelten volt az előny a fővárosiaknál. A játékrész hajrája is a vendégeké volt, akik már 59-70-re is vezettek. Mivel Lucsics távoli dobása lejött a gyűrűről, nem változott már az eredmény.

Kerpel-Fronius értékesített büntetőivel kezdődött a negyedik negyed, de Hot is betalált távolról. McCray folytatta a pontgyártást, s a hazaiak egyre nehezebb helyzetbe kerültek (61-75). Bazsó triplájára is McCray válaszolt 2+1-gyel, s a különbség maradt 14 pont (64-78). Majd' 7 perc volt még a negyedből, amikor Nikola Lazics időt kért. A mérkőzés legjobbja, McCray már 28 pontnál járt, amikor egy újabb triplája célba ért. A negyed közepén 10 pontra csökkentette a hátrányát a hazai együttes, s megjött a jászberényi szurkolók hangja. Nelson duplája után a 36. perc végén 8 ponttal vezetett a MAFC (73-81). Három perc volt még hátra, amikor 7 pontra zárkózott a hazai gárda (76-83). Bazsó triplája után 79-83-nál kezdődött az utolsó két perc. Hetven másodperccel a vége előtt 81-84 volt az eredmény. Hot dobhatott büntetőket és nem hibázott (81-87). A két pontot McCray triplája döntötte el végleg (83-90), s még Hot és Fodor is szerzett 2-2 pontot a nagy rohanás közben. Wallace egy jó büntetőjével már csak kozmetikázta az eredményt (84-94) – írta a BB1.hu.

JP Auto-Jászberényi KSE – MAFC 84-94 (20-24, 21-19, 18-27, 25-24)

Jászberény, Belvárosi Általános Iskola
V.: Cziffra Cs., Frányó P., Fodor A. (Hartyáni Zs.)

JKSE: Nelson 11/3, Rakics 24/6, Wallace 15/3, Lucsics 2, Sejfic 14. Csere: Bazsó 12/9, Cseh 2, Kerpel-Fronius 4.

MAFC: Hot 18/12, Fodor 13/6, McCray 33/15, Dukics 20/6, Cvetkovics 6. Csere: Lakits -, Peringer -, Misek 4, Lakosa -.

Vármegyei szövetségek